Bo Vicente Del Bosque za krmilom Španije enako uspešen kot njegov predhodnik Luis Aragones? Foto: EPA
Bo Vicente Del Bosque za krmilom Španije enako uspešen kot njegov predhodnik Luis Aragones? Foto: EPA
Semih Sentürk
Turek Semih Sentürk je bil odkritje evropskega prvenstva. Foto: EPA
Robert Enke
Robert Enke (desno) je nova številka ena nemške izbrane vrste. Foto: EPA
Marcelo Lippi
Marcelo Lippi je z italijansko reprezentanco nazadnje izgubil oktobra 2004 v Celju. Foto: Reuters
Thierry Henry
Thierry Henry upa na boljše čase, kot jih je doživljal na Euru. Foto: Reuters
Fabio Capello
Fabia Capella prvi resnejši preizkus čaka v sredo pri Hrvatih. Foto: EPA

53 držav se bo v devetih skupinah bojevalo za 13 vozovnic v Južnoafriško republiko. Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na "mundial", preostale štiri potnike pa bodo dale dodatne kvalifikacije.

Lahko Ćiro preseneti Španijo?
Evropski prvaki Španci bodo novo poglavje odprli s tekmo v Murcii proti Bosni in Hercegovini. Pogled bo usmerjen tudi na obe klopi, kjer bosta debitirala izkušena mačka Vicente del Bosque in Miroslav (Ćiro) Blažević.

Španija je prejšnje kvalifikacije začela zelo slabo, saj je na prvih treh tekmah dvakrat izgubila. "Tokrat bomo odločno krenili že od štarta. Radi bi dali vse od sebe in pozabili na Euro. Bilo je odlično, toda to je preteklost. Osredotočiti se moramo na sedanjost," pravi Marcos Senna.

Nekdanji trener Reala Del Bosque je pred 14 dnevi na prijateljski tekmi na Danskem odlično debitiral z zmago s 3:0. Zaradi poškodb v soboto ne bo mogel računati na Fernanda Torresa in Davida Silvo. Kot edini napadalec naj bi tekmo začel David Villa. Pri BiH-u bo zaradi istega razloga manjkal kapetan, branilec Emir Spahić.

Španija in BiH sta se srečala že v kvalifikacijah za SP 2006, ko je bilo obakrat neodločeno 1:1.

Ko nogomet spravlja politike
V skupini 5 se bosta pomerili tudi Armenija in Turčija. Srečanje je bolj kot zaradi dogodkov na igrišču zanimivo zato, ker bo Armenijo ob tej priložnosti obiskal turški predsednik Abdullah Gul. Državi sta v prejšnjem desetletju zaradi sporov glede ozemlja prekinili diplomatske odnose, slabi odnosi pa se vlečejo še iz prve svetovne vojne, ko naj bi otomanski Turki izvedli sistematični genocid nad 1,5 milijona Armencev.

Enke namesto Lehmanna
Evropski podprvaki Nemci se brez poškodovanih Michaela Ballacka, Torstena Fringsa in Pera Mertesackerja najprej odpravljajo v Liechtenstein. Jensa Lehmanna, ki se je reprezentančno upokojil, bo v vratih nadomestil Robert Enke (Hannover).

Toni lačen zadetkov
Branilci naslova svetovnega prvaka Italijani ne bi smeli imeti večjih težav na Cipru, čeprav so klubi s tega otoka opozorili nase v evropskih pokalih, reprezentanca pa je v kvalifikacijah za Euro 2008 premagala Irsko in Wales ter remizirala z Nemčijo.

Novi stari selektor Marcello Lippi je previden, a je lahko zadovoljen, da se je v izbrano vrsto po poškodbi vrnil Fabio Cannavaro. Pripravljen je tudi Luca Toni, ki na evropskem prvenstvu ni bil v pravi formi in se ni niti enkrat vpisal med strelce. "To je bilo največje razočaranje v moji karieri, a vse skupaj je že za mano. Odločen sem zabijati gole tako za klub kot za reprezentanco," napoveduje Toni.

V skupini 8 bodo debi v kvalifikacijah doživeli Črnogorci. V Podgorici bo gostovala Bolgarija.

Prenovljena Francija pri samozavestnih Avstrijcih
Francozi
se odpravljajo na težko gostovanje na Dunaj. Reprezentanca je po fiasku na Euru doživela kar nekaj sprememb. V vrata je stopil 23-letni član Marseilla Steve Mandanda, v izbrani vrsti pa ni več Liliana Thurama in Clauda Makeleleja. Poškodovana sta Patrick Vieira in Franck Ribery. V napadu naj bi tekmo začela novi kapetan Thierry Henry in Karim Benzema.

"Pričakujem tekmo za prave borce. Videli smo, kako je Avstrija igrala na evropskem prvenstvu. So zelo močni in radi prevzamejo pobudo. Če se ne bomo borili za vsako žogo, se bo slabo končalo,"
opozarja francoski selektor Raymond Domenech, ki je kljub hitremu izpadu na EP-ju ostal na čelu galskih petelinov.

Avstrijci so pod vodstvom novega stratega, Čeha Karla Brücknerja, svoj potencial pokazali tudi na zadnji prijateljski tekmi v Nici, ko so proti "azzurrom" izvlekli zaslužen remi (2:2).

Andora "trening" Angležev pred Hrvati
Pod posebnim drobnogledom bo tudi Anglija, ki bo s Fabiom Capellom na klopi poskušala čim hitreje pospraviti v pozabo neuspešne kvalifikacije za Euro. Za uvod jih čaka gostovanje pri Andori, precej pomembnejša pa bo sredina tekma v Zagrebu, kjer bodo s Hrvati poskušali poravnati lanske račune.

Angleži so še vedno neprepričljivi, kar je pokazala tudi avgustovska tekma na Češkem, ko so si šele v sodnikovem podaljšku priborili remi (2:2). Capello si je prislužil kritike, ker je v izbrano vrsto vpoklical le štiri napadalce: Emila Heskeyja, Jermaina Defoeja, Thea Walcotta in Wayna Rooneyja. Doma je pustil Michaela Owna, ki je v dresu Newcastla letos že dvakrat zatresel mrežo tekmecev.

SKUPINA 3
Sobota ob 17.00 (prenos na TVS 2):
POLJSKA - SLOVENIJA
Ob 17.30:
SLOVAŠKA - SEVERNA IRSKA

SKUPINA 1
Sobota ob 18.45:
ALBANIJA - ŠVEDSKA
Ob 19.45:
MADŽARSKA - DANSKA
Ob 20.00:
MALTA - PORTUGALSKA

SKUPINA 2
Sobota ob 18.00:
MOLDAVIJA - LATVIJA
Ob 19.55:
IZRAEL - ŠVICA
Ob 20.15:
LUKSEMBURG - GRČIJA

SKUPINA 4
Sobota ob 16.00:

WALES - AZERBAJDŽAN
Ob 20.45:
LIECHTENSTEIN - NEMČIJA

SKUPINA 5
Sobota ob 18.00:
ARMENIJA - TURČIJA
Ob 20.45:
BELGIJA - ESTONIJA
Ob 22.00:
ŠPANIJA - BiH

SKUPINA 6
Sobota ob 19.00:

UKRAJINA - BELORUSIJA
Ob 20.00:
ANDORA - ANGLIJA
Ob 20.15:
HRVAŠKA - KAZAHSTAN

SKUPINA 7
Sobota ob 20.00:

ROMUNIJA - LITVA
Ob 20.15:
SRBIJA - FERSKI OTOKI
Ob 20.30:
AVSTRIJA - FRANCIJA

SKUPINA 8
Sobota ob 18.00:
GRUZIJA - IRSKA (v Mainzu)
Ob 20.00:
ČRNA GORA - BOLGARIJA
Ob 20.45:
CIPER - ITALIJA

SKUPINA 9
Sobota ob 15.00:

MAKEDONIJA - ŠKOTSKA
Ob 19.00:
NORVEŠKA - ISLANDIJA

M. R.