Matjaž Kek je predstavil seznam kandidatov, na katere računa na dveh zelo pomembnih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek je predstavil seznam kandidatov, na katere računa na dveh zelo pomembnih tekmah. Foto: www.alesfevzer.com

Na Nogometni zvezi Slovenije so dogajanje povezali z začetkom novega šolskega leta. Novinarsko konferenco so tako organizirali na Kekovi nekdanji osnovni šoli bratov Polančičev v Mariboru.

Izbrano vrsto v septembru čakata dva obračuna v Stožicah. Najprej, v petek, 6. septembra, v goste prihajajo vodilni v skupini Poljaki na čelu z zvezdnikom Bayerna Robertom Lewandowskim, tri dni pozneje pa bo v Ljubljani gostovala še reprezentanca Izraela, s katero je Slovenija na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo prihodnje leto iztržila neodločen izid.

"Ni kaj dosti za računat. Potrebujemo točke. Naredili bomo vse, da bi prišli do teh točk, čeprav sta oba tekmeca, sploh Poljska, težka. Izziva je dovolj, motiva je dovolj. Šlo mi je strašno na živce in mi še gre tisto v Avstriji. Predvsem prvi polčas, ko nismo bili gledljivi. Reakcija igralcev v Latviji mi je dala nek optimizem," je o ciljih dejal Kek. Za dvoboj s Poljaki so prodali že 9.000 vstopnic.

Keku vprašanja tokrat postavljali tudi otroci

Proti Poljski Balkovec namesto Jokića

"Ta termin je tako kot tisti junijski specifičen. Nekateri še niso niti dobro začeli sezone, nekateri igrajo že od junija. Nekateri imajo primerno minutažo, nekateri manj primerno. A iz tega ne delam cirkusa. Nikoli ni bilo idealno. Vedno pa se je izteklo dobro, ko je bilo dovolj motiva in želje. To pričakujem od tistih igralcev, ki sem jih vpoklical. Upam, da ob pomoči polnih Stožic in ob domači atmosferi pridemo do želenega cilja," je dodal selektor.

Proti Poljski zaradi kartonov ne bo igral kapetan Bojan Jokić. "V mojih razmišljanjih je Jure Balkovec tisti, ki bo začel tekmo na tem mestu. Spremljali smo ga po prestopu v Empoli. Prepričan sem, da imamo dobro alternativo za našega kapetana. Ima moje popolno zaupanje," je povedal Kek.

Kdo bo kapetan proti Poljakom? "Pri meni je to rešeno, igralci bodo pravočasno izvedeli. Vi boste morali še malo počakati, da ne boste vedeli vsega vnaprej (smeh)."

Iz slovenske lige so vpoklicani vratar Olimpije Nejc Vidmar ter Martin Milec in Luka Zahović iz Maribora. Na seznamu ni Roka Kronavetra in Rudija Požega Vancaša. "V širšem krogu razmišljanja sta bila tudi onadva. Konkurenca je ravno na teh položajih ta prava. Upam, da bom o njiju še moral razmišljati, še posebej, če bo Maribor nadaljeval jesen v Evropi. Sta igralca, ki sta še kako zanimiva." Milec se v reprezentanco vrača po daljši odsotnosti zaradi poškodbe, enako velja za Tima Matavža.

Trenirali bodo na Brdu in v Ljubljani

Nogometaši bodo prihodnji teden štiri dni trenirali na Brdu pri Kranju, potem pa se bodo preselili v Ljubljano, kjer bodo prenočili dan pred tekmo, tam pa bodo ostali do srečanja proti Izraelu. Na Brdu namreč prenavljajo hotel, v katerem so običajno nastanjeni.

Slovenija je na prvih štirih tekmah v kvalifikacijah zbrala pet točk in je na četrtem mestu v skupini G. Na vrhu je Poljska z 12 točkami. Slovenija je 21. marca v Hajfi kvalifikacije začela z osvojeno točko (1:1), 24. marca je v Stožicah prav tako iztržila remi s Severno Makedonijo (1:1), 7. junija v Celovcu je izgubila z Avstrijo (0:1). Tri dni kasneje je v Rigi kar s 5:0 odpravila Latvijo.

10. oktobra v Skopju sledi še tekma s Severno Makedonijo in tri dni pozneje v Stožicah nov dvoboj z Avstrijo. 16. novembra pridejo v Ljubljano Latvijci. Za konec pa bo sledilo gostovanje pri Poljakih v Varšavi.


Seznam Matjaža Keka za septembrski tekmi s Poljsko in Izraelom:

Vratarji (3):
Vid Belec (Apoel)
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Nejc Vidmar (Olimpija)

Branilci (8):
Jure Balkovec (Empoli)
Miha Blažič (Ferencvaros)
Bojan Jokić (Ufa)
Uroš Korun (Piast Gliwice)
Miha Mevlja (Zenit)
Martin Milec (Maribor)
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb)
Aljaž Struna (Houston Dynamo)

Vezisti (7):
Jaka Bijol (CSKA Moskva)
Josip Iličić (Atalanta)
Rene Krhin (Nantes)
Jasmin Kurtić (SPAL)
Denis Popović (Zürich)
Benjamin Verbič (Dinamo Kijev)
Miha Zajc (Fenerbahče)

Napadalci (4):
Robert Berić (St. Etienne)
Tim Matavž (Vitesse)
Andraž Šporar (Slovan Bratislava)
Luka Zahović (Maribor)


SKUPINA G, 5. krog, četrtek, 5. septembra, ob 20.45:
IZRAEL - SEVERNA MAKEDONIJA

Petek, 6. septembra, ob 20.45:
SLOVENIJA - POLJSKA

AVSTRIJA - LATVIJA

6. krog, ponedeljek, 9. septembra, ob 20.45:
SLOVENIJA - IZRAEL

POLJSKA - AVSTRIJA

LATVIJA - SEVERNA MAKEDONIJA

Lestvica:                           
POLJSKA             4  4 0 0  8:0 12
IZRAEL              4  2 1 1  8:7  7
AVSTRIJA            4  2 0 2  7:6  6
SLOVENIJA           4  1 2 1  7:3  5
SEVERNA MAKEDONIJA  4  1 1 2  5:7  4
LATVIJA             4  0 0 4  1:13 0