Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je analiziral zmagovalno igro Barcelone. Foto: MMC RTV SLO
Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je analiziral zmagovalno igro Barcelone. Foto: MMC RTV SLO
Carles Puyol
Večina po finalu govori o Iniesti, Messiju in Xaviju, za Matjaža Keka je bil eden od ključnih mož tudi Carles Puyol. Foto: EPA
Barcelona
Enajsterica, ki je prikazala eno najbolj dominantnih iger v finalih Lige prvakvov. Foto: EPA
Lionel Messi in Wayne Rooney
Žoga se je 'limala' bolj na noge argentinskemu kot pa angleškemu asu. Foto: EPA
Xavi in Andres Iniesta
Xavi in Andres Iniesta - motor in čudodelnika na sredini igrišča. Foto: EPA
Juan Laporta
Juan Laporta je z odločitvijo o novem trenerju zadel 'žebljico na glavico'. Foto: EPA

Selektor slovenske nogometne reprezentance je za MMC pokomentiral najbolj pomembno klubsko tekmo leta in pri tem pohvalil predvsem igro Lionela Messija, Andresa Inieste, Xavija in Carlesa Puyola.

Finale bi najkrajše povzeli s povzetkom povratne tekme med Manchestrom in Arsenalom. Prvih nekaj minut je dominiral Arsenal, nato je bilo vse v znamenju Uniteda. Le da je bil ta tokrat na strani poražencev.
Se povsem strinjam. Manchester United je tekmo začel spodbudno. Ferguson je nekoliko presenetil s postavitvijo Giggsa in Ronalda v napadu. Začetek je bil povsem njihov, a z golom je bilo vsega konec. Nato smo videli 80 minut dominacije Barcelone. Njihova zmaga je povsem zaslužena, kar navsezadnje priznavajo tudi vsi na Otoku. Pri tem velja poudariti napake ožje obrambe Manchestra, ki je bila pred tem celo sezono odlična. Barca je dominirala tako tehnično kot taktično. Manchester je bil videti zelo nebogljeno. Po tekmi s Chelseajem so bili mnogi zaslepljeni, da je Barco mogoče ustaviti. Tokrat je bila pravi stroj.

Se je Ferguson uštel s preveč odprto postavitvijo? Bi moral posnemati model Chelseaja, ki je z "bunkerjem" povsem ustavil potentno igro Barcelone?
Dejstvo je, da je Barcelona na sredini pustila nasprotniku premalo prostora. Manchester je tako z žogo šel prepočasi v globino. Barcelona je bila izjemna pri prehodu v obrambo, s čimer je povsem izničila hitre protinapade. Zame je bila taktična poteza tekme postavitev Lionela Messija, ki je igral bolj na sredini, hitro se je premikal iz konice napada v sredino in nazaj. Pri tem je delal veliko prostega prostora in omogočil Xaviju in Iniesti, da sta naredila svoje.

Veliko se je govorilo o dvoboju Messi-Ronaldo, na koncu pa je odločilo nekaj drugega - sredina igrišča, kjer je Barcelona dominirala.
Seveda, tu je bil United inferioren. Messi je ravno s svojim gibanjem pomagal, da sta Xavi in Iniesta pokazala vso svojo nesporno kvaliteto. Oba sta delovala v napadu, v obrambih akcijah pa povsem spodrezala United, ki ni bil sposoben odigrati kvalitetne "pas igre", kaj šele izvesti udarnih protinapadov.

Wayne Rooney je bil na levi strani videti povsem izgubljen. Bi bil boljši v vlogi napadalca?
Angleži so nekajkrat zamenjali položaje, tako je tudi Rooney nekajkrat poskušal v vlogi napadalca, a pri tem ni bil uspešen. Celoten United je pokazal premalo agresivnosti. Te ni bilo niti v obrambi, ki je delala tako neznačilne napake. United je odigral eno najslabših tekem v sezoni. Pri tem je treba pohvaliti predvsem agresivno igro Barcelone, ob kateri so Angleži delovali povsem neprepoznavno.

Kateri taktični vidik bi še izpostavili?
To je postavitev Carlesa Puyola, ki je na svoji nestandardni bočni strani odigral izjemno. Zdi se mi, da eno najboljših tekem v karieri.

Pep Guardiola je sanjsko začel svojo trenersko pot. S trojčkom (Liga prvakov, državni in pokalni naslov) je bil poplačan za napadalno igro.
En vidik je ta filozofija igre, drugi pa je tudi ta, da ima v svoji ekipi izjemne nogometaše, ki s svojo kvaliteto lahko igrajo napadalno igro. V napadu vedno vidimo trikotnike, v vsaki situaciji lahko najdejo ustrezno rešitev (natančne podaje, sprinti v prazno ...), pri tem pa kažejo zrelost.

Guardiola je pri Barceloni blestel kot igralec, zdaj še kot trener. Ga lahko tu vidimo tudi 10 let ali več?
Odločitvi Laporte, da ga je postavil za trenerja, lahko le čestitamo. O njegovi prihodnosti pa je po eni sezoni težko govoriti. Ves čas je vztrajal pri svoji filozofiji, a zdaj se bodo vloge spremenile, zdaj bodo vsi lovili Barcelono. Zdaj bo ona pod pritiskom. Veseli me predvsem, da ni odstopal od zamisli Cruyffa v 90-ih in Barcelona je celo sezono kazala odlično igro.

Evropska sezona je končana. Je Messi zdaj tudi uradno najboljši igralec na svetu?
No, zame in za mnoge druge je bilo že pred tem jasno, da je trenutno najboljši nogometaš na svetu.

Angleška in španska nogometna liga sta že nekaj časa najboljši na svetu. Je finale dal odgovor na vprašanje, katera je bolj kakovostna?
To je težko odgovoriti, saj gre za dve različna načina in pristopa k igri. V Španiji se res igra tehnično boljši nogomet, a tam Barcelona odstopa in je razred zase. Imela je sicer nekaj nihanj, a ko je bilo teh konec, je bilo jasno, da bo zlahka prvak. Sam bi dal rahlo prednost angleški ligi, saj je tam vrh trenutno veliko širši. Letos smo videli kar nekaj spektaklov z veliko goli. Ravno zato je Premier League generalno zanimivejši.

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si