Damjan Bohar je poudaril, da nihče ne pričakuje lahke tekme v Nikoziji, čeprav ima Ciper na papirju precej slabšo zasedbo v primerjavo s Hrvaško in Rusijo. Foto: www.alesfevzer.com
Damjan Bohar je poudaril, da nihče ne pričakuje lahke tekme v Nikoziji, čeprav ima Ciper na papirju precej slabšo zasedbo v primerjavo s Hrvaško in Rusijo. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija ima na desetih medsebojnih tekmah pet zmag, tri remije in dva poraza. Še posebej grenek je bil tisti v prvi izvedbi Lige narodov – 9. septembra 2018 je bil Ciper boljši z 2:1. Slovenci so povedli z zadetkom Roberta Berića v 54. minuti. V zadnjem delu tekme so gostitelji izenačili in prišli do zmage v 89. minuti po avtogolu Petra Stojanovića. Na povratni tekmi je bilo v Stožicah 1:1, sedem minut pred koncem je izenačil Nejc Skubic.

Sorodna novica Redko videno − Slovenija premagala nosilca skupine

Slovenska izbrana vrsta ima po zmagi nad Hrvati in porazu z Rusijo tri točke v skupini H, Ciper pa je pri eni točki, potem ko je najprej igral 0:0 s Slovaško, nato pa izgubil z 0:1 na Hrvaškem.

"Jasno, da se zavedamo, kakšna tekma nas čaka jutri. Kontinuiteta zbiranja točk je tista, ki te pripelje do razmišljanja o velikem tekmovanju. Začetek v skupini je bil obetaven, ampak je vse nepredvidljivo. Poskušali bomo narediti vse, da bi nadaljevali visoko raven igre," je na novinarski konferenci dejal Kek.

Ciprčani so dobili le en gol na dveh tekmah. "Gre za zelo organizirano in čvrsto ekipo, ki dobro stoji v bloku. Znajo pa njihovi igralci biti neugodni, če jih spustiš v hiter prehod. To je ekipa z repom in glavo. Želimo z visokim pritiskom priti čim prej do žoge. Jasno je, da moramo biti zelo natančni pri kreaciji igre, moramo biti tudi zadaj organizirani prav zaradi njihovih hitrih prehodov. To sta potrdili tudi dosedanji njihovi tekmi. Selektor jih je dobro zložil. Imajo dober sistem, treba bo biti odgovoren in boljši na drugih žogah kot v Rusiji, če hočemo priti do točk," je dodal selektor Slovenije.

Sorodna novica Izgubiti z Rusijo v Sočiju ni tragedija, slab pa je način, kako smo izgubili

Velika minutaža zahteva določene žrtve
V ekipi je čutiti nekaj utrujenosti zaradi potovanj in tekem, nekaj je tudi manjših nevšečnosti, a je Kek poudaril, da za zdaj ni nihče vprašljiv oziroma odpisan za obračun s Ciprom - z izjemo kaznovanega Mihe Mevlje in Andraža Šporarja, ki se je moral vrniti v klub.

A zaradi hudega ritma tekem in potovanj selektor razmišlja o rotaciji, osvežitvi v ekipi. "Velika minutaža zahteva določene žrtve. Kader pa je dovolj velik, da bo priložnost dobil še kdo drug, Kontinuiteta in vsakokratno dokazovanje so kakovost neke ekipe, ki lahko razmišlja o nečem večjem" je pojasnil Kek.

Na Cipru imajo navijači raje klube, reprezentanca nima kultnega statusa

Bohar: Kdor misli, da bo na Cipru lažje, se krepko moti
Vezist Damjan Bohar je dodal, da jih čaka težka tekma. "Pogledali smo posnetke, spoznali igralce, videli smo, kako stojijo, da imajo več različnih formacij, selektor pa bo dal končne napotke. Kdor misli, da bo na Cipru lažje, se krepko moti," je povedal hitronogi igralec Osijeka.

Oblak ni igral na zadnjih dveh tekmah s Ciprom
Ciprčani nimajo večjih težav, vpoklicali so le dodatnega vratarja po poškodbi Demetrisa Demetriouja, sicer pa je predstavnik ciprske izbrane vrste za stike z javnostmi Konstantinos Siamboullis za radijsko postajo Sport FM poudaril, da gre tudi pri njih zaradi napornega ritma tekem pričakovati kakšno osvežitev v začetni postavi.

Tekmi izpred dveh let in pol ne igrata nobene vloge. "Takrat ni igral Jan Oblak, zdaj je to popolnoma drugačna ekipa. Premagala je Hrvaško, to pove veliko," je povedal Siamoullis.

Po gostovanju na Cipru bo kvalifikacijski premor trajal do septembra, ko Slovence čakajo domača obračuna s Slovaško in Malto ter gostovanje na Hrvaškem.

Kek opozarja, da ima Ciper organizirano in čvrsto ekipo

SKUPINA H, 3. krog, torek ob 18.00 (Nikozija):
CIPER – SLOVENIJA

Verjetni postavi:

Ciper: Michail, Kusulos, Soteiru, Laifis, Psaltis, Artimatas, Kiriaku, Ioanu, Cionis, Pitas, Sotiriu.

Slovenija: Oblak, Stojanović, Blažič, Bajrić, Balkovec, Kurtić, Bijol, Lovrić, Iličić, Bohar, Vučkić.

Sodnik: Andreas Ekberg (Švedska)


Ob 20.45:
HRVAŠKA – MALTA

SLOVAŠKA – RUSIJA

Lestvica:                             
RUSIJA           2  2 0 0 5:2 6 točk  
SLOVENIJA        2  1 0 1 2:2 3       
HRVAŠKA          2  1 0 1 1:1 3       
SLOVAŠKA         2  0 2 0 2:2 2       
CIPER            2  0 1 1 0:1 1       
MALTA            2  0 1 1 3:5 1