Jürgen Klinsmann je na zadnjih šestih tekmah slavil le dvakrat, izpadel pa je v Ligi prvakov. Za upravo Bayerna sta to dva dobra razloga za odpustitev. Foto: Reuters
Jürgen Klinsmann je na zadnjih šestih tekmah slavil le dvakrat, izpadel pa je v Ligi prvakov. Za upravo Bayerna sta to dva dobra razloga za odpustitev. Foto: Reuters
Jupp Heynckes
Poleg dveh naslovov državnega prvaka z Bayernom je Jupp Heynckes leta 1998 z Realom osvojil še Ligo prvakov. Foto: EPA

Nekdanji napadalec nemške reprezentance je na klop sedel pred enajstimi meseci. Prvi razlog za njegovo slovo je pomanjkanje zaupanja, ki ga je izgubil po izpadu iz nemškega pokala, v katerem je bil Bayer iz Leverkusna boljši s 4:2, medtem ko je v Ligi prvakov izpadel v četrtfinalu proti Barceloni, ki je na Nou Campu zmagala kar s 4:0.

V prvenstvu šele tretje mesto
Tudi v državnem prvenstvu se rdeče-belim ne piše nič dobrega, saj pet krogov pred koncem na tretjem mestu za Wolfsburgom zaostajajo tri točke. Enako število točk imata še Hamburg in Stuttgart, s katerim se bo Bayern pomeril v zadnjem krogu. Vodstvo kluba je kot enega izmed razlogov za odpustitev navedlo tudi mogoč izpad iz prve trojke, ki prinaša igranje v Ligi prvakov, kar bi imelo za Münchenčane ne le športne, temveč tudi finančne posledice.

"Seveda sem v tem trenutku zelo razočaran. A vseeno bi se rad iz srca zahvalil vsem v klubu, navijačem, sodelavcem za čas, ki smo ga preživeli skupaj. Postavili smo temelje za prihodnost in še vedno verjamem, da lahko moštvo že letos postane nemški prvak," je dejal "Klinsi", ki je k Bayernu v trenerski vlogi prišel 30. junija lani kot naslednik Ottmarja Hitzfelda.

Heynckes po 3. naslov
Zamenjal ga bo stari znanec Bundeslige Jupp Heynckes, ki je v Nemčiji vodil že pet moštev, med drugim tudi Bayern, s katerim je osvojil dva naslova državnega prvaka (1989, 1990). Heynckes, sicer tudi dober prijatelj direktorja Ulija Hoenessa, bo Bavarce vodil naslednjih pet tekem, kolikor jih je še ostalo do konca Bundeslige, moštva pa v naslednji sezoni niti ob morebitnem ponovnem slavju ne bo vodil. 63-letni trener je bil navzoč že na sobotni tekmi proti Schalkeju, ko so navijači jasno zahtevali odstop nemškega trenerja.

Vodil tudi španske in protugalske ekipe
Heynckes je v svoji igralski karieri nastopal za Borussio iz Mönchengladbacha (1963-67, 1970-78) in Hannover (1967-70), v dresu katerih je dosegel 243 zadetkov, 14 pa jih je prispeval še v nemški reprezentanci. V trenerske vode je zašel pri Borussii, ki jo je vodil v dveh različnih obdobjih, nadaljeval v Bayernu, sedel pa še na klopi Athletica iz Bilbaa (dvakrat), Eintrachta, Tenerifeja, Reala Madrida, Benfice in Schalkeja.

A. B.