Didier Drogba jo je v preteklih letih še znal zagosti obrambi Manchester Uniteda. Foto: EPA
Didier Drogba jo je v preteklih letih še znal zagosti obrambi Manchester Uniteda. Foto: EPA
Nemanja Vidić
Nemanja Vidić je v zadnjem obračunu z Drogbajem ostal brez dveh zob. Foto: EPA

Čeprav bo najbrž vsak dvoboj sila pomemben, pa vam izpostavljamo tri, na katere je potrebno biti še kako pozoren.

Didier Drogba – Rio Ferdinand
Napadalec iz Slonokoščene obale velja za enega najbolj popolnih napadalcev na svetu. 30-letnik je fizično izjemno močan, kar nasprotni obrambi povzroča veliko težav, je eksploziven in ob pravem času na pravem mestu. Zna zadeti tako z nogo kot z glavo. Ob primerni motivaciji na najbolj pomembnih tekmah le redko zataji. Lani je tako ob koncu podaljška v finalu FA-pokala ravno proti Manchester Unitedu zabil odločilni zadetek, letos pa v polfinalu Lige prvakov z dvema zadetkoma potopil Liverpool. Pred tekmo je njegovo vrednost v psiholoških besednih igricah skušal zbiti trener redsov Rafa Benitez, Drogba pa je odgovarjal z odličnimi in odločilnimi potezami na igrišču. Govorice o selitvi Drogbaja po koncu sezone v Italijo so vse glasnejše, če se bo to res zgodilo, bo Drogba skušal storiti vse, da se od modrega dresa poslovi še z edino manjkajočo lovoriko, saj je osvojil tako naslov kot oba domača pokala.

Rio Ferdinand že leta sodi med najboljše branilce na svetu. Leta 2002 se je pri 23-ih letih za (branilca) rekordnih 33 milijonov funtov preselil iz Leedsa v Manchester. Prva leta ga je nekoliko lomil, leta 2003 je zaradi pozabljenega dopinškega testa na hladnem počival devet mesecev. Zadnja leta je njegova forma strmo zrasla, po prihodu Nemanje Vidića januarja 2006 pa tvorita odlični obrambni par. Čeprav strokovnjaki in navijači radi bolj hvalijo Unitedovo napadalno formacijo, pa je bila ravno čvrsta obramba najbolj zaslužna za zadnja dva naslova v angleškem prvenstvu.

Video: Lani je v finalu FA-pokala ob koncu podaljška odločil prav Drogba

Wayne Rooney – John Terry
Obrnjena slika bo na drugi strani. Wayne Rooney res ni v tako dobri strelski formi, kot je bil prejšnja leta, a 22-letnik se izjemno dobro prilagaja igri, saj uspešno igra tako v vlogi polnapadalca, kot na levem krilu. Zato ni čudno, da je letos v ekipi zbral največ podaj za zadetek. Je pravi talisman in motor v ekipi – njegova prisotnost skoraj vedno pomeni zmago. United je v celi sezoni v vseh tekmovanjih izgubil sedemkrat, na teh tekmah je Rooney odigral le celo tekmo v FA-pokalu proti Portsmouthu, na prvenstveni tekmi proti Chelseaju je dosegel gol, a moral zaradi poškodbe iz igre. V zadnjem času se je popravil tudi pri svojem temperamentu, saj se po nepotrebnem ne razburja, kot se je še pred meseci.

John Terry je najbrž nogometaš, ki se čuti najbolj povezanega s svojim klubom. Kapetan je že pred leti napovedal, da bo vso svojo kariero igral za londonski klub, po koncu kariere pa bi v Chelseaju rad tudi treniral. Po poškodbi komolca je nared in pripravljen, da dvigne največjo nagrado na evropskih klubskih zelenicah.

Video: Na zadnji medsebojni tekmi je Rooney kljub poškodbi zadel

Sredina igrišča
Chelsea morda res igra nekoliko bolj zadržano in manj atraktivno, a v zadnjem času njegova sredina igra izjemno dobro. Konstantno dobremu Franku Lampardu se je pridružil Michael Ballack, ki v zadnjih dveh mesecih igra na ravni najboljših iger, ki jih je kazal v nemški ligi. Če temu dodamo še Clauda Makeleleja, ki je bil spregledani motor še v šampionskih letih madridskega Reala, dobimo močno, granitno vrsto, ki zna tako razdirati igro nasprotnika, kot dosegati številne zadetke.

Video: Med izjemne veziste sodi Michael Essien, ki je lani takole zadel proti Arsenalu

V tej prvini so Paul Scholes, Michael Carrick in druščina manj uspešni, zato pa jih toliko bolj krasijo natančne in hitre podaje, s katerimi lahko kot edini na Otoku zadnja leta parirajo mladcem iz Arsenala. Sredini igre Manchestra je potrebno dodati še spremenljivko Cristiano Ronaldo. 23-letni Portugalec je glede na število zadetkov in nagrade, ki kar dežujejo na njegove police, trenutno najboljši nogometaš na svetu. A spopad v Moskvi bo ena sama tekma in Ronaldo je že nekajkrat pokazal, da na najbolj pomembnih tekmah ne blesti in je bolj ali manj ujetnik svojih negativnih čustev. Seveda bo v sredo zato še toliko bolj motiviran, da pokaže vse, kar zna.

Video: Prodori Ronalda odpirajo veliko prostora, kar je proti Barceloni izkoristil Scholes

Slavko Jerič