Veselje Kolumbijcev ob preboju v tretji finale Cope Americe. V finalu jih pričakujejo branilci naslova Argentinci, ki bodo igrali že trideseti finale za naslov južnoameriškega prvaka. Foto: AP
Veselje Kolumbijcev ob preboju v tretji finale Cope Americe. V finalu jih pričakujejo branilci naslova Argentinci, ki bodo igrali že trideseti finale za naslov južnoameriškega prvaka. Foto: AP

Odločilna akcija je bila v 39. minuti. Kapetan Kolumbije James Rodriguez je s podajo iz desnega kota zaposlil Jeffersona Lermo, ki je tri metre od mreže z visokim skokom z glavo poslal žogo v urugvajsko mrežo. To je bila že šesta podaja za gol Rodrigueza, kar je rekord južnoameriških prvenstev!

Kolumbijcem sicer ni šlo vse kot po maslu, Daniel Munoz bi skoraj pokvaril zabavo številnih kolumbijskih navijačev na tribunah v Charlottu. Tik pred odhodom na odmor si je z grobim udarcem s komolcem v prsi igralca Manuela Ugarteja prislužil drugi rumeni karton in s tem izključitev.

Suarez po vstopu stresel vratnico

Pri številčni prednosti Urugvaja v drugem delu so se karte premešale, še bolj pa, ko je v 62. minuti selektor Kolumbije Nestor Lorenzo iz igre umaknil Jamesa Rodrigueza, ki je imel že rumeni karton. Tedaj je Urugvaj še bolj pritisnil na tekmeca. Številna premoč bi se skoraj pretvorila v izenačenje, najbližje zadetku je bil veteran Luis Suarez, ki je le nekaj minut po vstopu v igro s silovitim strelom stresel desno vratnico. V izdihljajih tekme je Mateus Uribe za Kolumbijo stresel prečko.

Nunez vpleten v pretep na tribuni

Kolumbijsko slavje je bilo po zadnjem žvižgu sodnika pokvarjeno, ko sta se na tribunah sprli skupini navijačev in je morala posredovati policija. Pri tem je bil v pretep vpleten tudi napadalec Urugvaja in Liverpoola Darwin Nunez.

Urugvajski osrednji branilec Jose Maria Gimenez je dejal, da so igralci skočili v gnečo zaradi skrbi za varnost družinskih članov in ljubljenih, ki so gledali tekmo.

"To je katastrofa. Naše družine so bile v nevarnosti. Morali smo iti na tribuno, da smo branili svoje najdražje, z majhnimi novorojenčki. Niti enega policista ni bilo," je dejal Gimenez, soigralec Jana Oblaka v Atleticu iz Madrida.

Kofetarji že 28 tekem brez poraza

Kolumbija si je na 48. Copi Americi priigrala šele tretji finale in bo igrala za svoj drugi celinski naslov. Leta 2001 so kofetarji slavili na turnirju, ki so ga gostili. Prvi finale so Kolumbijci igrali daljnega leta 1975, ko so izgubili proti Peruju.

A veliki favoriti finala v Miamiju bodo svetovni prvaki. Argentina z Lionelom Messijem, ki igra ravno na jugu Floride, je lačna rekordnega 16. celinskega naslova, s čimer bi se otresli družbe Urugvaja, saj imata modro-beli reprezentanci po 15 zmag na Copi Americi. Vendar Kolumbija ne pozna poraza že vse od začetka leta 2022 oziroma 28 tekem!

Kdo si upa voditi Američane na domačem SP-ju?

Zaradi neuspeha na Copi Americi, ki poteka v Združenih državah Amerike, je ceno plačal selektor ZDA Gregg Berhalter. Gostitelji turnirja in hkrati povabljeni gostje južnoameriškega prvenstva so namreč izpadli že po skupinskem delu. Po uvodni zmagi nad Bolivijo sta bila usodna poraza s Panamo in Urugvajem.

Američani zdaj iščejo novega strokovnjaka, ki bi pripravil reprezentanco za domače svetovno prvenstvo. ZDA namreč leta 2026 skupaj s Kanado in Mehiko gostijo SP 2026, na to pa v ZDA gledajo kot na zlato priložnost za povečanje privlačnosti nogometa.


Sorodna novica Zadetka Alvareza in Messija spravila Argentino v finale

48. COPA AMERICA
ZDA 2024, polfinale

New Jersey:
ARGENTINA – Kanada 2:0 (1:0)
Alvarez 22., Messi 51.

Charlotte:
Urugvaj – KOLUMBIJA 0:1 (0:1)
Lerma 39.
RK: Munoz 45./Kolumbija

FINALE

Ponedeljek ob 2.00 (Miami):
ARGENTINA – KOLUMBIJA