Palec gor za Superligo? Ravno nasprotno, odziv navijačev, nogometne javnosti in seveda Uefe je skrajno odklonilen. Tudi iz klubov, ki so pristopili k Superligi, včeraj ni bilo nobenih odzivov. Bo nogomet še takšen, kot smo ga poznali, ali pa bo šlo le še za zaprto zabavo najbogatejših? Pojavljajo se tudi številna organizacijska (kako bodo že letos avgusta začeli Superligo?) in predvsem pravna vprašanja. Foto: Reuters
Palec gor za Superligo? Ravno nasprotno, odziv navijačev, nogometne javnosti in seveda Uefe je skrajno odklonilen. Tudi iz klubov, ki so pristopili k Superligi, včeraj ni bilo nobenih odzivov. Bo nogomet še takšen, kot smo ga poznali, ali pa bo šlo le še za zaprto zabavo najbogatejših? Pojavljajo se tudi številna organizacijska (kako bodo že letos avgusta začeli Superligo?) in predvsem pravna vprašanja. Foto: Reuters

Tako je za MMC odločitev dvanajstih evropskih nogometnih velikanov, da ustanavljajo Superligo, komentiral nekdanji slovenski reprezentant Mladen Dabanović. Drzna poteza je včeraj povzročila pravi vihar, nekateri govorijo o zločinu proti nogometu, Uefa je ogorčena in napoveduje stroge kazni za disidente, številni navijači klubov, ki ustanavljajo zaprto ligo, prisegajo, da jih ne bo več na stadionu. Kako prelomne trenutke v nogometu komentirajo Mladen Dabanović, Brane Oblak, Saša Jerković in direktor podjetja Sport Media Focus Tomaž Ambrožič?

Liverpoolovi navijači so ogorčeni in seveda ostro zavračajo Superligo, kar so včeraj pokazali tudi z nekaj transparenti pred Anfieldom. Foto: Twitter/@TheRedmenTV
Liverpoolovi navijači so ogorčeni in seveda ostro zavračajo Superligo, kar so včeraj pokazali tudi z nekaj transparenti pred Anfieldom. Foto: Twitter/@TheRedmenTV

Nogomet bi dobil drugačen pomen
"Morda se še niti ne zavedamo, kaj to pomeni v mednarodnem klubskem nogometu in posledično tudi v reprezentančnem. Ne poznamo vseh razsežnosti, če se bo to res zgodilo. Kakor koli gledamo na Uefo in Fifo, je opazen močan poudarek na solidarnosti. Prihodki z evropskega prvenstva se delijo med vse članice, prihodki v Ligi prvakov prav tako med vse udeležence. Ta pomoč manjšim državam in klubom je zelo pomembna in to bi bilo lahko ob uvedbi Superlige ogroženo oziroma bi celoten nogomet dobil drugačen pomen," meni Dabanović, ki pričakuje, da se tudi ta juha ne bo pojedla tako vroča in da gre verjetno le za pogajalsko izhodišče za delitev Uefinega denarja.

Šport dveh hitrosti
A vseeno se boji, kaj bi se zgodilo, če bi Superliga res zaživela. "Imeli bi dva športa, eno bi bilo to igračkanje velikih, vsi preostali pa bi bili v nekem drugem peskovniku. To se mi ne zdi prav. Sprašujem se sicer, ali bi bilo to sploh privlačno gledalcem. Vsi ti mojstri, ki so to načrtovali, najbrž imajo svoje argumente. Če to ne bo zanimivo, če gledanost ne bo visoka, bodo težko prišli do teh prihodkov, kot jih omenjajo. Meni osebno bi počasi takšna liga zvodenela, morda ne po nekaj mesecih, po enem letu pa. Še nekaj je: kdor bo prvak Superlige, to še ne pomeni, da bo res najboljši v Evropi. Ker zmagovalec Lige prvakov to je."

Sorodna novica "Kolikor hitro bo mogoče, bodo klubi izključeni iz vseh naših tekmovanj."

Oblak: To zanima le bogate klube
Brane Oblak se sprašuje, zakaj bi razbijali koncept, ki se je izkazal za uspešnico. "Nisem privrženec ideje Superlige. S kom bodo pa na koncu igrali? Bodo šli na luno in tam odigrali finale? To zanima le bogate, ki bi bili radi še bogatejši, preostali pa so za njih avtomatsko druga liga. Liga prvakov obstaja že vrsto let, doživela je le malo sprememb, ko so na primer uvedli tri točke za zmago namesto dveh, da bi preprečili igranje bunkerja. Naj ostane takšna, kot je. Zakaj Bayerna ni zraven? Ker Uli Hoeness ni za to, sebe mora zaščititi, ker je že imel težave z denarjem (zaradi davčne utaje je moral v zapor) in bi vsi rekli, da se zapleta v novo afero."

Navijači so v očeh lastnikov le potrošniki
Strokovnjak za trženje v športu Tomaž Ambrožič ocenjuje, da je aktualno dogajanje posledica tega, kar spremljamo v zadnjih 15 letih, ko se je začelo vstopanje tujih lastnikov v lastniške strukture evropskih nogometnih velikanov, torej vse odkar je Malcolm Glazer prevzel Manchester United. "Med navijači je bilo že takrat čutiti nezadovoljstvo, ker ti lastniki ne razumejo okolja in predvsem ne razumejo navijačev, ki so v njihovih očeh le potrošniki. Takšne lastnike vodijo predvsem ekonomski interesi. Prišli smo do točke, ko so začeli lastniki delovati kot v ZDA, kjer se so sposobni franšizo preseliti na drug konec ZDA. V Evropi je takšna logika trčila ob zid. Zdi se mi celo dobro, da se je to zgodilo, da se vse skupaj enkrat razčisti. Nogomet ni igra, ki jo lahko načrtuješ na papirju."

Veliko ogorčenje po Evropi po predstavitvi nove Superlige

Se bo Ronaldo zavzel za portugalski nogomet?
Predvsem v Angliji je odločitev o ustanovitvi Superlige naletela na oster odziv. Navijači Liverpoola, znani po svoji neizmerni privrženosti klubu, so pred stadionom na Anfieldu izobesili protestne transparente. "Brez navijačev je vrednost kluba nič in zdaj se bo videlo, kakšno pomembno vlogo imajo. In navijači so se že oglasili, upam, da bodo sledili še trenerji in navsezadnje nogometaši. Da se bo Cristiano Ronaldo zavzel za portugalski nogomet, za Benfico in Porto, ki sta premajhna, da bi prišla v Superligo," meni Ambrožič, ki pričakuje, da bi ob uvedbi Superlige največ izgubila angleški in španski nogomet. "Ključno je to rivalstvo znotraj domačih prvenstev, kdo bo obstal v ligi, kdo bo novinec. Tudi TV-pravice bodo postale nezanimive, če bo pomembno le še to, kdo bo prvi."

Ambrožič: Uefa ima v Nemcih in Francozih prave zaveznike na svoji strani

To je lahko izjemno nevarna poteza
Tomaž Ambrožič je včeraj gostoval tudi v Odmevih in poudaril, da so se številni klubi, ki so pristopili k Superligi, tudi zaradi epidemije znašli v nezavidljivem finančnem položaju: "Ko so dobili ponudbo tega finančnega sklada, ki bi jim z enkratnim plačilom pokril kar celotno izgubo, so pogledali le korak naprej, ne treh korakov naprej. Nekateri niso videli druge rešitve. Ko bodo ugotovili, da so izgubili navijaško bazo, poti nazaj ne bo. To je lahko izjemno nevarna poteza." Novinar TV SLO Saša Jerković je (prav tako v Odmevih) ob ustanovitvi Superlige potegnil vzporednico z ameriškimi ligami: "Zdi se, kot da so veliki prišli v supermarket, ga zaklenili in s polic jemljejo vse, kar jim pride pod roke. Preostali so ostali pred zaprtimi vrati. Dobivamo občutek, da to postaja tako kot severnoameriška tekmovanja, kjer je šport bolj sredstvo kot cilj. Vse moti, da so v Superligi izključene pravljične zgodbe, kot je bila zgodba Leicestra, lanski podvig Atalante in navsezadnje uspeh Maribora, ki je igral v Ligi prvakov."