Robert Koren je pojasnil zaplet, ki je nastal med igralci in NZS-jem, in hkrati dejal, da se s to temo ne bo več ukvarjal. Foto: Reuters
Robert Koren je pojasnil zaplet, ki je nastal med igralci in NZS-jem, in hkrati dejal, da se s to temo ne bo več ukvarjal. Foto: Reuters
Slovenska nogometna reprezentanca
Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo v Ljudskem vrtu zaigrala po zgodovinski zmagi nad Rusijo. Foto: EPA
Nogometaši pričakujejo Katarce

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 20.45 v Mariboru igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje svetovno prvenstvo. Tekmec bo Katar. Priprave na Ptuju so nekoliko zmotila namigovanja o nezadovoljstvu igralcev z nagradami, ki jim jih je za uspehe določil izvršni odbor NZS-ja. V igri naj bi bil celo bojkot tekme proti Katarju.

Kapetan Robert Koren je na tiskovni konferenci zanikal te namige: "Namigovanja v določenih medijih so do nas žaljiva in ponižujoča. V preteklosti smo namreč pokazali, kaj nam pomeni igranje v dresu z državnim grbom."

Za Simiča tema končana
Po pogovorih s predsednikom NZS-ja Ivanom Simičem naj bi zaplet tudi rešili. "Do nesporazumov s predsednikom je prišlo zaradi nespoštovanja že sklenjenih dogovorov. Igralci ne bomo dovolili, da nas kdor koli poskuša razdružiti z navijači in vso Slovenijo. S tem končujem to temo."

"Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije sporoča, da je danes dopoldan na korespondenčni seji ugodil vsem zahtevam igralcev," so zapisal na NZS-ju.

Reprezentantom za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2010 pripada 2,85 milijona evrov, kar je 50 odstotkov nagrade, ki jo je Nogometna zveza Slovenije dobila za uvrstitev na SP.

Pripombe so letele na pravilnik o nagrajevanju
Spor je torej rešen, čeprav igralci naj ne bi bili preveč zadovoljni že s tem, ko je predsednik NZS po že seji 18. februarja razkril višino nagrad, pri čemer naj bi jih motile predvsem razkrite podrobnosti o delitvi finančnih sredstev iz sponzorskih pogodb. Pripombe naj bi letele tudi na pravilnik o nagrajevanju, ki bo začel veljati po SP-ju 2010.

Po tem pravilniku naj bi vsi igralci skupaj za zmago v kvalifikacijah v bodoče dobili največ 60.000 evrov bruto, za neodločen izid pa 25.000, na prijateljskih tekmah pa za zmago 25.000, za neodločen izid pa 10.000 evrov. Iz naslova sponzorskih pogodb, ki jih je NZS sklenil ali jih še bo od uvrstitve na SP, torej od 19. novembra 2009 do konca SP 11. julija 2010, pa po pogodbah, sklenjenih za pol leta, igralcem pripada 50 odstotkov zneska pogodbe, po enoletnih pogodbah 35 odstotkov, po 30-mesečnih pa 20 odstotkov pogodbe. Pri trženju podob igralcev v pogodbah naj bi po omenjenem pravilniku nogometašem pripadalo 60 odstotkov zneska pogodbe.

Nogometaši pričakujejo Katarce