Robert Koren je napovedal konec reprezentančne poti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Koren je napovedal konec reprezentančne poti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na vseh tekmah v državnem dresu sem dal vse od sebe in vedno optimistično verjel, da zmoremo doseči dobre rezultate. To se je tudi zgodilo, ko smo s skupnimi močmi dosegli zgodovinsko zmago nad Rusijo, ki nas je popeljala na svetovno prvenstvo v Južni Afriki.

Slovenska reprezentanca
Njegov zadetek proti Alžiriji je slovenski reprezentanci prinesel prvo zmago na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA

Zdajšnji vezist Hull Cityja je za izbrano vrsto odigral 61 tekem in zadel 5 golov. Prvikrat je dres slovenske reprezentance oblekel 2. aprila 2003 na tekmi proti Cipru, prvič pa se je zadetka veselil 7. oktobra 2006 proti Luksemburgu. Nazadnje se je med strelce vpisal 13. junija 2010, ko je prav njegov zadetek prinesel zgodovinsko zmago nad Alžirijo na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Vabljeni k branju:
- (Tri) učna leta kapetana Korena


Odločitev je bila izjemno težka
Koren, ki je v soboto dosegel zadetek na srečanju angleške druge lige med Hullom in Bristol Cityjem (3:0), je zapisal: "Po daljšem in temeljitem premisleku sem se odločil, da z današnjim dnem zaključim svojo nogometno kariero v slovenski reprezentanci. Odločitev je bila izjemno težka, saj sem bil kot igralec in pozneje kot kapetan nogometne reprezentance vedno zelo ponosen na nastope za Slovenijo. Na vseh tekmah v državnem dresu sem dal vse od sebe in vedno optimistično verjel, da zmoremo doseči dobre rezultate. To se je tudi zgodilo, ko smo s skupnimi močmi dosegli zgodovinsko zmago nad Rusijo, ki nas je popeljala na svetovno prvenstvo v Južni Afriki."


Zgodovinski gol mu ogromno pomeni

Spomnil se je največjega uspeha slovenske reprezentance, ko je ta vknjižila prvo zmago na svetovnih prvenstvih proti Alžiriji, zmagoviti zadetek pa je dosegel prav Koren. "Svetovno prvenstvo je bilo velika stvar: zadel sem tudi za prvo zmago Slovenije na svetovnih prvenstvih. V čast mi je, da bo ta gol na največjem in najprestižnejšem nogometnem dogodku, ki mi v moji karieri tudi največ pomeni, za vedno zapisan v slovensko nogometno zgodovino. Ob tej priložnosti bi se najlepše zahvalil vsem soigralcem, celotni strokovni in zdravniški službi ter seveda vsem navijačem," se spominja 31-letnik.

Slovenija mora držati skupaj!
"Skupaj smo bili ena velika družina in naše druženje mi bo za vedno ostalo v lepem spominu. Hkrati želim reprezentanci vso srečo v prihodnje. Vsako tekmo, če bo le mogoče, si bom ogledal v živo in močno bom stiskal pesti za fante na igrišču. Naj za konec še enkrat ponovim, kar sem vedno vneto zatrjeval: pomemben je prav vsak posameznik v ekipi in Slovenija mora držati skupaj," je sklenil zdaj že nekdanji reprezentant iz Radelj ob Dravi.

Stojanović je želel priti v stik s Korenom, a ...
Nekdanji selektor Matjaž Kek je Korenu redno dajal priložnost v začetni postavi slovenske izbrane vrste, pod novim selektorjem Slavišo Stojanovićem pa Korošec ni zaigral. Radeljčan je ob Stojanovićevi prvi tekmi na klopi slovenske reprezentance novembra proti ZDA uradno izostal zaradi družinskih obveznosti. Kljub napovedanemu sestanku, na katerem naj bi se pogovorila o njegovi reprezentančni prihodnosti, se jima ni uspelo sestati. Stojanović naj bi v zadnjih tednih poskušal priti v stik z njim po telefonu, a naj bi se mu Koren tako kot Milivoje Novaković ne bi oglašal. Reprezentančna usoda Novakovića še ni znana.

Na vseh tekmah v državnem dresu sem dal vse od sebe in vedno optimistično verjel, da zmoremo doseči dobre rezultate. To se je tudi zgodilo, ko smo s skupnimi močmi dosegli zgodovinsko zmago nad Rusijo, ki nas je popeljala na svetovno prvenstvo v Južni Afriki.