Nogometaši Hiberniana še niso v najboljši fizični pripravljenosti, a upajo, da se bodo iz Ljudskega vrta na Škotsko vrnili z zmago. Foto: EPA
Nogometaši Hiberniana še niso v najboljši fizični pripravljenosti, a upajo, da se bodo iz Ljudskega vrta na Škotsko vrnili z zmago. Foto: EPA
Mitja Viler (Maribor)
Branilec Mitja Viler bo imel verjetno veliko dela z robustnimi škotskimi napadalci. Foto: EPA
Škoti prispeli v Maribor
Vijoličasti nestrpno pričakujejo Škote

Vijoličasti so edini slovenski klub v evropskih tekmovanjih, drugi (Olimpija, Hit Gorica in Luka Koper) so že izpadli. Po uspešnih predstavah v 2. krogu proti madžarskemu Videotonu se bodo varovanci Darka Milaniča tokrat za napredovanje v naslednji krog udarili s štirikratnim škotskim prvakom Hibernianom iz Edinburgha.

Tekmec star kar 135 let
Nogometni klub Hibernian je bil ustanovljen že leta 1875, kar jasno nakazuje, da gre za enega najbolj tradicionalnih klubov na svetu. Kljub precej pestri zgodovini je "Hibsom" uspelo škotsko prvenstvo osvojiti le štirikrat, zadnji naslov (1952) pa ima že kar precej dolgo brado. Zadnji večji uspeh so doživeli pred tremi leti, ko so na polnem Hampden Parku v Glasgowu s 5:1 odpravili Kilmarnock in dvignili škotski ligaški pokal.

Priprave za Maribor potekale na Nizozemskem
Pred kratkim so se škotski nogometaši mudili na Nizozemskem, kjer so v okviru priprav nastopili na turnirju štirih ekip. Njihov 20-letni vezist David Wotherspoon je dejal: "Tekma proti Vitesseju je bila zelo pomembna zaradi dvigovanja naše fizične pripravljenosti za četrtkov obračun z Mariborom. Še vedno nismo v najboljši formi, zato so bile štiri odigrane tekme v zelo kratkem času na turnirju na Nizozemskem vredne zlata. Igrali smo v zelo toplem vremenu, kar nam bo bržkone v Mariboru, kjer pričakujemo obračun v zelo vročih razmerah, zelo pomagalo." Sklenil je: "Pomembno je, da evropsko kampanjo začnemo dobro. Upamo na zmago."

"Nasprotnika smo dobro preučili, našim nogometašem bomo posredovali vse potrebne informacije," je dejal menedžer John Hughes, ki je še dodal: "Maribor je kakovostna ekipa, ki ves čas napada in je zelo nevarna iz protinapada."

Škoti še nimajo svežine in hitrosti
Milanič je na novinarski konferenci povedal, da priprave potekajo po načrtih, nekaj težav naj bi imela le Armin Bačinović in Aleš Mejač, medtem ko David Bunderla še vedno ne bo pripravljen za nastop. V klubu iz Ljudskega vrta vedo, da v obračunu niso favoriti, a se prav tako zavedajo, da Škoti trenutno nimajo še svežine in hitrosti, saj še niso v tekmovalnem ritmu (ligaške nastope bodo začeli 15. avgusta proti Motherwellu). To bi Mariborčani lahko izkoristili, seveda vsi upajo v ugoden izid. "V prvi tekmi bi me razveselila zmaga, z lepo igro za zadovoljstvo na tribunah in v slačilnici," je dejal trener Maribora.

Viler: Vzdušje rezultati le še nadgrajujejo
O odličnem vzdušju, ki prežema vijoličaste, je pred tekmo je spregovoril tudi branilec Mitja Viler, ki je ob Marku Pridigarju in Alešu Mertlju edini odigral vse dozdajšnje tekme. "Že med pripravami je bilo odlično, zdaj ga rezultati le še nadgrajujejo," je dejal 23-letnik in sklenil: "Ustreza mi, da sem ves čas v gibanju. Ostajam v tekmovalnem ritmu, pripravljeni smo odlično, tako da ni težav. Utrujenost se pojavlja le dan po tekmi, potem je že v redu."

Evropska liga, 3. predkrog, prva tekma:

Četrtek ob 20.30:
MARIBOR - HIBERNIAN EDINBURGH

Povratna tekma bo 5. avgusta.

Škoti prispeli v Maribor
Vijoličasti nestrpno pričakujejo Škote