Thomas Tuchel je preporodil Chelsea v zadnjih treh mesecih. Modri imajo še vedno možnost za dve lovoriki. Foto: Reuters
Thomas Tuchel je preporodil Chelsea v zadnjih treh mesecih. Modri imajo še vedno možnost za dve lovoriki. Foto: Reuters

Do zdaj sta ekipi odigrali tri finalne tekme. Maja 1971 je bil Chelsea boljši v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev. Prva tekma se je po 90 in 120 minutah končala z 1:1, a takrat še ni bilo enajstmetrovk po koncu podaljška. Odločala je ponovljena tekma, ki so jo Londončani dobili z 2:1.

28. avgusta 1998 je Chelsea premagal Real tudi v evropskem superpokalu v Monte Carlu. Edini zadetek je dosegel Gustavo Poyet v 83. minuti.

Real v prvenstvu upa na spodrsljaj Barcelone
V španskem prvenstvu je Real dobil el clasico z 2:1, a se je nato z Getafejem in Betisom razšel brez zadetkov. Če Barcelona v četrtek premaga Granado, bo imela tri točke naskoka, do konca pa bo le še pet krogov. Atletico je trenutno dve točki spredaj. Real torej usode nima več v svojih nogah.

Eden Hazard je med letoma 2012 in 2019 blestel na Stamford Bridgeu. Nekdanji soigalci se ga radi spominjajo. Belgijec je v soboto proti Betisu igral zadnje četrt ure. Foto: Reuters
Eden Hazard je med letoma 2012 in 2019 blestel na Stamford Bridgeu. Nekdanji soigalci se ga radi spominjajo. Belgijec je v soboto proti Betisu igral zadnje četrt ure. Foto: Reuters

"Do konca sezone je le še mesec dni in vse moramo iztisniti iz sebe. V tem delu sezone so vsa moštva že utrujena. V polfinalu ni lahkih tekem. Morali bomo prikazati našo najboljšo predstavo," je poudaril trener Zinedine Zidane.

Zidane na novinarski konferenci o Superligi in morebitnih posledicah, ki bi jih lahko čutila njegova ekipa, ni želel razpravljati.

"Absurdno je misliti, da Reala ne bi bilo v Ligi prvakov. Veliko je govora o tem, mi smo osredotočeni na tekmo. Vsi si želimo gledati Real Madrid v Ligi prvakov. Če bomo razmišljali o tem, da bi nam kdo od zunaj lahko škodoval, ne bomo mogli normalno igrati," je dejal junak finala Lige prvakov v Glasgowu maja 2002.

Tuchel poskrbel, da tekmeci ne prikažejo najboljše predstave
Chelsea je z golom Tima Wernerja osvojil velike tri točke proti West Hamu. Trenutno je na četrtem mestu in si lahko zagotovi nastop v Ligi prvakov tudi v prihodnji sezoni. Čez tri tedne je na sporedu še finale Pokala FA z Leicestrom. Letošnja sezona bi torej lahko bila zelo uspešna.

"Če nimamo najboljšega večera, smo še vedno sposobni poskrbeti, da tudi naš tekmec ne prikaže najboljše predstave," je poudaril trener Thomas Tuchel.

47-letni Nemec je avgusta lani popeljal Paris SG v finale Lige prvakov, nato pa je bil dan po božiču odpuščen. Januarja je prevzel Chelsea in proti najbolj kakovostnim tekmecem se je vedno izkazal.

V osmini finala je Chelsea izločil Atletico z 1:0 in 2:0, v Premier ligi je na težkih gostovanjih vedno prišel do zmage z 1:0. To se je zgodilo na mestnih derbijih s Tottenhamom in West Hamom in tudi v Liverpoolu. V polfinalu Pokala FA so modri izločili vodilno ekipo Premier lige Manchester City z 1:0.

Zinedine Zidane je že trikrat osvojil Ligo prvakov v vlogi trenerja Reala. V izločilnih bojih vedno pripravi odlično taktiko. Foto: Reuters
Zinedine Zidane je že trikrat osvojil Ligo prvakov v vlogi trenerja Reala. V izločilnih bojih vedno pripravi odlično taktiko. Foto: Reuters

"Odigrali smo že precej težkih tekem in ta veliki test prihaja v pravem trenutku. Večkrat smo se že izkazali, ko nismo dopustili tekmecem nevarnih strelov na vrata. Glavna tema pogovorov pri igralcih je bil Eden Hazard, ki je dolga leta igral za naš klub," je poudaril Tuchel.

"Na takih tekmah je treba uživati. Polfinale Lige prvakov ne igraš vsak dan. Že nekaj tednov se veselim te tekme. Podrobno smo se pripravili," je dodal Christian Pulisic.

Navas, di Maria in Bernat ostajajo na Parku princev
Keylor Navas je podaljšal pogodbo s PSG-jem vse do junija 2024. 34-letni Navas je leta 2019 prispel na Park princev iz madridskega Reala. Parižani so zelo zadovoljni z Navasom, katerega obrambe so bile odločilne za napredovanje PSG v polfinale letošnje Lige prvakov. Predvsem na prvi tekmi četrtfinala proti Bayernu na Allianz Areni je bil sijajen.

PSG je podaljšal tudi pogodbi s poškodovanim Juanom Bernatom do leta 2025 in argentinskim napadalcem Angelom di Mario do leta 2022, z možnostjo dodatne sezone.
Večina pozornosti pa je zdaj usmerjena v podaljšanje sodelovanja z zvezdnikoma Neymarjem in Kylianom Mbappejem.


Polfinale, prvi tekmi, torek ob 21.00:
REAL MADRID – CHELSEA

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Varane, Militao, Nacho, Casemiro, Kroos, Modrić, Vinicius Junior, Benzema, Asensio.

Chelsea: Mendy, Azpilicueta, Thiago Silva, Rüdiger; James, Jorginho, Kante, Chilwell, Mount, Havertz, Werner.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


Sreda ob 21.00:
PARIS SG – MANCHESTER CITY

Paris SG: Navas, Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Diallo, Gueye, Paredes, di María, Verratti, Neymar, Mbappe.

Man. City: Ederson, Walker, Stones, Ruben Dias, Cancelo, Rodri, Gündogan, Mahrez, De Bruyne, Foden, Bernardo Silva.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Povratni tekmi, torek, 4. maja, ob 21.00:
MANCHESTER CITY – PARIS SG

Sreda, 5. maja, ob 21.00:
CHELSEA – REAL MADRID

Finale bo v soboto, 29. maja, v Carigradu.