Pri četrtfinalnem žrebu Lige prvakov žreb ni več delegiran. V osmini finala med seboj niso smeli igrati klubi iz iste države in tisti, ki so med seboj igrali v predtekmovanju. Foto: Reuters
Pri četrtfinalnem žrebu Lige prvakov žreb ni več delegiran. V osmini finala med seboj niso smeli igrati klubi iz iste države in tisti, ki so med seboj igrali v predtekmovanju. Foto: Reuters
Rick Parry in David Barnard
Predstavnika Liverpoola (levo) in Chelseaja sta si po žrebu segla v roke. Kdo se bo smejal na koncu? Foto: Reuters
Joan Laporta in Karl-Heinz Rummenigge
Predsednik Barcelone Joan Laporta in Bayernov Karl-Heinz Rummenigge sta takole pozirala fotografom. V ozadju prestižni pokal, ki ga bo 27. maja morda dvignil kdo od njiju. Foto: EPA
Finale letošnje Lige prvakov bo gostil Rim. Foto: Reuters

V Nyonu so opravili žreb tako četrtfinala in polfinala letošnje Lige prvakov. Preostali četrtfinalni pari so Manchester United - Porto, Barcelona - Bayern in Villarreal - Arsenal.

Trikrat v polfinalu, tokrat v četrtfinalu
Pregled medsebojnih tekem med Liverpoolom in Chelseajem kaže, da imajo nekoliko več uspeha rdeči, ki so bili boljši v polfinalu sezon 2004/2005 in 2006/2007. Lani je polfinalni obračun dobil Chelsea, v edini preostali sezoni - 2005/2006 - pa sta se otoški ekipi srečali v ligaškem delu tekmovanja. Takrat sta se obe uvrstili v osmino finala, kjer pa sta izpadli.

Modri poznajo številko Benitezovih hlač
"Ničesar ni, kar ne bi vedeli o njih. Verjetno poznamo tudi konfekcijsko številko hlač, ki jih nosi Rafa. V teoriji bi morala biti povratna tekma na domačem igrišču naša prednost," je vnovični obračun Chelseaja in Liverpoola slikovito komentiral sekretar Londončanov David Barnard. Benitez ni bil preveč zadovoljen z žrebom: "Igrati proti angleškemu moštvu ni najboljše, igrati proti Chelseaju ni lahko."

Povratna tekma ne 15., ampak 14. aprila
Uefa je Redsom ugodila pri terminu povratne tekme. Ta ne bo 15. aprila, pač pa 14. 15. aprila leta 1989 je namreč na srečanju med Liverpoolom in Nottinghamom (polfinale pokala FA) na stadionu Hillsborough v Sheffieldu prišlo do velike tragedije, ko je v gneči umrlo kar 96 Liverpoolovih navijačev. Letos bo tako ob 20. obletnici katastrofe na Anfieldu spominska slovesnost.

Porto v zmagoslavni sezoni izločil prav rdeče vrage
Branilec naslova Manchester United se bo pomeril proti Portu. Portugalski prvak je v sezoni 2003/2004 osvojil Ligo prvakov, na poti pa je v osmini finala izločil prav rdeče vrage. "Žreb je zelo dober. Edina stvar, na katero moramo paziti, je, da na domači tekmi ne prejmemo zadetka," je bil zadovoljen trener Manchestra Alex Ferguson.

Teorija omogoča ponovitev lanskega finala
Opravljen je bil tudi žreb polfinala. Boljši iz dvoboja Liverpool - Chelsea se bo pomeril z zmagovalcem dvoboja Barcelona - Bayern, kar pomeni, da v Rimu 27. maja teoretično lahko vidimo ponovitev lanskega finala med Manchester Unitedom in Chelseajem.

Dva ukrajinsko-francoska obračuna
V Nyonu so opravili tudi žreb četrtine finala Pokala Uefa. Videli bomo dva ukrajinsko-francoska obračuna, saj se bodo pomerili Paris SG in Dinamo Kijev ter Šahtar in Olympique Marseille. Hamburger SV bo igral z angleškim Manchester Cityjem, Werder iz Bremna pa z Udinesejem.

Liga prvakov, četrtfinale, prve tekme

Torek, 7. aprila, ob 20.45:
VILLARREAL - ARSENAL
MANCHESTER UNITED - PORTO
Povratni tekmi bosta 15. aprila.

Sreda, 8. aprila, ob 20.45:
LIVERPOOL - CHELSEA
BARCELONA - BAYERN
Povratni tekmi bosta 14. aprila.

Polfinale, prve tekme, 28./29. aprila:
MAN UTD/PORTO - VILLARREAL/ARSENAL
BARCELONA/BAYERN - LIVERPOOL/CHELSEA
Povratni tekmi bosta 5./6. maja.

Finale bo 27. maja v Rimu.

Pokal UEFA, četrtfinale, prve tekme, 9. aprila
HAMBURGER SV - MANCHESTER CITY
PARIS SG - DINAMO KIJEV
ŠAHTAR - MARSEILLE
WERDER - UDINESE
Povratne tekme bodo 16. aprila.

Polfinale, prve tekme, 30. aprila:
WERDER/UDINESE - HAMBURGER SV/MAN CITY
PARIS SG/DINAMO KIJEV - ŠAHTAR/MARSEILLE
Povratni tekmi bosta 7. maja.

Finale bo 20. maja v Carigradu.
S. J./A. V.