Konec februarja so v finalu ligaškega pokala Liverpoolovi branilci neuspešno zaustavljali napadalce Chelseaja. Foto: epa
Konec februarja so v finalu ligaškega pokala Liverpoolovi branilci neuspešno zaustavljali napadalce Chelseaja. Foto: epa
Rafael Benitez
Trener Liverpoola je pred prvim srečanjem optimist. Foto: Reuters
Jose Mourinho
Chelsea gre v tekmo kot favorit. Foto: Reuters

Zgodovina je eno, realnost pa drugo. Letos je bil tako Chelsea trikrat boljši od Liverpoola. V prvenstvu je z zadetkoma Joeja Cola obakrat slavil z 1:0, v finalu ligaškega pokala pa po podaljšku s 3:2.

"Vselej smo izgubili le za gol, kar kaže, da smo blizu. Če tokrat klonimo z 0:1, imamo še vedno možnost za napredovanje," se tolaži trener gostov Rafael Benitez, ki je lani z Valencio osvojil Pokal Uefa. Tokrat se bo udaril z zmagovalcem Lige prvakov Josejem Mourinhom.

Obeta se odprt boj
Chelsea je imel na zadnjih tekmah v Ligi prvakov težave v obrambi: na petih srečanjih je prejel enajst zadetkov. Liverpool se je z zadnjih 30 gostovanj v Evropi le petkrat vrnil s porazom. Letos je nazadnje izgubil 23. novembra v Monte Carlu. Povsem drugače igra v Premier League, kjer je v gosteh brez točk ostal kar desetkrat, v soboto pri 17. uvrščenem Crystal Palaceu.

Benitez zaradi tega ni preveč v skrbeh in napoveduje igro na zmago. "Napredovanje proti Juventusu je bilo pomembno, ker je v fantih prebudilo vero, da lahko zmagamo tudi na tekmah, kjer nismo favoriti. Igramo dobro in ne bojimo se nikogar," pravi španski strateg.

Po dolgem času bo lahko računal na Avstralca Harryja Kewella, ki sicer še ni nared niti za 45 minut, vendar bi lahko dobil priložnost v drugem polčasu. Kljub sobotni poškodbi kolena bo nared najbrž tudi Milan Baroš. Pri domačih naj bi od začetka igral še en rekonvalescent, Arjen Robben, ki se je po desetih tednih premora na zelenice vrnil v soboto na tekmi proti Fulhamu.

Odločitev bo padla na Anfieldu
Joe Cole po lanskem izpadu v polfinalu proti Monacu opozarja, da je treba biti previden, vendar meni, da ob formi, ki jo Chelsea kaže v zadnjem času, ne bi smelo biti težav. Mourinho je na zadnji novinarski konferenci povedal, da se igralci ne smejo preveč obremenjevati z izidom in ne smejo biti neučakani.

"Če ne zmagamo tokrat, lahko to storimo v Liverpoolu," je miren Portugalec, ki je vesel tudi, da si Chelsea še ni zagotovil naslova angleškega prvaka, kar bi lahko zmotilo njegove varovance.

Novinarjem v svojem slogu ni pozabil omeniti, da ni še nikoli izgubil v polfinalu, vendar da bo nekega dne verjetno moral. Je že prišel čas za to?
Danes ob 20.45:                        
CHELSEA                     LIVERPOOL
                                       
---------- verjetni postavi: ----------
Cech                Dudek              
Johnson             Finnan             
Carvalho            Carragher          
Terry               Hyypiä             
Gallas              Traore             
Lampard             Alonso             
Makelele            Bišćan             
Gudjohnsen          Gerrard            
Duff/Cole           Riise              
Drogba              Garcia             
Robben              Baroš              
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Alain Sars (Francija)