Jaka Lucu se je za pisanje knjige odločil, ker je po prvem srečanju z Matjažem Kekom pred odhodom na prvo tekmo dodatnih kvalifikacij v Rusijo zaznal, kakšna veličina bo to v primeru uspeha, in ker ima Matjaž tako širok pogled na svet. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jaka Lucu se je za pisanje knjige odločil, ker je po prvem srečanju z Matjažem Kekom pred odhodom na prvo tekmo dodatnih kvalifikacij v Rusijo zaznal, kakšna veličina bo to v primeru uspeha, in ker ima Matjaž tako širok pogled na svet. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matjaž Kek
Matjaž Kek nikoli ne bo pozabil, kako je 18. novembra prav vsak na stadionu Ljudski vrt verjel v uspeh in poskrbel za zmagovito miselnost. Tudi sam je bil miren, pravi pa, da so nekatere igralce proti koncu tekme že izdajala čustva, kar bi lahko bilo nevarno. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na predstavitvi so bili številni novinarji, seveda ni manjkal niti Jakov oče Aleksander (levo). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lucu predstavil knjigo o junakih kvalifikacij

"Ti dve tekmi proti Rusiji nista bili pravljica, bili sta resnični, povsem realni, nič se ni zgodilo naključno, nobena žoga ni zašla, nobenega cirkusa ni bilo. Napisati knjigo o tako lepi zgodbi, o tako preprosti in hkrati tako zelo kompleksni zgodbi, o tako zelo resnični zgodbi je bil čisti, absolutni privilegij. In čisti, absolutni užitek za pisca," je v uvodniku zapisal Delov novinar, ki je v ponedeljek knjigo predstavil javnosti.

Brez sreče ne gre
Na predstavitvi je bil tudi selektor Matjaž Kek. Čeprav ta generacija ni dosegala takšnih nenavadnih golov, kot jih je prejšnja (spomnite se zadetkov Mileta Ačimoviča in Milana Osterca), je Kek priznal, da je bilo na poti do Južne Afrike potrebne tudi nekaj sreče, na primer v 84. minuti povratne kvalifikacijske tekme proti Rusiji, ko Jurij Žirkov ni izkoristil velike priložnosti.

S Stožicami bo Slovenija še močnejša
Kek je pohvalil sijajno ozračje v Ljudskem vrtu, ki je po njegovem za Slovenijo to, kar je za Anglijo Wembley. Zanimivo, da je bil sam precej skeptičen, ko se je odločalo o tem, ali igrati v Ljudskem vrtu. Prepričan je, da bo s Stožicami Slovenija dobila le še eno trdnjavo, kjer bo Slovenija nepremagljiva. Priznal je, da je bilo v garderobi pogosto tudi veliko ostrih besed, vendar so znali fantje vsak spor obrniti v svojo korist.

Tudi Hiddink poslal SMS
Spomnil se je svojih težkih selektorskih začetkov in časov, ko ga je predsednik Nogometne zveze Rudi Zavrl želel zamenjati. O Srečku Katancu ima zelo pozitivno mnenje. Katanec mu je dan po uvrstitvi na svetovno prvenstvo poslal tudi SMS-čestitko. To je storil tudi ruski selektor Guus Hiddink, ki takoj po tekmi ni mogel priti na tiskovno konferenco in Keku stisniti roke.

30 tisoč Alžircev s peno na ustih ...
Zanimivih zgodb ni manjkalo. Izvedeli smo, kako je bil Andrej Aršavin jezen zaradi premajhne garderobe v Ljudskem vrtu, kako je Samir Handanovič pred odločilno tekmo proti Rusiji samozavestno rekel, da njemu v petmetrskem prostoru noben ruski nogometaš ne bo j**** mater in Kekovo bojazen, kaj se bo zgodilo, ko bo 13. junija 30 tisoč alžirskih navijačev s peno na obrazu prišlo na stadion ...

Matjaž Kek je povedal še zabavno zgodbo, ki se mu je pripetila na Štajerskem na bencinski črpalki. Več tukaj

Navijači, držite skupaj!
Avtor knjige, 40-letni Jaka Lucu, ki je poročen z Afričanko, je manj kot mesec dni pred začetkom svetovnega prvenstva postregel s številnimi zanimivostmi. Po njegovem mnenju je za Slovenijo zelo ugodno, ker bo prvenstvo prav v Južni Afriki. Če bi bilo v zahodni Afriki, bi trpel želodec, saj bi morali igralci jemati tablete proti malariji, poleg tega bi bila sopara neznosna. Navijače opozarja, naj po tekmi nikar ne "tavajo" sami po temnih ulicah, ampak naj se držijo skupaj.

Kekov vzornik je del Bosque
Ob Sloveniji bo Lucu pesti držal za Srbijo in za vse afriške države razen za Nigerijo. Kek ni bil preveč jasen, za koga bo še navijal, pravi pa, da to zanesljivo ne bo nemška reprezentanca. Pohvalil je kakovost srbske reprezentance in selektorja Radomirja Antića, po njegovem mnenju je veliko delo opravil tudi selektor Slovaške Vladimir Weiss. Kekov vzornik je španski selektor Vicente del Bosque.

Lucu predstavil knjigo o junakih kvalifikacij