Foto:
Foto:
Ruud van Nistelrooy se v Portu ni naigral.
Juan Carlos Valeron (Deportivo)
Nogometaši Chelseaja so si v Stuttgartu priigrali lepo prednost pred povratno tekmo.
Igralci Lyona (v rdečih dresih) so se takole veselili edinega gola na tekmi v San Sebastianu.

Chelsea in Lyon sta z 1:0 zmagala v Stuttgartu in San Sebastianu ter imata pred povratnima tekmama čez štirinajst dni lepo prednost.

Tekma v Portu z južnoafriškim pridihom
Stota tekma Manchestra v Ligi prvakov je na novem stadionu Porta (Estadio do Dragao) minila v znamenju Južnoafričanov - domačega zvezdnika Bennija McCarthyja in Unitedovega Quintona Fortuna. Oba prihajata iz Cape Towna.

Rdeči vragi so bili na začetku tekme podjetnejši. V 14. minuti jih je Fortune popeljal v vodstvo iz bližine portugalskih vrat, potem ko je Paul Scholes s prostega strela s približno 25 metrov močno streljal, Vitor Baia pa žoge ni uspel zadržati. Nekaj minut zatem je imel imenitno priložnost za povišanje vodstva Ruud van Nistelrooy, a se osamljen pred Baio ni najbolje znašel.

Gostitelji, ki so na igrišču prevladovali večji del srečanja (razmerje v strelih proti vratom je bilo 21:4), so svoje navijače najprej spravili na noge v 29. minuti. Po lepem predložku Dimitrija Alejničeva je McCarthy mrežo Tima Howarda zatresel prvič. V vlogi eksekutorja se je znašel tudi v 78. minuti, ko je po podaji Nuna Valenteja zadel z glavo.

Tri minute pred zadnjim sodnikovim žvižgom je goste doletela še ena nesreča. Po obračunu z Baio si je rdeči karton prislužil Roy Keane.

Sijajnega niza portugalskih prvakov, ki niso izgubili že od oktobra, precej razglašeni United tokrat ni mogel preprečiti. Varovance Alexa Fergusona, ki so v najprestižnejšem evropskem tekmovanju izgubili po štirih zmagah, čaka na povratni tekmi precej težko delo, saj v zadnjem času tudi na domači zelenici ne blestijo.

Juve brez možnosti v La Coruni
Deportivo je v prvem polčasu povsem povozil Juventusa, ki si je prek Del Piera edino priložnost pripravil v 31. minuti. Sedem minut kasneje je na izpitu padla obramba italijanskih prvakov. Lilian Thuram je predložek Lionela Scalonija v kazenski prostor z glavo izbil le do Alberta Luqueja, ki mu z volejem ni bilo težko premagati Gianluigija Buffona.

Domači so sicer že v četrti minuti nakazali, da se nameravajo oddolžiti Italijanom za lanski usodni poraz v drugem delu tekmovanja. Juan Carlos Valeron je lepo zaposlil Diega Tristana, ki pa je preveč okleval pred Juventusovimi vrati.

V nadaljevanju so s streli z roba kazenskega prostora neuspešno poskušali še Sergio, Victor in Valeron, vsi trije pa so bili nevarni tudi po prihodu iz slačilnice, ko so Španci še naprej nadzorovali potek srečanja. Juve si razen poskusa z glavo Antonia Conteja in strela Fabrizia Miccolija prek vrat iz ugodnega položaja resnih priložnosti ni pripravil.

Ob polčasu je v slačilnici ostal David Trezeguet, ki si je poškodoval ramo. Povratno srečanje je zanj izgubljeno, saj bo počival štiri do pet tednov.

Abramovičevi fantje zmagali brez strela na gol
Chelsea je do zmage v Stuttgartu prišel brez strela v okvir vrat! Že v 12. minuti jim je delo olajšal avtogol Portugalca Fernanda Moreire, ki je skušal preprečiti, da bi žoga po predložku Glena Johnsona prišla do Hernana Crespa.

Angleže - letos so dobili prav vse tekme v gosteh - je reševal vratar Carlo Cudicini. Kljub poškodbi dimelj, zaradi katere ni mogel izvajati gol-avtov, je obranil nevarne strele Zvonimirja Solda, Marcela Bordona, Silvia Miessnerja, Kevina Kuranyja in Alexandra Gleba.

Izid 1:0 je bil na tekmi istih nasprotnikov tudi v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev leta 1998, ko je v Stockholmu zadel Gianfranco Zola.

Lyon suvereno opravil nalogo v Španiji
Tradicijo Real Sociedada, ki na stadionu Anueta v evropskih pokalih ni izgubil vse od leta 1975, je prekinil Lyon s svojo prvo zmago v Španiji. Tekmo je odločil avtogol v 12. minuti, ko je Gabriel Schurrer v lastno mrežo preusmeril žogo po predložku Florenta Maloude.

Domači so po obetavnem začetku v nadaljevanju povsem popustili, Francozi pa bi si lahko priigrali še višjo zmago. Baski se za nizek poraz lahko zahvalijo predvsem odličnim obrambam nizozemskega vratarja Sanderja Westervelda, čeprav bi ob koncu lahko tudi izenačili. Prosti strel Valerija Karpina je zaustavila prečka.

Osmina finala, prve tekme, sreda:
DEPORTIVO
- JUVENTUS 1:0 (1:0)
Luque 38.

PORTO - MANCHESTER UNITED 2:1 (1:1)
McCarthy 29., 78.; Fortune 14.
RK: Keane 87./Manchester United

REAL SOCIEDAD - LYON 0:1 (0:1)
Schurrer 18./ag

STUTTGART - CHELSEA 0:1 (0:1)
Meira 12./ag

Povratne tekme bodo 9. marca.