Veliko težav je nogometašem Manchester Uniteda povzročal Fernando Llorente, ki se je v prvem polčasu tudi vpisal med strelce. Foto: EPA
Veliko težav je nogometašem Manchester Uniteda povzročal Fernando Llorente, ki se je v prvem polčasu tudi vpisal med strelce. Foto: EPA
Xandao
Visoki Brazilec Xandao je izkoristil zmedo v obrambi Cityja. Foto: EPA
Iker Muniain, David de Gea, Rafael
Razigrani Iker Muniain je kaznoval nepozornost Rafaela. Foto: EPA
Joleon Lescott
Razočaranje nogometašev Manchester Cityja je bilo veliko. Foto: EPA
Wayne Rooney
Wayne Rooney je izkoristil eno izmed redkih priložnosti Manchester Uniteda v prvem polčasu. Foto: EPA
Victor Ruiz
Victor Ruiz je na Mestalli načel mrežo PSV-ja. Foto: EPA
Valencia
Roberto Soldado se je dvakrat vpisal med strelce. Foto: EPA
Obramba Udineseja na čelu s Samirjem Handanovićem je dvakrat klonila. Foto: EPA
Eduardo Salvio
Veselje Eduarda Salvia, ki je v prvem polčasu dvakrat zatresel mrežo Bešiktaša, s Juanom Franom. Foto: Reuters

Oba kluba, ki v angleškem prvenstvu z lepo prednostjo zasedata prvo in drugo mesto, sta pred obračunoma veljala za nesporna favorita. V portugalski prestolnici je City sicer imel lepše priložnosti kot domači levi, a je na koncu ostalo pri 1:0. Na Old Traffordu pa so baskovski levi navdušili z igro.

Rdeči vragi po slabši igri povedli
Na krilih izjemnih navijačev, ki so bili v "teatru sanj" dobro slišani, so bili Baski tako rekoč vse srečanje boljši in na koncu tudi zasluženo zmagali. Povedel je sicer United. Hitro akcijo sta po desni izpeljala Ryan Giggs in Javier Hernandez. Chicharitu je nato Gorka Iraizoz strel ubranil, vendar je bil pozoren Wayne Rooney, ki je odbito žogo poslal v mrežo.

Premoč so nogometaši iz Bilbaa kronali še pred koncem prvega polčasa. Po lepi akciji in podaji Markela Susaete je z glavo zadel najnevarnejši gostujoči nogometaš Fernando Llorente. Po prihodu iz garderobe je David de Gea zaslužen, da je do 72. minute ostalo pri rezultatu 1:1. Španec v vratih rdečih vragov se je nekajkrat zelo izkazal. Predvsem sta bila izjemno nevarna Llorente in Iker Muniain.

De Gea ohranjal United v igri
18 minut pred koncem rednega dela je po lepi podaji Anderja Herrere, ko je žogo poslal prek domače obrambe, nemočnega de Geo premagal Oscar De Marcos. V 90. minuti so gostje po prekinitvi izpeljali hitro akcijo. Nevarno je streljal Gaizka Torquero, ki je v igro vstopil namesto Llorenteja. De Gea se je izkazal z novim dobrim posredovanjem in odbil žogo. Rafael je le opazoval žogo, pritekel je hitri Muniain in jo poslal v mrežo.

V drugi minuti podaljška je po roki v kazenskem prostoru zanesljivo enajstmetrovko izvedel Rooney. Rdeči vragi so nato imeli na voljo kar nekaj udarcev iz kota, a do izenačenja jim ni uspelo priti.

Xandao izkoristil zmedo v obrambi Cityja
Sporting je v letošnji sezoni doma dobil prav vsa evropska srečanja. Tekma na Joseju Alvaladeju se je za goste, ki so nastopili brez kaznovanega Yaye Toureja, slabo začela, saj so že v 12. minuti ostali brez kapetana Vincenta Kompanyja. Namesto njega je ob bok Kolu Toureju na mesto osrednjega branilca vstopil Joleon Lescott.

"Levi" so povedli v 51. minuti. Matias Fernandez je z leve strani izvedel prosti strel. Joeju Hartu je uspelo strel ubraniti, a se je žoga dobila do Xandaa, ki je takoj streljal, vratar angleške reprezentance pa je bil znova na mestu. Še ena odbita žoga je prišla do Xandaa, ki se je med tremi branilci Cityja odlično znašel in s peto presenetil Harta.

Gostje dvakrat zatresli okvir vrat
Po vodilnem zadetku varovancev Sa Pinta so gostje pritisnili. Levi bočni branilec srbske reprezentance Aleksandar Kolarov je s predložkom z leve strani stresel prečko. Igro je nato poživil še Mario Balotelli, ki je zamenjal Edina Džeka. Italijanski napadalec je prav tako stresel okvir vrat, potem pa še lepo podal Davidu Silvi, ki je imel veliko priložnost, a je streljal mimo vrat. Nevarno je ob koncu zapretil še Sergio Agüero.

Netopirji s pridom kaznovali napake obrambe PSV-ja
Valencia je v prvem polčasu povsem nadigrala PSV in trikrat kaznovala slabo nizozemsko obrambo. V 11. minuti je mrežo gostov načel Victor Ruiz. "Kratek kot" sta odigrala Pablo Piatti in Pablo Hernandez, Katalonec pa je bil najvišji na drugi vratnici. Dobro minuto pozneje je po hitri akciji Antonia Barragana povišal Roberto Soldado. Napadalec, ki si je z dobrimi igrami v letošnji sezoni priigral tudi mesto v španski izbrani vrsti, je v 43. minuti še brez težav zadel z bele točke, potem ko je Jonasa v kazenskem prostoru podrl Kevin Strootman.

Na 4:0 je v 56. minuti povišal Piatti. Argentinec se je po lepi dolgi podaji Daniela Pareja znašel sam pred Andreasom Isakssonom in Šveda brez težav tudi premagal. Vztrajnost se je gostom izplačala. Strootman je v 83. priigral enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izvedel Ola Toivonen, končni izid 4:2 pa je v zadnji minuti rednega dela postavil Zakaria Labyad. Tim Matavž je igral do 67. minute in imel v prvem polčasu tako rekoč edino zrelo priložnost za nogometaše iz Eindhovna, a je streljal mimo vrat.

"Sarma" dvakrat premagan
Samir Handanović
je z Udinesejem gostoval v Alkmaarju. Videmčani so klonili z 2:0. Slovenski reprezentančni vratar je branil vso tekmo, premagala pa sta ga Belgijec Maarten Martens in Nizozemec Erik Falkenburg.

OSMINA FINALA, prve tekme:
MANCHESTER UNITED - ATHLETIC BILBAO 2:3 (1:1)
Rooney 22., 92./11-m; Llorente 44., De Marcos 72., Muniain 90.

Manchester United: de Gea; Evra, Jones, Smalling (55./Carrick), Evans, Rafael; Giggs (75./Nani), Park (61./Anderson), Young; Rooney, Hernandez.

Athletic: Iraizoz; Aurtenetxe, San Jose, Iraola; Iturraspe, Susaeta, Ander (84./Inigo Perez), Javi Martinez; Llorente (81./Toquero), De Marcos, Muniain.

Sodnik: Florian Meyer (Nemčija)


VALENCIA - PSV EINDHOVEN 4:2 (3:0)
Victor Ruiz 11., Soldado 13., 43./11-m, Piatti 57.; Toivonen 83./11-m, Wijnaldum 89.

Valencia: Diego Alves; Barragan, Victor Ruiz, Mathieu, Ricardo Costa (24./Rami); Albelda, Pablo Hernandez, Parejo; Jonas (71./Bernat), Soldado (76./Aduriz), Piatti.

PSV: Isaksson; Manolev, Marcelo, Derijck, Willems (34./Pieters); Strootman, Hutchinson, Labyad; Toivonen, Mertens (75./Wijnaldum), Matavž (67./Lens).

Sodnik: Manuel Gräfe (Nemčija)


ALKMAAR - UDINESE 2:0 (0:0)
Martens 63., Falkenburg 84.

Alkmaar: Alvarado; Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen; Maher, Martens (78./Falkenburg), Elm, Holman (86./Ortiz); Altidore, Beerens (74./Gudmundsson).

Udinese: Handanović; Danilo, Domizzi, Benatia, Pasquale (80./Di Natale), Armero; Ferronetti, Pazienza, Asamoah, Pinzi; Floro Flores.

Sodnik: David Fernandez Borbalan (Španija)


SPORTING LIZBONA - MANCHESTER CITY 1:0 (0:0)
Xandao 51.

Sporting: Rui Patricio; Carrico, Polga, Joao Pereira, Insua, Xandao; Schaars, Izmailov (59./Bruno Pereirinha), Capel (75./Carrillo), Fernandez (69./Renato Neto); van Wolfswinkel.

Manchester City: Hart; Kolarov, Kompany (12./Lescott), K. Toure, Clichy; De Jong, Barry (59./Nasri), Milner, Silva; Džeko (71./Balotelli), Agüero.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo‎ (Španija)


STANDARD LIEGE - HANNOVER 2:2 (2:1)
Buyens 27., Tchite 30.; Stindl 22./11-m, Diouf 56.

TWENTE - SCHALKE 1:0 (0:0)
de Jong 61./11-m
RK: Matip 60./Schalke

ATLETICO MADRID - BEŠIKTAŠ 3:1 (3:1)
Salvio 24., 27., Adrian 37.; Simao 31.

METALIST - OLYMPIACOS 0:1 (0:0)
Torrijos 50.
RK: Edmar 82./Metalist

Povratne tekme bodo 15. marca.