Kako daleč lahko pride Maribor v Evropi? Foto: Marko Madžarac
Kako daleč lahko pride Maribor v Evropi? Foto: Marko Madžarac
Nogometaši Rudarja bodo prvo tekmo proti Estoncem odigrali že 2. julija. Foto: Marko Madžarac
Srebrnič še ne pozna tekmeca
Vijoličasti bodo začeli v Gruziji

Prvo tekmo 14. ali 15. julija bodo vijoličasti odigrali v gosteh. Teden dni pozneje bo povratna tekma v Ljudskem vrtu. Žreb 3. predkroga bo 17. julija. Mariborčani v primeru uspeha proti Gruzijcem tam ne bodo nosilci, bodo pa imeli precej lažjega tekmeca, kot bi to bilo v prejšnjih letih.

Več možnosti za "male" države
Letošnje kvalifikacije so namreč precej spremenjene. Največja novost je, da se klubi iz nižjerangiranih držav ne morejo srečati z ekipami iz 12 najvišje uvrščenih držav - Anglije, Španije, Italije, Nemčije, Francije, Rusije, Ukrajine, Nizozemske, Romunije, Portugalske, Škotske in Turčije, ki se bodo za preboj v Ligo prvakov pomerile med seboj.

Za uvrstitev v Ligo prvakov čez štiri predkroge
Izmed najmočnejših držav so potencialni nasprotniki vijločastih tudi Grki, Čehi in Švicarji. Udeležence Lige prvakov bo dal nato 4. predkrog, ki bo 18. oziroma 26. avgusta. V primeru poraza v 3. predkrogu bi Maribor nadaljeval tekmovanje v zadnjem predkrogu kvalifikacij za Evropsko ligo (nekdanji Pokal Uefa).

Zahovič: Možnosti so 50:50
"Gruzija se ponaša z nogometaši, ki so imeli ali še imajo pomembne vloge v vrhunskih klubih - Kaladze, Arveladze, Kecbaia, Kinkladze, Kobiašvili ... Nedvomno gre za spoštljivega nasprotnika, pri žrebu bi lahko bili tudi srečnejše roke. Zdaj sledi temeljita analiza gruzijske ekipe, možnosti so 50:50. Prva tekma v gosteh bi lahko pomenila določeno prednost, ob podpori naših navijačev bo vsaki ekipi neprijetno igrati v Mariboru. Toda o tem pozneje, zdaj se je treba osredotočiti na zbiranje podatkov o WIT-u in se ustrezno pripraviti na prvo tekmo v Tbilisiju, ki bo zelo zahtevna," je povedal direktor Maribora Zlatko Zahovič.

V Evropi še Rudar, Gorica in Interblock
Slovenija bo imela v Evropi še tri predstavnike. V prvem predkrogu za Evropsko ligo se bo Rudar pomeril z estonskim Transom (2./9. julij). Prva tekma bo v Velenju. V primeru zmage čaka knape obračun s Crveno zvezdo. Hit Gorica, ki je v prvem predkrogu prosta, bo v 2. predkrogu igrala z zmagovalcem dvoboja Lahti (Finska) - Dinamo Tirana (Albanija). Prva tekma bo 16. julija v Gorici. Interblock se bo tekmovanju pridružil v 3. predkrogu.

Pušnik verjame v uspeh
"Nogomet v vseh baltskih državah je dober. Res pa je, da z njim še nisem toliko seznanjen. Vem, da imajo dva tujca iz Litve, dva ruska napadalca, ampak v naslednjih dneh se bom potrudil, da izvem čim več o ekipi. Tudi s pomočjo prijatelja, srbskega košarkarskega trenerja, ki dela v Estoniji. Vedno sem realen optimist, tako je tudi v tem primeru. Gotovo imajo Estonci večji proračun kot mi, bolje plačane igralce. Toda to ne pomeni nič. Vse se bo pokazalo na igrišču. Če ne bi verjel v uspeh, potem ne bi več delal v športu," je povedal trener Rudarja Marijan Pušnik.

Srebrnič: Lahkih tekmecev ni
"Ne enega ne drugega tekmeca še ne poznam, tako da je težko karkoli napovedovati. Po moči sta si oba kluba verjetno precej podobna. Vsekakor bo treba igrati zelo zavzeto, pokazati res dobro igro, kajti lahkih tekmecev ni. Ob tem imamo z Albanci že kar nekaj slabih izkušenj, pred tremi leti smo namreč proti Tirani izpadli v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Vseeno pa merimo na preboj v naslednji krog," je dejal trener Gorice Miran Srebrnič.

Sistem tekmovanja v Evropski ligi
V Evropsko ligo se uvrsti 48 klubov, ki bodo razvrščena v 12 skupin s po štirimi klubi. Najboljši trije iz vsake skupine se uvrstijo v izločilne boje. Tekmovanje bo tako potekalo vse do finala, ki bo 12. maja v Hamburgu. Vsaka zmaga v kvalifikacijskem krogu prinaša 90 tisoč evrov, uvrstitev v Evropsko ligo pa bo nagrajeno z milijon evri.

Liga prvakov, 1. prekdkrog:
Sant Julia (And) - Tre Fiori (SMr)
Hibernians (Mal) - Mogren (ČG)

2. predkrog:
WIT Georgia (Gru) - Maribor (Slo)
Tirana (Alb) - Stabaek (Nor)
Streymur (Fer) - Apoel (Cip)
Koebenhavn (Dan) - Hibernians (Mal)/Mogren (ČG)
Debreceni (Mad) - Kalmar (Šve)
Makedonija GP Skopje (Mak) - Bate Borisov (Blr)
Hafnarfjördur (Isl) - Aktobe (Kaz)
Pjunik (Arm) - Dinamo Zagreb (Hrv)
Ventspils (Lat) - F91 Dudelange (Luk)
Ekranas (Lit) - Baku (Aze)
Red Bull Salzburg (Avt) - Bohemian (Irs)
Zrinjski (BiH) - Slovan Bratislava (Slk)
International Turku (Fin) - Sheriff (Mol)
Rhyl (Wal) - Partizan (Srb)
Wisla Krakow (Pol) - Levadia Tallinn (Est)
Levski Sofija (Bol) - Sant Julia (And)/Tre Fiori (SMr)
Maccabi Haifa (Izr) - Glentoran (SIr)

Srebrnič še ne pozna tekmeca
Vijoličasti bodo začeli v Gruziji