NK Maribor je bil kot nepostavljeni klub umeščen v močno sedmo skupino, kjer jim je žreb namenil Sparto Prago. Foto: Marko Madžarac
NK Maribor je bil kot nepostavljeni klub umeščen v močno sedmo skupino, kjer jim je žreb namenil Sparto Prago. Foto: Marko Madžarac
Zlatko Zahovič in Darko Milanič
Maribor in njegovo vodstvo čaka zahtevna naloga, če želijo jesen preživeti v Evropi. Foto: Marko Madžarac
Nogometaši Arsenala
Arsenal je imel v žrebu za Ligo prvakov najvišji količnik, s katerim je Uefa glede na pretekle uspehe razvrstila klube med nosilce in nenosilce. Foto: Reuters
Milanič o Sparti iz Prage

Maribor se bo kot edini preostali slovenski klub v evropskih tekmovanjih za preboj iz 4. predkroga Evropske lige pomeril s češkimi podprvaki. Sparta je v kvalifikacijah za Ligo prvakov izgubila z grškim Panathinaikosom, ki je po porazu v Pragi z 1:3 doma slavil s 3:0.
Prva tekma v Mariboru
Žreb je določil, da bo prva tekma 20. avgusta v Pragi, povratna pa teden pozneje v Mariboru, a je zaradi izžrebanega para Slavija Praga - Crvena zvezda naknadno prišlo do zamenjave vlog gostiteljev, saj po pravilih Uefe eno mesto v enem dnevu ne sme gostiti dveh tekem evropskih pokalov.
Trener Darko Milanič je po žrebu v Nyonu povedal: "Dobili smo tekmeca, ki ima za seboj bogato zgodovino. To ime v evropskem nogometu nekaj pomeni, so večkratni češki prvaki. Nogometaši Sparte redno nastopajo v evropskih pokalih, zato imajo veliko izkušenj. Nedvomno so po tej plati v prednosti pred nami. Gre za dober klub, veliko pove podatek, da so v kvalifikacijah za Ligo prvakov doma s 3:1 premagali Panathinaikos. Zdaj moramo Čehe temeljito spoznati, jih videti na igrišču in skušati presenetiti. Podrobne ocene o tekmecih pa sledijo, ko jih bomo boljše spoznali."

Visoka ovira, mamljiva nagrada
Slovenske prvake v primeru uspeha čaka skupinski del, ki prinaša novih šest tekem in milijon evrov nagrade samo za sodelovanje. Prva izvedba Evropske liga, ki je dejansko prenovljen Pokal Uefa, naj bi poskrbela za oživitev zanimanja za to "drugorazredno" evropsko tekmovanje. Še pred naslednjo evropsko tekmo pa Maribor seveda čaka "večni derbi" z Olimpijo.

Izkušeni Špartanci z Bergerjem na čelu
Slovita Sparta, ki je v zadnjih 12 letih kar devetkrat sodelovala v Ligi prvakov, bo v dvoboju z "vijoličastimi" nedvomno v vlogi favorita, a na Štajerskem zagotavljajo, da so se iz sredinega poraza z Zürichom veliko naučili. Najslovitejše ime zdajšnje zasedbe 34-kratnih čeških prvakov je 35-letni Patrik Berger, ki je nekoč blestel v dresu Češke in Liverpoola.

Švicarji kot nosilci proti Latvijcem
Izžrebani so bili tudi pari 4. predkroga Lige prvakov, vrhunec obračunov za deset vstopnic (pet za prvake in pet za neprvake) za nogometni raj pa je britansko srečanje Arsenal - Celtic. Mariborski krvnik Zürich je kot nosilec ("vijoličasti" v primeru sredinega uspeha ne bi dobili tega statusa) za nasprotnika dobil latvijski Ventspils.

EVROPSKA LIGA, 4. predkrog, žreb

MARIBOR - SPARTA PRAGA

Nekateri zanimivejši pari:
DINAMO ZAGREB - HEARTS
PARTIZAN - ŽILINA
SLAVIJA PRAGA - CRVENA ZVEZDA
SARAJEVO - CLUJ
METALURG DONECK - AUSTRIA DUNAJ

Prve tekme bodo 20. avgusta, povratne pa 27. avgusta.

V EL (12 skupin s po 4 moštvi) bo poleg 38 zmagovalcev "play-offa" zaigralo še 10 poražencev iz 4. predkroga Lige prvakov.

LIGA PRVAKOV, 4. predkrog, žreb

Prvaki:

ŠERIF - OLYMPIAKOS
SALZBURG - MACCABI HAIFA
VENTSPILS - ZÜRICH
KÖBENHAVN - APOEL NIKOZIJA
LEVSKI SOFIJA - DEBRECEN

Neprvaki:

LYON - ANDERLECHT
CELTIC - ARSENAL
TIMISOARA - STUTTGART
SPORTING - FIORENTINA
PANATHINAIKOS - ATLETICO MADRID

Prve tekme bodo 18./19. avgusta, povratne pa 25./26. avgusta.

Zmagovalci se bodo uvrstili v skupinski del Lige prvakov, kjer jih že čaka 22 klubov iz 13 najboljših evropskih lig.

Milanič o Sparti iz Prage