Tim Matavž je imel dve lepi priložnosti, drugi napadalec v prvi postavi Zlatko Dedić pa ob veliko obrambnih nalogah v 55 minutah, kolikor je bil na igrišču, ni ogrozil švicarskih vrat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tim Matavž je imel dve lepi priložnosti, drugi napadalec v prvi postavi Zlatko Dedić pa ob veliko obrambnih nalogah v 55 minutah, kolikor je bil na igrišču, ni ogrozil švicarskih vrat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eren Derdiyok in Marko Šuler
Marko Šuler: "Čeprav je začetek grenak, nisem videl fanta, ki ne bi dal maksimuma. Poskušali smo vse, ampak ko ne gre, ne gre. Oni so izkoristili naše napake. Tekem je še veliko. Moramo se dvigniti in poskušati najti točke na Norveškem." Foto: BoBo
Slovenija
Slovenci bodo v Švici gostovali na zadnji tekmi kvalifikacij oktobra prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stojanović, Inler, Šuler, Birsa in Handanović po tekmi Slovenija - Švica
Švicarji ohladili Stožice

In ne dveh žog v "švicarskem siru", temveč v domači mreži.
Za slovenske nogometaše se pot proti SP-ju 2014 ni začela uspešno. Pomanjkanja bojevitosti jim resda ni mogoče očitati (gostujoči zvezdnik Xherdan Shaqiri je celo izjavil, da se ne spomni, kdaj je nazadnje igral proti tako agresivnim tekmecem - igrišče je zapustil predčasno z nekaj podplutbami), manjkalo pa je znanja in tudi nekaj sreče.


Hitzfeldova navodila takoj obrodila sadove
V uvodnih 20 minutah so Slovenci dobro ustavljali Švicarje, ki jim igra ni stekla tako, kot so si želeli. Selektor Ottmar Hitzfeld je kar nekajkrat vstal s klopi in "kričal" na svoje varovance. Ko je sledila malce daljša prekinitev zaradi neprijetnega udarca žoge v enega od švicarskih nogometašev, je k sebi poklical Erena Derdiyoka in Shaqirija ter jima od blizu dal nekaj navodil. Igralca sta le kimala svojemu šefu in že hip zatem sta se mu oddolžila. Na žalost večine od nekaj več kot 13 tisoč gledalcev na tribunah. Akcija je stekla po desni strani, v njej sta pomembno vlogo imela ravno Shaqiri in Derdiyok, Granit Xhaka pa je s kakšnih 20 metrov hladnokrvno zaključil ob bližnji vratnici za 1:0.

"Nekaj igralcev je šlo v blok, a je žoga zletela med nogama, prepozno sem jo videl in nisem mogel reagirati. Srečno se jim je odbila in končala v golu," je po tekmi pojasnjeval Jasmin Handanović, ki mu ni uspelo preprečiti zadetka. "Malo po sreči so dosegli tisti prvi gol," je bil mnenja tudi kapetan Boštjan Cesar, po izrazu na obrazu sodeč najbolj razočaran mož v naši izbrani vrsti. "Tisti strel bi lahko šel tudi 30 centimetrov mimo vrat," ga je dopolnil Zlatko Dedić. "To je bil prelahko prejeti zadetek. Vedeli smo, da so v formi in da iz teh odbitih žog dosegajo gole oziroma vanje pretvorijo nenamerne akcije," pa ni iskal izgovorov Marko Šuler, ki mu je bilo žal, da so se tekmecev lotili z malce prevelikim spoštovanjem.

(Pre)dolg post Matavža
Podobna akcija dobrih 10 minut pozneje se je vendarle končala srečno za Slovence, saj je strel Derdiyoka ustavila vratnica. Niso je pa imeli, ko je Diego Benaglio dvakrat imenitno posredoval po poskusih Tima Matavža. Pri tistem z glavo bi Šempetrčan težko bolje reagiral, ni pa bil zadovoljen z drugim, ko so gostitelji izigrali "ofsajd" zanko in se je sam znašel pred Wolfsburgovim čuvajem mreže.
"Moral bi streljati bolj v stran, in to me žre, ampak kaj hočemo," je iskreno ugotavljal v zadnjem času v klubskem dresu učinkoviti napadalec PSV-ja, čigar reprezentančni strelski post pa zdaj traja že (pre)dolgo. Zadel ni od novembrske tekme proti ZDA. "Ne smem se s tem preveč obremenjevati, ker se potem lahko zgodi, da bo ta post še daljši. Ko bom dosegel gol, ga bom. Bolj je pomembno, da osvajamo točke. Tudi če celotne kvalifikacije ne dosežem zadetka in se uvrstimo na svetovno prvenstvo, bo to super."

Prazni naboji v drugem polčasu
Po dobre pol ure igre je strel proti Benagliu uperil še Valter Birsa, tudi njega noga ni ubogala, žoga je zletela čez vrata. "Seveda nisem zadovoljen, ker ni končala v mreži. Tudi s svojo predstavo nasploh nisem zadovoljen, saj bi lahko odigral bolje. Na tekmi proti Romuniji sem dokazal, da lahko igram, čeprav mi manjkajo minute v klubu." Kakor koli že, po prvem polčasu so Slovenci zaostajali, a pripravili so si vsaj nekaj priložnosti, ki smo jih v drugem delu nato pogrešali. Po hitrem povečanju vodstva Švice v zadnjih 40 minutah niso sprožili niti enega strela v okvir vrat! Kljub izključitvi Tranquilla Barnette in posledično igralcu več v zadnje četrt ure. Niti rezervisti Zlatan Ljubijankić, Josip Iličić in Jasmin Kurtić, ki so se ogrevali že pred odmorom, niso prinesli preobrata.

Ko ti jo zagode bratrančev dober prijatelj
"Inler je zadel mojstrsko, ker je žoga "bežala" od vratarja. Iz treh priložnosti smo dobili dva gola, in to s položajev zunaj kazenskega prostora. Če bi realizirali svoje priložnosti, bi se tekma gotovo odvijala drugače. Švicarji so zelo dobra ekipa, a danes so bili zreli, da bi se tekma končala drugače," zamujenega seveda ni mogel kar tako pozabiti Cesar, ki je poveljeval preizkušeni mundialski obrambni vrsti, pred njo pa sta kot defenzivno usmerjena vezista začela Armin Bačinović in Aleksander Radosavljević.
Ta je v 51. minuti naredil veliko napako, saj je kot na pladnju serviral žogo Shaqiriju. Novi Bayernov up jo je na kratko podal do kapetana Gökhana Inlerja, ki je z zanj značilnim silovitim strelom razparal mrežo Handanovićevih vrat. Potomec turških "gastarbajterjev" ni bil nič kaj prijazen do bratranca svojega zelo dobrega prijatelja iz časov igranja za Udinese Samirja, ki je zaradi poškodbe tekmo tokrat spremljal s tribune.

Pet tekem, deset prejetih zadetkov
Osnovni cilj Stojanovića pred tekmo je bil ne dobiti zadetka, po srečanju pa lahko ugotovimo, da se to ni zgodilo še petič zapored pod njegovim vodstvom. Deset žog je na teh petih tekmah končalo v slovenski mreži. Na drugi strani pa Slovenija prvič pod Stojanovićem ni dosegla gola. V torek bo popravni izpit v Oslu vse prej kot lahek. Norveška se je kot nosilka skupine opekla pri zadnjepostavljeni reprezentanci skupine E Islandiji.

"To je dokaz, da lahko v tej skupini res vsak premaga vsakogar. Na Norveškem pričakujem trdo tekmo, na kateri bomo morali prebijati trdo obrambo. Gotovo se bodo Norvežani osredotočili na protinapade. Paziti bomo morali, da ne bomo delali prevelikih napak in jim omogočili "kontre"," je napovedal Matavž. Handanović pa je dodal: "Oboji smo ranjeni in bomo jezni, ampak mislim, da smo mi bolj kakovostni. Ne bo lahko, a morali bomo pustiti dušo na igrišču in osvojiti vse tri točke. Neugodne tradicije so za to, da se rušijo. Mislim, da bo naša kakovost prišla do izraza, imamo dobre igralce." Stojanović bo po treh tekmah v Ljubljani ter po eni v Kopru in na "nevtralnem terenu" v Kufsteinu sploh prvič vodil Slovenijo v gosteh.
Matej Rijavec

Stojanović, Inler, Šuler, Birsa in Handanović po tekmi Slovenija - Švica
Švicarji ohladili Stožice