Ko je po soboti že kazalo, da se je Angliji uspelo izvleči, je prišel nepričakovan poraz proti Hrvaški in tako je bilo jasno, da 
Steve McClaren ne bo več selektor. Foto: Reuters
Ko je po soboti že kazalo, da se je Angliji uspelo izvleči, je prišel nepričakovan poraz proti Hrvaški in tako je bilo jasno, da Steve McClaren ne bo več selektor. Foto: Reuters
Hrvati junaki, Angleži bedaki

Z vročega stolčka ga je odnesel poraz na Wembleyju v obračunu s Hrvaško (2:3), na katerem bi morali Angleži za uvrstitev na evropsko prvenstvo vsaj remizirati. Po tekmi je dejal, da ne misli odstopiti, čeprav je bil pritisk ogorčene športne javnosti in medijev ogromen.

EP prvič po letu 1984 brez velesile
"Soglasno smo se odločili, da takoj prekinemo pogodbo s Stevom McClarnom," je povedal predsednik zveze Geoff Thompson, ki je odpoved izročil tudi pomočniku McClarna Terryju Venablesu. McClaren je prevzel krmilo po lanskem svetovnem prvenstvu v Nemčiji. Anglije ne bo na velikih tekmovanjih prvič po letu 1994, ko se ni uvrstila na svetovno prvenstvo. Zadnje evropsko prvenstvo, na katerem so manjkali Angleži, je bilo leta 1984.

Razočaral vso Anglijo
"Pred 18 meseci, ko sem prevzel reprezentanco, sem rekel, da gre za največji dan v moji karieri. Zdaj lahko rečem, da je to najbolj žalosten trenutek. Toda bom se pobral. Verjamem, da sem po teh 18 mesecih boljši trener in da sem se nekaj naučil. Čutim pa, da sem razočaral navijače in vso deželo. Res sem mislil, da bomo zmogli, a žal ni šlo," se je s pepelom posul McClaren.

Mourinho prvi na spisku želja
Navijači si na klopi reprezentance, ki ni osvojila lovorike od svetovnega prvenstva leta 1966, želijo Portugalca Joseja Mourinha. Nekdanji trener Chelseaja je tudi prvi favorit na stavnicah. Sledijo Martin O'Neil (Aston Villa), Luis Scolari (Portugalska), Guus Hiddink (Rusija), Fabio Capello ... Slednji je v enem od intervjujev že pred časom izrazil željo, da bi vodil prav angleško reprezentanco.

R. K.

Hrvati junaki, Angleži bedaki