Lionel Messi (levo) je najbolj zaslužen za vodstvo Barce. Njegov strel je Francois Clerc preusmeril v lastno mrežo. Foto: Reuters
Lionel Messi (levo) je najbolj zaslužen za vodstvo Barce. Njegov strel je Francois Clerc preusmeril v lastno mrežo. Foto: Reuters
Thierry Henry
Thierry Henry je končno zadel tudi v dresu Barcelone. Foto: Reuters
Cesc Fabregas
Cesc Fabregas je načel mrežo Seville. Foto: Reuters
Robin van Persie
Robin van Persie je takole z bližine zabil drugi gol za Arsenal, ki je neporažen na vseh tekmovanjih že 15 tekem zaporedoma (od 7. aprila). Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo in Alex Ferguson
Manchester United v letošnji sezoni ne navdušuje, a je po treh zaporednih zmagah v državnem prvenstvu z 1:0 z enakim izidom dobil še prvo tekmo v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Simone Perrotta
Simone Perrotta je bil natančen že v 9. minuti. Foto: EPA
Deivid (ki ima sicer zanimiv vzdevek Hulk) je takole s pravo akrobacijo šokiral italijanske prvake. Foto: Reuters

Katalonci so špansko prvenstvo začeli slabo, tokrat pa so nadigrali šestkratne francoske prvake (razmerje v strelih 17:5). Gostitelji so povedli v 21. minuti, ko je po Messijevem strelu žogo v lastno smer preusmeril Francois Clerc. Argentinski virtuoz se je med strelce vpisal še sam v 82. minuti. Končal je lepo Decovo akcijo. Ob koncu je prvi uradni zadetek za Barco dosegel še Thierry Henry, ki je izkoristil izjemen prodor Giovanija Dos Santosa.

Katalonci zapravili veliko priložnosti
Francoski zvezdnik bi se med strelce lahko vpisal že v 7. minuti, ko je za las zgrešil podajo Erica Abidala. Gostitelji so bili skozi celotno srečanje precej boljši tekmec. V drugem delu je izjemno priložnost zapravil Messi. Podajo Ronaldinha (v 66. minuti ga je zamenjal Andres Iniesta) si je zaustavil s prsmi, njegov strel pa je z golove črte odbil Clerc in se s tem nekoliko odkupil za avtogol. V zadnjih minutah je na veliko navdušenje 65.000 gledalcev na Nou Campu priložnost dobil še 17-letni Bojan Krkić. Trener Barcelone Frank Rijkaard si je po številnih kritikah pošteno oddahnil. Že v soboto ga čaka nova težka preizkušnja proti Sevilli.

Rangersi spravili nemške prvake na kolena
Glasgow Rangersi so po zaostanku z 2:1 ugnali Stuttgart. Nemški prvaki so bili v prvem polčasu precej bolj nevarni. Dve priložnosti je zapravil Cacau. V 56. minuti je Sami Khedira podal v kazenski prostor, kjer je Cacau s peto preusmeril žogo do Maria Gomeza, ki je zatresel mrežo. Po odlični akciji Alana Huttona je le šest minut zatem izenačil Charlie Adam, ki je z natančnim strelom v daljši kot matiral vratarja Rafael Schäferja. Četrt ure pred koncem je Fernando Meira v kazenskem prostoru podrl Huttona. Z bele točke je bil natančen Jean Claude Darcheville. Po porazih Werderja in Schalkeja v torek Nemci ostajajo v 1. krogu Lige prvakov brez točke.

Fabregas pokopal rojake
Nogometaši Arsenala so Sevilli odčitali lekcijo modernega nogometa (3:0). Andaluzijci so bili ob debiju v Ligi prvakov povsem brez moči. Zelo razpoložen je bil Cesc Fabregas, ki je v 27. minuti zadel s pomočjo Juliena Escudeja. Po uri igre je s prostega strela podal pred gol, Bacary Sagna je žogo z glavo podaljšal na nogo Robina van Persieja, ki jo je zabil v mrežo. Piko na i je postavil rezervist Eduardo da Silva.

"Uspel nam je skoraj popoln štart v sezono. Igrali smo proti zelo močni ekipi, a kljub temu smo vseskozi nadzorovali potek srečanja," je bil vesel trener topničarjev Arsene Wenger. Arsenal po šestih krogih tudi vodi v Premier ligi. Trener gostov Juande Ramos je priznal, da je Liga prvakov nekaj povsem drugega kot igranje v Pokalu Uefa, kjer je Sevilla slavila v zadnjih dveh letih. Na drugi tekmi skupini H je Slavia v Pragi z 2:1 premagala Steauo.

Rdeči vragi preprečili popoln dan gostiteljev
Kar sedem gostiteljev se je veselilo zmage, za edino izjemo so poskrbeli nogometaši Manchester Uniteda, ki so z 1:0 zmagali v Lizboni pri Sportingu. Edini zadetek je padel po uri igre, ko je Wes Brown poslal natančen predložek pred domača vrata, v skoku pa je bil najvišji nekdanji igralec Sportinga Cristiano Ronaldo.

Perrotta junak na Olimpicu
Na drugi tekmi v skupini F je Roma brez večjih težav z 2:0 premagala Dinamo Kijev. Gostitelji so povedli že v 9. minuti, ko je Max Tonetto natančno podal z leve strani, v skoku pa je bil najvišji Simone Perrotta, ki je dosegel šele svoj drugi zadetek v Ligi prvakov. Isti igralec je spletel akcijo tudi za drugi zadetek sinov volkulje. V 70. minuti je na sredini igrišča ukradel žogo, stekel v protinapad in imenitno zaposlil kapetana Francesca Tottija, ki je postavil izid tekme.

Super udarec Deivida potopil Inter
Za presenečenje dneva je poskrbel Fenerbahče, ki je v Carigradu z 1:0 potopil italijanskega prvaka Interja. Akcijo za edini zadetek je v 43. minuti začel nekdanji igralec Interja Roberto Carlos, ki je žogo spravil so Alexa. Ta je našel Deivida, ki je s krasnim volejem žogo zabil mimo presenečenega Julia Cesarja. Na drugi tekmi v skupini G je PSV z 2:1 ugnal moskovski CSKA.

1. krog, skupina E:
BARCELONA - LYON 3:0 (1:0)
Clerc 21./ag, Messi 82., Henry 90.

GLASGOW RANGERS - STUTTGART 2:1 (0:0)
Adam 62., Darcheville 75./11m; Gomez 56.

Skupina F:
ROMA - DINAMO KIJEV 2:0 (1:0)
Perrotta 9., Totti 70.

SPORTING LIZBONA - MANCHESTER UNITED 0:1 (0:0)
Ronaldo 62.

Skupina G:
PSV EINDHOVEN - CSKA MOSKVA 2:1 (0:0)
Lazović 59., Perez 80.; Love 89.

FENERBAHČE - INTER 1:0 (1:0)
Deivid 43.

Skupina H:
ARSENAL - SEVILLA 3:0 (1:0)
Fabregas 27., van Persie 59., Eduardo 90.

SLAVIJA PRAGA - STEAUA 2:1 (1:1)
Šenkerik 15., Belaid 63.; Goian 33.

A. G./S. J.