V 91. minuti je Massimo Ambrosini takole popeljal Milan v finale. Foto: Reuters
V 91. minuti je Massimo Ambrosini takole popeljal Milan v finale. Foto: Reuters
Mark van Bommel
Na Philipsovem stadionu ob koncu ni le deževalo. Tekle so tudi solze igralcev PSV-ja. Foto: epa
Kaka in Gennaro Gattuso
Milanovi nogometaši so imeli že pred srečanjem pripravljene majice z znakom finala, ki pa bi kaj kmalu lahko ostale spravljene v prtljagi. Foto: Reuters

Še tik pred koncem je kazalo na podaljšek, saj je PSV vodil z 2:0. Že v 9. minuti je Dido po več kot 600 minutah premagal nesrečnež s prve tekme Ji Sung Park, potem ko je v kazenskem prostoru dvoboj z Jaapom Stamom dobil Jan Vennegoor of Hesselink, v 65. minuti pa je Philip Cocu izkoristil imeniten predložek z leve strani Joung Pjo Lija in z glavo matiral negotovega brazilskega vratarja.



V prvih 45 minutah Milan v okvir vrat ni sprožil niti enega strela. PSV je bil na igrišču veliko konkretnejši, saj je imel kar 61 odstotkov časa žogo v svojih nogah. V 28. minuti je Vennegoor of Hesselink z glavo zatresel tudi prečko. Lepi priložnosti sta imela še branilec Alex in Theo Lucius.

V nadaljevanju je v Milanovi obrambi poškodovanega kapetana Paola Maldinija zamenjal Kaha Kaladze, to pa ni ustavilo PSV-jevih napadalcev, da ne bi še naprej obletavali vrat rdeče-črnih. Park je v 49. minuti v kazenskem prostoru zgrešil žogo, Ambrosini je trenutek zatem blokiral poskus Wilfreda Boume, Alex pa je meril previsoko. Po zadetku za 2:0 je bil slabih 15 minut pred koncem tekme najbližje novemu golu Robert, vendar je Dida njegov močan strel sijajno preusmeril v kot. V zaključku je Milan le nekoliko pritisnil in se veselil srečnega napredovanja.

"Imeli smo veliko sreče, da smo se prebili v finale. Želeli smo igrati v visokem ritmu, imeti žogo v svojih nogah in hitro doseči zadetek. Našo pravo igro smo prikazali šele pri zaostanku z 0:2. Ekipa je povsem izčrpana. To je bil pravi boj proti izjemni ekipi PSV-ja," je po tekmi dejal trener Milana Carlo Ancelotti.

"To je bil res večer vrhunskega nogometa. V zadnjih trenutkih tekme nam je popustila zbranost. Veliko razočaranje je predvsem to, da smo imeli veliki Milan na tleh, na koncu pa smo ostali praznih rok," ni mogel skriti razočaranja trener gostiteljev Guus Hiddink.

Že v torek se je v finale uvrstil Liverpool, ki je bil z 1:0 boljši od Chelseaja.
PSV Eindhoven   3 - 1            MILAN
Park 9.             Ambrosini 91.      
Cocu 65., 92.                          
-------- izid prve tekme - 0:2 --------
Gomas               Dida               
Lucius              Cafu               
Alex                Nesta              
Bouma *             Stam               
Li                  Maldini *          
van Bommel          Gattuso            
Vogel               Seedorf **         
Cocu                Pirlo              
Park                Kaka               
Hesselink           Ambrosini          
Farfan              Ševčenko           
---------------------------------------
* 70./Robert        * 46./Kaladze      
                    ** 69./Tomasson    
35.100; Sodnik: Terje HAUGE (Norveška)