Emmanuel Adebayor je zapravil smrtno priložnost 10 sekund pred koncem tekme. Foto: EPA
Emmanuel Adebayor je zapravil smrtno priložnost 10 sekund pred koncem tekme. Foto: EPA
Thierry Henry in  Lionel Messi
Thierry Henry in Lionel Messi sta Barceloni praktično že zagotovila četrtfinale. Foto: Reuters
Barry Robson in Thierry Henry
Barry Robson je bil najvišji v 38. minuti. Foto: Reuters
Carlos Tevez
Carlos Tevez je v igro vstopil v 65. minuti, zadel pa 22 minut kasneje. Foto: EPA
Andres Palop
Sevillo je še višjega poraza rešil Andres Palop, ki se je nekajkrat izvrstno izkazal. Foto: EPA
Mateja Kežman
Mateja Kežman je načel mrežo Seville. Foto: Reuters

V Londonu so več od igre pokazali gostitelji, ki so imeli največjo priložnost v 94. minuti, ko je Adebayor s treh metrov nastreljal vratnico. Evropski prvaki so se spretno branili in bodo čez 13 dni na San Siru v vlogi favorita.

Taktiziranje na Emirates stadionu
V 6. minuti je vratar Jens Lehmann zaustavil poskus Paola Maldinija. Še najlepšo priložnost v prvem delu je v 36. minuti zapravil Mathieu Flamini, ki je po podaji Emanuela Adebayorja streljal naravnost v Zeljka Kalaca.

Pritisk Arsenala ni obrodil sadov
Topničarji so na začetku drugega dela močno pritisnili. Razigral se je Aleksander Hleb, ki je najprej podal do Eboueja, strel slednjega pa je zletel mimo vrat. Beloruski vezist je v 54. minuti zaposlil še Adebayorja, ki je žogo poslal v mrežo, a je bil v nedovoljenem položaju. Od daleč sta Kalaca preizkusila še Eduardo da Silva in Cesc Fabregas. V štirih minutah sodnikovega podaljška so gostitelji poskušali še zadnjič, vendar Adebayor ni imel sreče.

Rijkaard vse sile usmeril v napad

Barcelona je z eno nogo že v četrtfinalu, saj je s 3:2 slavila na gostovanju pri Celticu. Junak tekme je bil Lionel Messi, ki je dosegel dva lepa zadetka.Barca ni začela prav nič obrambno. Trener Frank Rijkaard je v začetni enajsterici dal priložnost trem napadalcem: Messiju, Ronaldinhu in Thierryju Henryju. Po akciji Ronaldinha je Andres Iniesta zapravil veliko priložnost, izkazal se je vratar Artur Boruc.

Škoti blesteli v igri z glavo
V 16. minuti je Lee Naylor z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je z močnim udarcem z glavo žogo v mrežo zabil Jan Vennegoor of Hesselink. Katalonci so odgovorili silovito. Messi si je izmenjal dvojno podajo z Decom, potem pa mojstrsko poslal žogo prek nemočnega Boruca. Aiden McGeady je v 38. minuti znova ušel po levi in lepo zaposlil Barryja Robsona, ki je z glavo spretno ukanil Victorja Valdesa.

Henry in Messi sta razred zase
Na začetku nadaljevanja je Barca še bolj odločilno krenila proti vratom Škotov. Ronaldinho je začel protinapad v 52. minuti, Thierry Henry pa je z leve strani z zavrtinčeno žogo fenomenalno zadel v daljši kot. Zares izjemen gol francoskega napadalca. Gostje so dobili zalet. Yaya Toure je v 63. minuti za las streljal mimo. Rijkaard je četrt ure pred koncem Ronaldinha zamenjal s Samuelom Eto'ojem. V 79. minuti je prav kamerunski napadalec sprejel odlično diagonalno podajo Xavija, žoga se je od Massima Donatija odbila do Messija, ki jo je pospravil v spodnji levi kot in Škoti se do konca niso več pobrali.

Benzema mojstrsko zadel z 20 metrov
Lyon, ki v zadnjem času v državnem prvenstvu ne blesti preveč, je na Gerlandu gostil Manchester United. Končnih 1:1 daje več upov za napredovanje Angležem. Francozi so igrali dobro in si pripravili nekaj lepih priložnosti. V vodstvo so prišli na začetku drugega polčasa, ko je sijajno zadel Karim Benzema. Jeremy Toulalan je žogo spravil do 20-letnika, ta je bil s hrbtom obrnjen proti golu, nato pa se hitro obrnil in žogo poslal v vratnico, od katere se je skotalila v mrežo.

Vrage rešila akcija rezervistov
Angleške prvake je rešil Carlos Tevez, ki je izenačil v 87. minuti. Nani je žogo spravil v kazenski prostor, žoga se je od Freda odbila do Argentinca, ki mu ni bilo težko zadeti z dobrega metra. Ryan Giggs je postal osmi nogometaš, ki je v Ligi prvakov odigral stoto tekmo. Igral je do 65. minute, ko ga je zamenjal Nani.

Turki dosegli tri zadetke več, a zmagali "le" s 3:2
Na papirju najmanj atraktivna tekma Fenerbahče - Sevilla je prinesla zelo gledljivo tekmo s kar petimi zadetki. Turki so upe na četrtfinale ohranili z zmago s 3:2. Gostitelje je v 17. minuti v vodstvo popeljal Mateja Kežman, ki je z glavo zadel po podaji Ugurja Borala. Španci po izenačili le šest minut kasneje. Daniel Alves je poslal navidez ne preveč nevaren predložek, a je brazilski branilec Edu nespretno posredoval in žogo spravil v lastno mrežo.

Sentürk zadel po treh minutah igre
Podobna zgodba se je nadaljevala na začetku drugega polčasa. Gostitelji so spet povedli z zadetkom z glavo. Lugano je bil najvišji po kotu, ki ga je izvedel Alex, Španci pa so izenačili po zaslugi Escudeja, ki je z nekaj metrov žogo stlačil v mrežo. Gledalce v Carigradu pa je na noge spravil Semih Sentürk, ki je v 87. minuti zadel z desne strani kazenskega prostora. Junak tekme je v igro vstopil vsega tri minute prej, ko je zamenjal Kežmana.

Prve tekme:
CELTIC - BARCELONA 2:3 (2:1)
Vennegoor 16., Robson 38.; Messi 18., Henry 52., 79.

LYON - MANCHESTER UNITED 1:1 (0:0)
Benzema 54.; Tevez 86.

ARSENAL - MILAN 0:0

FENERBAHČE - SEVILLA 3:2 (1:1)
Kežman 17., Lugano 57., Sentürk 87.; Edu 23./ag, Escude 66.

Povratne tekme bodo 4. marca.

Torkove tekme:
SCHALKE -
PORTO 1:0 (1:0)
Kuranyi 4.

LIVERPOOL - INTER 2:0 (0:0)
Kuyt 85., Gerrard 90.
RK: Materazzi 30./Inter

ROMA - REAL MADRID 2:1 (1:1)
Pizarro 24., Mancini 58.; Raul 8.

OLYMPIACOS - CHELSEA 0:0
Šišič (Olympiacos) je sedel na klopi.

Povratne tekme bodo 5. marca. Srečanje Inter - Liverpool bo 11. marca.

S. J./A. G.