Mariborčani so v letošnji Evropski ligi osvojili eno točko tako kot Slovan Bratislava in Malmö ter skupaj zaslužili nekaj več kot dva milijona evrov. Brez točk je v 12 skupinah ostal le Shamrock Rovers. Foto: Reuters
Mariborčani so v letošnji Evropski ligi osvojili eno točko tako kot Slovan Bratislava in Malmö ter skupaj zaslužili nekaj več kot dva milijona evrov. Brez točk je v 12 skupinah ostal le Shamrock Rovers. Foto: Reuters
Dalibor Volaš
Štiri od šestih zadetkov Maribora v Evropski ligi (prejeli so jih 15) je dosegel Dalibor Volaš: "Na splošno je sezona do zdaj uspešna, vendar je nekoliko grenak priokus, saj bi lahko osvojili kakšno točko več, predvsem doma. A se ni izšlo. Evropska liga je za vse nas vrhunec kariere, na to moramo gledati pozitivno. Gotovo pa nas najbolj boli, kako smo izgubili točke proti Birminghamu in Bruggeu." Foto: Rene Gomolj
Adam Rooney
Adam Rooney je odločil tekmo v Birminghamu, kjer se je zbralo 21.436 gledalcev. Med njimi je bilo tudi 179 mariborskih navijačev. Posest žoge: 62:38 odstotkov za gostitelje. Foto: Reuters

"Ta poraz se zelo razlikuje od prejšnjih dveh na gostovanjih. Pokazali smo kombinatorno igro in veliko več reda. Bili smo dobro postavljeni in disciplinirani do konca tekme. Na žalost je tekmecu kljub zelo malo priložnostim uspelo doseči zadetek. To se nam je zgodilo v položaju, na katerega smo bili pripravljeni. Škoda za to; kljub temu pa je že oguljena fraza, da smo se letos veliko naučili, iskrena. Proti zelo agresivni ekipi, kot je Birmingham, nam je uspelo tudi velikokrat zadržati žogo. Mogoče nam je zmanjkalo malo na bokih v igri ena na ena, da bi uspeli prodreti in biti mogoče še malo bolj nevarni. Ta tekma je pokazala veliko. V prihodnosti bomo v Evropi lahko na tem gradili," je po srečanju razmišljal izolski trener, ki je med analizo celotne jeseni poudaril predvsem dobro odigrane domače tekme v Evropski ligi, kjer pa vijoličasti še zdaleč niso izvlekli toliko, kot bi lahko.

Redmond povzročal težave Arghusu
Ko je govoril o prejetem zadetku, je imel v mislih dejstvo, da je zaradi tipične angleške igre v obrambo postavil kar štiri visoke branilce (Nejca Potokarja, Aleksandra Rajčevića, Jovana Vidovića in Arghusa), v vezno vrsto pa namesto Agima Ibraimija visokoraslega Željka Filipovića, a je Birmingham kljub temu dosegel zadetek z glavo po visoki podaji v kazenski prostor. V 24. minuti je na desni strani Arghusa preigral Nathan Redmond, pred vrati pa je kljub petim nogometašem Maribora in le dvema Birminghama mrežo zatresel Irec in nekdanji član Stoke Cityja Adam Rooney.

"Igrajo tako, da se eden izmed njihovih napadalcev izvleče zelo na stran. Nikola Žigić je to počel bolj na našo desno kot na levo stran. Arghus bi njega laže ustavil kot pa hitrega Redmonda. Čeprav je imel težave, predvsem v prvem polčasu, ko smo po obeh bokih kar nekajkrat izpadli iz igre, pa fantom v obrambi z izjemo prejetega zadetka nimam česa očitati, ker so tekmo oddelali dobro," je še povedal Milanič.

Cilj Birminghama zdaj vrnitev v Premier League
Komaj 17-letni Redmond je bil najboljši igralec tekme. Dobro je preigraval in veliko tekel, ob koncu pa z izjemnim volejem stresel še vratnico. Arghus je ob prekršku nad njim prejel tudi rumeni karton. Ob menjavi je prejel bučen aplavz. Slovenci ga bomo najbrž znova spoznali že kmalu, saj bo proti slovenski izbrani vrsti bržkone igral v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo reprezentanc U-19. Rojen je prav v Birminghamu in pridno stopa po poteh Aarona Lennona in Ashleyja Younga. Trener Chris Hughton kljub temu svari pred preveliko evforijo, saj je fant še zelo mlad in so pred njim gotovo tako vzponi kot padci.

Tudi Birmingham se kljub osvojenim 10 točkam ni uvrstil v 1/16 finala. Veliko "zaslug" za to ima tudi Maribor, ki je na prejšnji tekmi zapravil visoko vodstvo proti Clubu Bruggeu. "Letos bomo morali odigrati še veliko tekem. Osredotočiti se moramo na prvenstvo. Malce smo seveda žalostni, ker smo izpadli, toda danes smo igrali dobro in razveselili navijače. Zdaj se bomo borili za vrnitev v Premier League," je dejal Redmond. "Modri" so v angleški drugi ligi trenutno na 13. mestu z dvema tekmama manj.

Naslednje leto znova naskok na Ligo prvakov
Maribor, ki je v ponedeljek praznoval 51. rojstni dan (Birmingham je star že 136 let), je po žrebu konec avgusta samozavestno razmišljal celo o prezimitvi v Evropi, a mu to ni uspelo. Vijoličasti bodo tako na 93. tekmo v Evropi morali počakati na novo sezono, ko bodo znova naskakovali tudi nastop v Ligi prvakov. V 18 sezonah so do zdaj dosegli 36 zmag. Edina v skupinskem delu Lige prvakov ali Evropske lige ostaja tista iz Kijeva leta 1999.