Milenko Ačimovič iz tedna v teden dokazuje status enega najboljših igralcev avstrijskega prvenstva, v katerem je letos dosegel že pet zadetkov. Foto: EPA
Milenko Ačimovič iz tedna v teden dokazuje status enega najboljših igralcev avstrijskega prvenstva, v katerem je letos dosegel že pet zadetkov. Foto: EPA
Bojan Prašnikar si je v Teplicah ogledal tekmo med Slovenijo in Češko, zato da bi proučil, kako ustaviti Milivoja Novakoviča, a to njegovemu moštvu ni pomagalo. Foto: Reuters

Če se je pred dvema tednoma v tujini med strelce vpisalo pet slovenskih nogometašev, je ta konec tedna četverica "legionarjev" prispevala kar sedem zadetkov. Med njimi gre častno mesto zagotovo uvodnemu zadetku Milenka Ačiimoviča na tekmi med dunajsko Austrio in LASK-om iz Linza. V 12. minuti obračuna na Horr Stadionu je že upokojeni slovenski reprezentant izvajal kot z leve strani, žoga pa je v izrednem loku presenetila vratarja Silvija Čavlino in na navdušenje vijoličastih pristala v mreži. Zadetek, vreden večkratnega ogleda!

Desno si oglejte zadetke:
- Milenka Ačimoviča
- Zlatka Dediča
- Milivoja Novakoviča
- Valterja Birse
In napako Handanoviča.

Pozneje je Mile še dvakrat odločno izvedel strela z bele točke (44., 69.), kar je ob dveh lepih golih Maria Bazine dunajskim vijolicam prineslo visoko zmago s 5:0. Ačimovič je ob menjavi v 78. minuti požel stoječe ovacije, Austria pa po 13. krogih vodi s točko prednosti pred Salzburgom (28:27).

Zlatko vse bolj učinkovit
V Serii B je Frosinone tudi po zaslugi Zlatka Dediča odpravila Rimini s 3:1. V Bihaću rojeni napadalec je najprej po nekaj strelih izkoristil najstrožjo kazen (62.) in povedel rumeno-modre v vodstvo, nato pa dobrih deset minut pozneje z diagonalnim strelom postavil končni izid. Dedič s štirimi zadetki uspešno lovi soigralca v napadu Brazilca Ederja, ki je s 6 goli najboljši strelec druge italijanske lige.

Sarma podaril prvi gol
Slabše volje pa je zagotovo Samir Handanovič. Njegov Udinese je pri skromnem Lecceju sicer osvojil točko (2:2) in se prebil že na drugo mesto v Serii A, a Videmčani so brez polnega izkoristka ostali zgolj zaradi lastnih napak. Najprej je branilec Andrea Codo nespretno izbil žogo v noge Givannija Giacomazzija, na odbitek je šel Handanovič, ki pa je nerazumljivo zaplaval v prazno. Nepričakovano darilo je napadalec Lecceja seveda izkoristil. Za nameček je Handanoviča v 2. polčasu po kotu premagal lastni branilec Maurizo Domizzi.

"Nova" upravičil strahove Prašnikarja
Milivoje Novakovič
je s petim golom v sezoni nogometašem Kölna prinesel zmago (1:0) nad Energie Cottbus, ki ga vodi Bojan Prašnikar. Odločitev je padla v 39. minuti, ko je Pierre Wome z desne strani poslal predložek v sredino kazenskega prostora, kjer je Novakovič, "pozabljen" od vseh, z glavo premagal Gerharda Tremmla. Med tekmo je enkrat dobro sprožil tudi Mišo Brečko, ki je igral vso tekmo, v 2. polčasu pa je "Nova" iz bližine zgrešil nemogoče in namesto mreže stresel le prečko.

NZS nima, Köln pač ima
Novakovič
je postal najboljše zavarovanje pred izpadom, ugotavlja Bild, ki je po uspehu Kölna poudaril, da Milivoje zaradi poškodbe mišice v celotnem tednu ni opravil pravega treninga. "Vsa zahvala gre maserju Dietru Trzoleku, pri katerem sem bil trikrat na dan," je zasluge za peti prvenstveni gol pripisal maserju 29-letni Jaršan, ki je po tekmi Slovenije s Češko (0:1) potožil nad pomanjkanjem ustrezne opreme in osebja za zdravljenje takšnih poškodb.

Birsa zadel, ko je bil na tleh
Vzpon forme je v Franciji potrdil Valter Birsa, ki je v 71. minuti tekme z Le Havrom izkoristil podajo kapetana Stephana Dalmata v kazenski prostor. Ob sprejemu žoge je Šempetrčan sicer izgubil ravnotežje, a kljub temu z levico atraktivno zadel po sredini. To je bil njegov drugi zaporedni zadetek v francoskem prvenstvu; v prejšnjem krogu je poskrbel za točko proti Nici, kar je bil njegov prvi zadetek po več kot dobrem letu dni. Sochaux, pri katerem je Bojan Jokič ponovno odigral vseh 90 minut, še naprej ostaja brez zmage in s petimi točkami skupaj z Le Havrom na zadnjem mestu lestvice.

Koren brez moči, brodolom Mavriča
Načeti Robert Koren je na Old Traffordu lahko le opazoval šov Wayna Rooneyja, ob ne preveč izstopajoči igri si je v 72. minuti pri trenerju Tonyju Mowbrayju le izprosil menjavo. Man United je West Bromwich odpravil s 4:0. Od preostalih reprezentantov v tujini je celotno tekmo odigral le Aleksandar Radosavljevič, ki je s Tom Tomskom pri Luč Energiji remiziral (0:0).

Deset minut igre v bolgarskem prvenstvu je dočakal Mitja Mörec, čigar CSKA Sofija je z 2:0 ugnal Plovdiv in trdno zaseda prvo mesto. Povratnik v izbrani vrsti Matej Mavrič je v 2. nemški Bundesligi doživel pravi brodolom. Branilec je bil sicer zamenjan že v 36. minut pri izidu 0:3 za Hanso; na koncu je Koblenz v Rostocku klonil s kar 0:9!

Brez prave igre je ostala peterica (Ilič, Cesar, Šuler, Šišič in Ljubijankič/poškodba), medtem ko Andreja Komca in Tončija Žlogarja čakata prvenstvena obračuna v ponedeljek.

Toni Gruden