Goričani so zasluženo prišli do zmage in lepe popotnice pred povratno tekmo v Lahtiju. Foto: MMC RTV SLO
Goričani so zasluženo prišli do zmage in lepe popotnice pred povratno tekmo v Lahtiju. Foto: MMC RTV SLO
Jari Litmanen in Etien Velikonja
Veteran Jari Litmanen je bil motor Lahtija. Foto: MMC RTV SLO
Miran Srebrnič
Miran Srebrnič je bil lahko zadovoljen z razpletom tekme. Foto: EPA
Goričani na Finsko s prednostjo

Finci so tekmo začeli zelo previdno, taktika je bila zelo obrambna. Novogoričani so imeli obilo težav v napadu. Zelo aktiven je bil Goran Galešič, ki je v 9. minuti z 20 metrov meril previsoko. Igra gostov se je vrtela okrog nekdanjega zvezdnika Ajaxa, Barcelone in Liverpoola Jarija Litmanena, ki je soigralcem podajal uporabne žoge. Najnevarnejša sta bila Rafael, ki je streljal mimo daljše vratnice, in Korte, a je bil Vasja Simčič na mestu. Šest minut pred iztekom prvega dela je Kršič mojstrsko zadel s prostega strela s 25 metrov. Žoga je zadela desno vratnico in se odbila v mrežo.

Galešić zapravil veliko priložnost
V drugem polčasu so Finci zaigrali podjetneje. V 52. minuti je nevarno s 25 metrov streljal gostujoči kapetan Vanninen, vendar je Simčič z atraktivno obrambo preusmeril žogo v kot. Strel Etiena Velikonje je madžarski vratar v vratih Lahtija Szentpeteri odbil, nakar je Galešić meril previsoko. V 70. minuti so gostje izpeljali hiter protinapad, a je Korte udaril mimo daljše vratnice. Sledil je nevaren napad belo-modrih, Enes Demirović pa je iztržil le kot. Najlepšo priložnost za drugi gol je v 81. minuti zapravil najboljši igralec srečanja Galešić, ki je nanizal nekaj gostujočih branilcev in se sam znašel pred vrati, a mu je veselje preprečil Szentpeteri.

Povratna tekma bo na sporedu 23. julija ob 17.30 v Lahtiju.

IZJAVI PO TEKMI:

Admir Kršič: "Igra še ni na najvišjem nivoju, a tisto, kar je v tem trenutku najbolj pomembno, je, da je rezultat aktiven, zelo ugoden za nas in upajmo, da se bomo uvrstili v naslednji krog. Škoda je zadnje priložnosti Galešiča, naredil je izredno samostojno akcijo, a na žalost na koncu ni zadel. Lahko nam je žal, saj bi bil izid 2:0 še veliko bolj ugoden. Vseeno moramo biti z rezultatom zadovoljni, čeprav smo videli, da nam še veliko manjka, predvsem v smislu svežine, teka, agresivnosti in kombinatorike. Mislim, da bomo iz tekme v tekmo rasli in prišli na pravi nivo.
Gol? Bil je res lep zadetek, podoben tistemu pred leti v kvalifikacijah za Ligo prvakov v Talinu. Vesel sem, da sem dosegel zadetek, a to ni v prvem planu. Pomemben je ugoden izid."

Miran Srebrnič, trener Hita Gorice: "Imamo majhno prednost, čaka nas še 90 minut težkega dela. Lahti se je pokazal kot zelo čvrsto moštvo. Taktično so zelo dobro stali na igrišču in težko smo jih prebijali. Normalno je, da smo z rezultatom zadovoljni. Treba je razmišljati optimistično s ciljem, da bomo tudi v gosteh igrali na zmago in da bomo spet tako dobro odigrali v obrambi, kot smo danes. Kljub njihovemu znanju in hitrosti jim nismo dopustili veliko priložnosti. Škoda, da na koncu nismo realizirali dveh stoodstotnih priložnosti, a če potegnemo črto, moramo biti zadovoljni.
Tudi vezna linija in napad sta odigrala v redu. Težko je bilo igrati. Kljub veliki vročini je bilo veliko šprintov in veliko teka. Normalno je, da se igralcem pozna, da je to prva uradna tekma in še niso v pravi formi. Glede tega so Finci v veliki prednosti. Sicer pa so igrali tako, kot smo pričakovali."

Evropska liga, 2. predkrog, prva tekma:
HIT GORICA - LAHTI 1:0 (1:0)
1.200; Kršič 38.

Hit Gorica: Simčič, Gorinšek, Balažic, Djukić, Kršič (63./Cvijanović), Škarabot, Galešić, Demirović, Rakušček, Osterc (87./Arčon), Velikonja (90./Žigon).

Lahti: Szentpeteri, Toivomäki, Moilanen, Eerola, Fofana (88./Shala), Pires Vieira (68./Kempinen), Litmanen, Huuhka, Hietanen (46./Hieni), Vanninen, Korte.

Goričani na Finsko s prednostjo