Jose Mourinho si po pravilu vedno vzame veliko časa za sedmo silo. Foto: Reuters
Jose Mourinho si po pravilu vedno vzame veliko časa za sedmo silo. Foto: Reuters
Maribor nared za spektakel s Chelseajem
Novinarska konferenca z Mourinhom in Ivanovićem

Manj kot uro po večernem pristanku Chelseajevega letala na mariborskem letališču sta Branislav Ivanović in Jose Mourinho že stopila pred novinarje v Ljudskem vrtu. Londončani so se odločili za ekspresen postanek v Mariboru, kjer sploh ne bodo trenirali pred tekmo. Na Štajerskem bodo ostali zgolj 31 ur, saj bodo le dve uri po zadnjem sodnikovem žvižgu že odleteli nazaj na Otok.

Na Chelseajevi novinarski konferenci, ki je potekala v veliki (z rumeno-vijoličastimi zastavami) lično urejeni telovadnici stadiona Ljudski vrt, nič ni bilo prepuščeno naključjem. Varnostnikov je bilo precej več kot po navadi. Ob obeh igralcih in predstavniku za odnose z mediji je bila mala četica. Po dva varnostnika na vsaki strani odra in še nekaj v ozadju.

Pred začetkom je eden od njih prišel do nas z nenavadno prošnjo, pravzaprav zahtevo. Rekel je, da moramo vsi sedeti med konferenco in da nihče ne sme vstati pred koncem, vsaj dokler Mourinho ne vstane. Zahteva naj bi prišla iz Chelseajevih krogov, a ko smo Mourinha to vprašali, je rekel, da sam tega nikoli ne bi zahteval. Potem pa je v slogu, ki smo ga v zadnjih letih dodobra spoznali pri njem – v slogu šarmerja – povedal, da bo počakal novinarja, da vstane, šele potem bo sam vstal in zapustil prizorišče. To se je seveda tudi zgodilo.

Mourinho je prej govoril o svojem odnosu do nogometa in povedal, da ga ima neizmerno rad. Da vseskozi želi pokazati več, se stalno izboljševati, da mu to daje motivacijo in mu postavlja nove izzive. Nogometu vseskozi daje prednost, nazorno je to pokazal s primerom hčerkinega rojstnega dne. V torek je dopolnila 18 let, kar se zgodi le enkrat v življenju, je povedal Portugalec.

Zdelo se je, da se Mourinhu nikamor ni mudilo. Vzel si je čas za temeljite odgovore, za globoka razmišljanja, tudi ko je govoril o ljubezni, ki jo čuti do Chelseaja – in dobronamernih kritikah – ko je odgovarjal na vprašanja, zakaj je po prejšnji ligaški tekmi proti QPR-ju namenil nekaj krepkih na račun skromnega vzdušja na Stamford Bridgeu. Že med gostovanjem Maribora v Londonu, ko se je pogosto bolje slišalo 1.500 gostujočih navijačev kot pa 40.000 domačih, smo se lahko prepričali, da je res tako.

A kljub temu redko slišimo trenerje, ki se postavijo nasproti svojim navijačem. Ko je to storil eden od Mourinhovih naslednikov in hkrati predhodnikov, njegov nekdanji učenec Andre Villas Boas, je v nekaj tednih izgubil službo. Nekaj Chelseajevih navijačev je bilo sicer ogorčenih nad Mourinhovimi besedami, a to je bila zgolj peščica, manjšina. Splošna reakcija je bila precej mila in je le potrdila, da lahko svoje navijače kritizira le trener, ki je tudi izjemno močna osebnost. In to Mourinho nedvomno je.

Maribor nared za spektakel s Chelseajem
Novinarska konferenca z Mourinhom in Ivanovićem