Adrian Mutu je poleg vratarja Bogdana Lobonta, Christiana Chivuja in Cosmina Contre edini v zdajšnji romunski reprezentanci, ki je igral tudi na znameniti tekmi 14. novembra 2001, ko se je Slovenija sredi Bukarešte senzacionalno uvrstila na svetovno prvenstvo na Japonskem in v Južni Koreji. Foto: RTV SLO
Adrian Mutu je poleg vratarja Bogdana Lobonta, Christiana Chivuja in Cosmina Contre edini v zdajšnji romunski reprezentanci, ki je igral tudi na znameniti tekmi 14. novembra 2001, ko se je Slovenija sredi Bukarešte senzacionalno uvrstila na svetovno prvenstvo na Japonskem in v Južni Koreji. Foto: RTV SLO
Christian Chivu in Adrian Mutu
Christian Chivu in Adrian Mutu sta tričetrt ure po koncu tekme brez težav ustregla številnim novinarjem, ki so se želeli pogovoriti z njima, in se kot zadnja vkrcala na romunski avtobus. Še posebej Chivu, ki igra za Romo, se je očitno dobro nalezel italijanskih navad, saj je za njim dišalo kot iz najbolj bogato založene trgovine s kozmetiko. Foto: RTV SLO
Adrian Mutu
Adrian Mutu je leta 2001 v Ljubljani igral kar dvakrat. Na fotografiji ob Džoniju Novaku na prijateljski tekmi med Slovenijo in Romunijo 15. avgusta. Foto: EPA

Z 28-letnim romunskim zvezdnikom, ki so mu poročevalci La Gazzette dello Sport na 33 tekmah namenili povprečno oceno 6,58 in je za las premagal Interjevega Dejana Stankovića (6,55), smo se srečali po koncu kvalifikacijske tekme za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2008 v Celju. Romuni so Slovencem odčitali pravo lekcijo modernega nogometa in zasluženo slavili z 2:1.

Mutu, ki je letos zabil 16 zadetkov za Fiorentino, se je izkazal z odlično angleščino, kar ne čudi, saj je pred leti nosil dres Chelseaja. Z nekaterimi novinarji pa se je brez najmanjših težav pogovarjal tudi v italijanščini, ki je zanj že skoraj materinščina. V Italiji razen kratke angleške izkušnje namreč igra že vse od leta 2000.


Z današnjo zmago ste naredili nov velik korak proti evropskemu prvenstvu. Kako bi ocenili tekmo?
Ne vem, če je bil to velik korak proti EP-ju, vsekakor pa je bila današnja zmaga zelo pomembna. To je bil za nas prav poseben dan. Še zelo dobro se spomnim tekme pred šestimi leti, ko smo izgubili. Zelo sem si želel zmage, imel sem velik motiv in sem zato zelo zadovoljen.

Ste tekmo vzeli kot maščevanje za dogodke izpred šestih let?
Celotna naša reprezentanca ni gledala na to kot na maščevanje, saj sta ekipi povsem drugačni. Jaz morda malce. Pred šestimi leti sem zelo trpel.

Ste zadovoljni s svojo igro?
Zame štejejo samo zmaga in tri točke. Tudi če igram odlično in reprezentanca izgubi, mi to prav nič ne pomeni.

Slovenska izbrana vrsta ni igrala dobro, ste pričakovali boljši odpor?
Niti ne. Videl sem posnetke njihovih zadnjih tekem. Zelo so spremenili ekipo v zadnjih šestih letih, nimajo velikih zvezdnikov. Kljub temu pa še vedno igrajo agresivno, borijo se za vsako žogo in so dobro moštvo. Toda mi smo boljši.

V sredo je povratna tekma v Temišvaru. Znova boste veliki favoriti.
Tudi pred šestimi leti smo bili veliki favoriti, prav tako danes. To ni pomembno. Mislim, da bo veliko težje zmagati doma. Slovenci so videli našo igro in našo taktično postavitev. Tudi na povratni tekmi bomo pripravljeni.

Kakšni so vaši osebni načrti za prihodnjo sezono? Boste ostali v Firencah?
Zaenkrat še ne razmišljam o naslednji sezoni. Najprej me zanima tekma v sredo, potem pa grem na počitnice.

Bili ste najbolje ocenjeni igralec letošnje italijanske lige. Vam to veliko pomeni?
Nič posebnega. Imel sem zares neverjetno sezono in sem zelo zadovoljen.

Aleš Golob in Matej Rijavec