Marko Elsner je leta 2020 umrl v 61. letu starosti po hudem boju z boleznijo. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Elsner je leta 2020 umrl v 61. letu starosti po hudem boju z boleznijo. Foto: www.alesfevzer.com

Kot so zapisali organizatorji slavnostnega dogodka, Elsner ni bil le vrhunski športnik, temveč tudi ambasador Slovenije in slovenskega nogometa. Postavitev spominske plošče na nogometnem igrišču, kjer je storil prve nogometne korake, predstavlja priznanje njegovi zapuščini in prispevku k slovenskemu športu.

Slavnostni dogodek se bo v parku Kodeljevo začel ob 16.30, po odkritju pa se bodo na posebni tekmi pomerili veterani Crvene zvezde in Slovana ter Olimpije. Za ljubljansko ekipo bosta nastopila Markova sinova Luka in Rok Elsner ter številni nekdanji nogometaši klubov, kot so Aleš Čeh, Milko Djurovski, Sašo Udovič, Gregor Židan, Mladen Rudonja, Slaviša Stojanović, Željko Milinović, Branko Ilić, Zlatan Ljubijankić, Andraž Kirm, Nenad Protega, Nihad Pejković, Jani Pate, Sebastjan Cimirotić, Ermin Raković, Robert Englaro, Safet Hadžić …

Elsner je bil eden najboljših slovenskih nogometašev vseh časov. Prve nogometne korake je naredil pri Slovanu, potem pa se je uveljavil pri Olimpiji, kjer je bil trener njegov oče Branko Elsner, še en velikan slovenskega nogometa. V 80. je bil Marko eden najboljših igralcev v nekdanji Jugoslaviji. Iz Ljubljane je prestopil k Crveni zvezdi, leta 1987 pa v Francijo k Nici. Oblekel je še dres avstrijske Admire Wacker. Za Jugoslavijo je nastopil na 14 tekmah, dvakrat pa je igral tudi za Slovenijo. Umrl je pred štirimi leti po boju s hudo boleznijo.