Boštjan Cesar se je takole boril za žogo z Erjonom Bogdanijem februarja lani v Tirani. Tokrat slovenski reprezentanci zaradi rdečega kartona, ki ga je dobil v petek proti Cipru, ne bo mogel pomagati. Vrnil se je že v svoj klub Chievo. Foto: EPA
Boštjan Cesar se je takole boril za žogo z Erjonom Bogdanijem februarja lani v Tirani. Tokrat slovenski reprezentanci zaradi rdečega kartona, ki ga je dobil v petek proti Cipru, ne bo mogel pomagati. Vrnil se je že v svoj klub Chievo. Foto: EPA
Lorik Cana in Tim Matavž
Kapetan albanske reprezentance Lorik Cana (levo) je bil nekdaj Cesarjev soigralec pri Marseillu, zdaj pa igra za Slovencem dobro znani Lazio. Foto: EPA
Mišo Brečko, Klodian Duro
Mišo Brečko in Klodian Duro na tekmi v Celju oktobra 2007. Foto: Reuters
Bojan Jokič, Anton Žlogar in Erion Bogdani
Bogdani (v ospredju) se je januarja vrnil v italijanskega prvoligaša Sieno. Prej je leto in pol igral za Ceseno. Foto: Reuters

V kvalifikacijah za Euro 2000 so Slovenci najprej slavili v Tirani z 0:1 (Zlatko Zahovič 26.), nato pa avgusta 1999 še za Bežigradom z 2:0 (Zahovič 49., Milan Osterc 80.). Manj uspešne so bile kvalifikacije za Euro 2008, ko so bili Albanci z enakim številom točk (11 z 12 tekem) na končni lestvici celo pred Slovenijo. Tekma v Skadru (0:0) marca 2007 je pomenila kvalifikacijski debi za Matjaža Keka, jeseni istega leta sta se reprezentanci brez zadetkov razšli tudi v Celju.

Selektor Slaviša Stojanović je pred tekmo z Albanijo v reprezentanco vpoklical 24-letnega Gregorja Balažica, igralca Karpatija Lvova, ki še nima nastopa za člansko izbrano vrsto.

Februarja lani v Tirani 1:2
Zadnje merjenje moči med obema izbranima vrstama se je zgodilo 9. februarja 2011, ko je Kekova četa v albanski prestolnici brez poškodovanih Samirja Handanovića in Roberta Korena zmagala z 1:2. Prispevek o tekmi in videoposnetke vseh zadetkov s komentarjem Igorja E. Berganta si lahko ogledate spodaj.

Najprej je v 24. minuti po protinapadu in lepi podaji v kazenski prostor Aleksandra Radosavljevića z desne strani z diagonalnim strelom zadel Milivoje Novaković, za katerega je bil to zadnji gol v dresu Slovenije. V 62. minuti je po prodoru Lorika Cane s približno 25 metrov sijajno izenačil rezervist Ervin Bulku. Jasmin Handanović, ki je stal nekoliko iz vrat, je bil nemočen ob njegovem strelu iz voleja. Žogo, ki mu je na neravnem igrišču idealno odskočila, je tedanji član splitskega Hajduka v visokem loku poslal pod prečko. Ko je že kazalo, da se bo tekma končala z neodločenim izidom, je v 90. minuti zmago Sloveniji zagotovil Zlatko Dedić. Natančen je bil z bele točke, potem ko je Cana podrl Zlatana Ljubijankića.

Razmočeno igrišče bolj po godu Islandcem
Albanija je v petek na domačem stadionu Qemal Stafa na tretji tekmi v kvalifikacijah za SP 2014 nekoliko presenetljivo izgubila proti Islandiji z 1:2 (video). Tekmo je zaznamoval močan naliv, zaradi česar je bilo igrišče zelo razmočeno, odmor med polčasoma pa je trajal kar 30 minut. Islandci so povedli v 19. minuti z zadetkom Birkira Bjarnasona. Samir Ujkani (Palermo) je njegov prvi strel ubranil, odbito žogo pa je vendarle spravil v mrežo. Akcija se je začela z dolgo podajo iz avta v kazenski prostor, sledilo je nekaj odbojev z glavo. 10 minut pozneje je po podaji Albana Mehe (Paderborn) iz bližine izenačil Edgar Cani (Polonia Varšava). Tri točke gostom je v 81. minuti zagotovil nogometaš Tottenhama Gylfi Sigurdsson s prostega strela, potem ko je bil nad njim storjen prekršek na robu kazenskega prostora. Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 3:2, v kotih pa 3:1 za bolj nevarne, a neučinkovite domačine.
Na prvi tekmi kvalifikacij za brazilski SP so Albanci septembra doma premagali Ciper s 3:1. Tekma je bila bolj izenačena, kot kaže končni izid. Do zmage sta jih popeljala zadetka rezervistov Canija in Erjona Bogdanija (Siena) v 84. in 87. minuti. Ciprčani bi v drugem polčasu kmalu povedli z 1:2, a je gostitelje rešila vratnica. Štiri dni pozneje so "orli" gostovali v Luzernu in proti Švici izgubili z 2:0. Za vodilno ekipo skupine E sta zadela Xherdan Shaqiri in Gökhan Inler.
V boju za EP 2012 v Albaniji zmagala samo Francija
V kvalifikacijah za SP 2010 je Albanija z eno zmago, štirimi remiji in petimi porazi zasedla predzadnje mesto v skupini z Dansko, Portugalsko, Švedsko, Madžarsko in Malto. V boju za nastop na evropskem prvenstvu leta 2012 je bil njen izkupiček podoben - dve zmagi, trije remiji in pet porazov ter predzadnje mesto v skupini s Francijo, Bosno in Hercegovino, Romunijo, Belorusijo in Luksemburgom. V Tirani jo je premagala samo Francija (1:2). Belorusijo in Luksemburg je ugnala z 1:0, z BiH-om in Romunijo pa se je razšla z neodločenim izidom 1:1. Edino točko v gosteh je osvojila na uvodni tekmi kvalifikacij v Romuniji (1:1).

Reprezentanca, ki jo od decembra 2011 vodi Italijan Gianni De Biasi (nekdanji trener Brescie, Torina, Levanteja in Udineseja), je trenutno 84. na lestvici Fife (Slovenija 35.). Aprila in maja lani je bila s 50. mestom najvišje v zgodovini.

Postava Albanije s petkove tekme proti Islandiji (1:2): Ujkani; Lila, Mavraj, Cana, Dallku; Bulku (85./Bogdani), Kukeli, Lika (75./Salihi), Meha (46./Roshi); Sadiku, Cani.

Zmaga z bele točke
11-metrovka Dedića prinesla zmago Sloveniji
Bulku izenačil na 1:1
Zadetek Novakovića
Zmaga z bele točke
11-metrovka Dedića prinesla zmago Sloveniji
Bulku izenačil na 1:1
Zadetek Novakovića