Nogometaši Manchester Uniteda so se v soboto proti Tottenhamu veselili kar petkrat, v Ligi prvakov pa niso izgubili že 23 tekem. Foto: EPA
Nogometaši Manchester Uniteda so se v soboto proti Tottenhamu veselili kar petkrat, v Ligi prvakov pa niso izgubili že 23 tekem. Foto: EPA
Sir Alex Ferguson
Sir Alex Ferguson se zaveda napadalnih sposobnosti obeh ekip, a bi si najbolj želel rezultata 1:0. Foto: EPA
Emmanuel Adebayor
Emmanuel Adebayor je v polfinalu dosegel dva zadetka, v letošnji Ligi prvakov pa se je veselil še trikrat. Foto: EPA
Samir Nasri
Samir Nasri je novembra Manchester Unitedu dal dva zadetka, tokrat pa bo moral paziti tudi na to, da ne prejme rumenega kartona. Foto: EPA
Ryan Giggs
Ryan Giggs bo v sredo najverjetneje dres Manchester Uniteda oblekel že osemstotič. Foto: EPA

"Angleško prvenstvo je zelo težko in prve štiri ekipe so verjetno v tem trenutku najboljše v Evropi," je dejal Sir Alex Ferguson, ki bo na srečanju proti Arsenalu lahko računal na vse igralce z izjemo Garyja Nevilla, ki je še vedno pod velikim vprašajem. "Obe moštvi bosta zelo pozorni na to, da ne prejmeta zadetka. Upam, da bo to dobra tekma in upam, da bomo igrali fantastičen nogomet ter da bomo na koncu slavili," je pričakovanja strnil Ferguson, ki bi na semaforju po koncu tekme najraje videl rezultat 1:0. Ekipi gojita napadalen nogomet, kar kaže tudi 61 golov Manchestra in 60 Arsenala v državnem prvenstvu.

Na zadnjih 20 domačih tekmah prejeli 12 zadetkov
Manchester United bo poskušal še četrtič v zgodovini evropskih pokalov v končnici slaviti proti angleškemu klubu, še 24. zapored pa bo poskušal ostati nepremagan. Rdeči vragi so leta 1964 ugnali Tottenham, leto pozneje Everton, lani pa so bili po enajstmetrovkah boljši od Chelseaja. V zadnjih 20 tekmah na Old Traffordu ne poznajo poraza, zadeli pa so kar 41-krat, dobili pa le 12 golov. Za razliko od tokratnih gostiteljev topničarji proti kateremu koli angleškemu klubu v evropskih pokalih še niso slavili, lani so v četrtfinalu izgubili proti Liverpoolu, štiri leta prej pa so bili uspešnejši tudi nogometaši Chelseaja.

Za Arsenal priložnost za dokazovanje
Je pa na strani čete Arsena Wengerja polfinalna statistika, saj je Arsenal zmagal na vseh šestih polfinalnih nastopih v evropskih pokalih, nazadnje leta 2006, ko je prav tako kot letos padel Villareal. "Od mojih nogometašev želim, da igrajo z upanjem, gotovostjo in željo po zadetkih. To je trenutek, ki smo ga čakali, trenutek, ko želimo vsem pokazati, da imamo to, kar potrebujemo, da zmagamo na prvi polfinalni tekmi," je dejal francoski trener na londonski klopi. Arsenal je v dozdajšnjih prvih polfinalnih tekmah v Evropi slavil na štirih, dvakrat pa je remiziral.

Več težav s poškodbami pri Arsenalu
Arsenal se za razliko od Manchestra ne more pohvaliti s tako čistim zdravstvenim kartonom, saj sta za prvo tekmo vprašljiva Kieran Gibbs in nekdanji branilec Manchestra Mikael Silvestre, medtem ko se bo Gael Clichy verjetno vrnil šele na drugi tekmi: "Opraviti mora še pregled, potem pa bo znano več. Mislim, da bo začel s polnim treningom šele prihodnji teden," je dejal Wenger. Na Old Traffordu bosta zaradi poškodbe manjkala tudi Robin van Persie in William Gallas. V ponedeljek ni treniral niti Carlos Vela, ki ga je obiskalo nekaj prijateljev iz Mehike, vodstvo kluba pa ga je zaradi suma okužbe s prašičjo gripo postavilo v karanteno.

Arsenal lovi 78. zmago in 300. zadetek
Sredina tekma bo za tekmeca že 205. v zgodovini, še nikoli pa se ekipi nista srečali v evropskih pokalih. Gostitelji so v medsebojnih obračunih boljši, saj so slavili 82-krat, štiri zmage manj šteje Arsenal, ki lahko v Ligi prvakov slavi že 50., obenem pa lahko na Old Traffordu doseže že svoj 300. gol v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

Kar nekaj nosilcev z rumenim kartonom
Obe ekipi imata tudi nekaj težav z rumenimi kartoni, saj na drugi tekmi v primeru kazni ne bi smeli zaigrati Wayne Rooney in Patrice Evra na strani Manchestra, pri Arsenalu pa Alexandre Song, Abou Diaby in Samir Nasri, ki je 8. novembra proti rdeče-belim vpisal dva zadetka in jih pokopal z 2:1. Najboljši nogometaš na Otoku Ryan Giggs bi, v kolikor bi bil izbran v postavo moštva, dres Manchestra oblekel že 800., Christiano Ronaldo pa bi tekmo Lige prvakov odigral že 50. Ekipi se bosta 16. maja srečali tudi še v državnem prvenstvu.

Sreda ob 20.45:
MANCHESTER UNITED - ARSENAL

---------- verjetni postavi: ----------
van der Sar         Almunia            
Rafael              Sagna              
Ferdinand           Toure              
Vidić               Silvestre          
Evra                Gibbs              
Scholes             Denilson           
Carrick             Song               
Giggs               Walcott            
Ronaldo             Fabregas           
Rooney              Nasri              
Berbatov            Adebayor           
---------------------------------------

Sodnik: Claus Bo Larsen (Danska)

A. B.