Dva izjemno uspešna trenerja se bosta v soboto zvečer na stadionu Santiago Bernabeu skušala vpisati v zgodovino. Foto: EPA
Dva izjemno uspešna trenerja se bosta v soboto zvečer na stadionu Santiago Bernabeu skušala vpisati v zgodovino. Foto: EPA
Louis van Gaal in Patrick Kluivert
Louis van Gaal je z Barcelono osvojil dve španski prvenstvi (1998 in 1999) in en kraljevi pokal (1998). Njegov pomočnik je bil Jose Mourinho. Foto: EPA
Slavje nogometašev Porta po zmagi v Ligi prvakov 26. maja 2004
Jose Mourinho je Porto popeljal do evropskega naslova pred šestimi leti. Foto: EPA
Louis van Gaal
Van Gaal je lani poskrbel za senzacijo v nizozemski ligi - z Alkmaarjem je bil prvak. Foto: EPA
Frank Lampard, Jose Mourinho in John Terry
Mourinho je s Chelseajem dvakrat dvignil pokal za zmago v Premier ligi. Foto: EPA
Louis van Gaal in žena Truus
Louis van Gaal in njegova žena Truus sta se v soboto veselila zmage v nemškem pokalu. Bayern je s 4:0 odpravil Werder iz Bremna. Foto: EPA

Oba strokovnjaka si nista niti v sanjah mislila, da si bosta stala nasproti v finalu Lige prvakov. V soboto se bosta v Madridu pomerila Bayern in Inter. Van Gaal je bil še novembra na izhodnih vratih v Münchnu, zdaj pa je veliki junak in ima priložnost za zgodovinski trojček, ki ni uspel še nobeni nemški ekipi. Mourinho je v dveh sezonah preporodil Inter, ki čaka na evropski naslov že vse od leta 1965.

Van Gaal si ga je zelo želel za pomočnika
Leta 1997 je van Gaal zamenjal sira Bobbyja Robsona pri Barceloni. Kmalu je spoznal, da ima ob sebi izjemno sposobnega pomočnika. Mourinho je bil prevajalec Robsona že pri lizbonskem Sportingu in Portu, pripeljal pa ga je tudi v Katalonijo. Van Gaal je z veseljem obdržal Mourinha ob sebi. Odločni Nizozemec mu je odsvetoval selitev k Benfici: "Ne boš šel. Povej vodstvu Benfice, da si na voljo le kot glavni trener. Za pomočnika te potrebujemo mi."

Mourinho se je veliko naučil od Nizozemca
"Van Gaal je poln samozavesti. Takrat sem bil še precej mlajši, veliko sem se naučil od njega. Velikokrat mi je zaupal vodenje ekipe na tekmah Pokala Katalonije, gledal me je s tribune. Zadnjič sva bila skupaj na klopi leta 2000. On se ni pretirano spremenil, je izjemen trener in prijetna osebnost," je Mourinho hitro našel lepe besede o svojem nekdanjem šefu.

Van Gaal: Včasih je bil Jose miren in delaven
58-letni strateg iz Amsterdama je kar malce presenečen nad razvojem Mourinha v zadnjem desetletju: "Jose je bil pred desetletjem zelo skromen in delaven. Ni veliko govoril. Prav lepo je bilo spremljati njegov razvoj, postal je ena največjih osebnosti v nogometu. Hitro sem videl, da se odlično razume na taktiko."

"On trenira ekipo, da zmaguje. Moj slog je drugačen, moja ekipa igra tudi lep nogomet. Moja pot je težja," se je pošalil van Gaal, ki je tudi ob začetnih slabih izidih ostal pri svoji taktiki in Bayern je popeljal do dvojne krone.

Oba že imata en evropski naslov
Van Gaal je leta 1995 z Ajaxom že osvojil Ligo prvakov. V finalu je ekipa iz Amsterdama premagala Milan z 1:0. Leto zatem je klonil na finalni tekmi proti Juventusu v Rimu. Mourinho je presenetljivo osvojil evropski naslov s Portom leta 2004, v Gelsenkirchnu je s 3:0 padel Monaco. S Chaleseajem je bil dvakrat angleški prvak, v Ligi prvakov pa je moral dvakrat priznati premoč Liverpoolu.

Kdo bo delal družbo Happlu in Hitzfeldu?
Le Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund 1997 in Bayern 2001) in Ernst Happel (Feyenoord 1970 in Hamburger SV 1983) sta osvojila evropski naslov z dvema različnima kluboma. Kdo se jima bo pridružil v soboto?

"Vsekakor se bom pridružil tej druščini, saj sem še zelo mlad trener. Prepričan sem, da lahko še 20 let vodim vrhunske ekipe. Upam, da mi bo to uspelo že to soboto. Inter čaka na ta naslov že predolgo, navijači so si ga že zaslužili. Bayern, Manchester United, Barcelona in Real Madrid so vsi osvojali naslove v zadnjih letih, Inter pa ga ni že vse od leta 1965," je v svojem slogu razmišljal Mourinho.

Eto'o specialist za finalne obračune
"Mi imamo res pravo ekipo, nihče ne misli le nase. Samuel Eto'o je lep primer. Ima velik ugled, je klasični napadalec, a ko ga ekipa potrebuje v obrambi, ji takoj priskoči na pomoč," je Kamerunca pohvalil Mourinho. Eto'o je zadel že v dveh finalih Lige prvakov za Barcelono. Leta 2006 je v Parizu proti Arsenalu izenačil na 1:1, lani v Rimu pa je zabil vodilni gol proti Manchester Unitedu. Obakrat so Katalonci dvignili prestižni pokal.

Finale v Madridu pomembnejši od finala SP-ja
Mourinha najbolj skrbi nov izbruh ognjenika Eyjafjallajökull, ki bi lahko otežil prihod ekipe v Madrid: "Zelo me skrbi Gudjohnsen. Ime ognjenika je pretežko, zato mu jaz rečem kar Gudjohnsen. Čim prej bi rad bil v Madridu, polet pa imamo rezerviran šele za petek," je še dodal Portugalec, ki posebej poudarja pomembnost te tekme: "To je še pomembnejša tekma kot finale svetovnega prvenstva. Klubi so precej boljši od reprezentanc. Samo poglejte si tekmo Inter - Barcelona na San Siru. Igrali smo napadalno, takega nogometa še nisem videl v Ligi prvakov."

Selitev k Realu vse bližje
Številni novinarji so Mourinha spraševali tudi o njegovi morebitni selitvi v Madrid. "Za naslednjo sezono imam le dve možnosti. Ostal bom pri Interju ali pa bom prevzel madridski Real. Samo kraljevi klub me lahko prepriča, da zapustim Inter po dveh letih sijajnega dela. Če zapustim Inter, bom imel mirno vest, saj sem spremenil klub in dosegel odlične izide. Če si velik igralec ali velik trener in nisi nikoli sedel na klopi Reala, je v tvoji karieri nekakšna luknja. Inter ne more narediti nič več zame, počutim se dovolj pomembnega v tem klubu. Težava so novinarji in vse drugo v Italiji. Tu se ne počutim dobro," je o svoji prihodnosti dejal Mourinho, ki bo prihodnji teden vse v miru premislil in sporočil končno odločitev.