Jamal Musiala in Florian Wirtz, ki sta blestela že na domačem evropskem prvenstvu, sta bila nerešljiva uganka za obrambo Madžarov. Foto: EPA
Jamal Musiala in Florian Wirtz, ki sta blestela že na domačem evropskem prvenstvu, sta bila nerešljiva uganka za obrambo Madžarov. Foto: EPA

Nemčija je premagala Madžarsko z 2:0 v skupinskem delu letošnjega evropskega prvenstva. 19. junija sta v Stuttgartu zadela Jamal Musiala in Ilkay Gündogan, ki pa je poleti končal reprezentančno kariero. Poslovili so se tudi dolgoletni vratar Manuel Neuer, Thomas Müller in Toni Kroos, ki so pred desetimi leti osvojili naslov svetovnih prvakov v Riu de Janeiru. Selektor Julian Nagelsmann je prepričan, da je nova generacija izjemna, in napovedal je naslov svetovnega prvaka leta 2026 v Kanadi, Mehiki in ZDA.

Pred 49.235 gledalci na Merkur Areni v Düsseldorfu so Nemci povedli. Musiala je z leve strani podal pred vrata, kjer je Niclas Füllkrug iz bližine potisnil žogo z levo nogo v mrežo.

Aleksandar Pavlović, ki blesti tudi v dresu Bayerna, se je veselil prvega zadetka za reprezentanco Nemčije. Foto: EPA
Aleksandar Pavlović, ki blesti tudi v dresu Bayerna, se je veselil prvega zadetka za reprezentanco Nemčije. Foto: EPA

V 58. minuti so Madžari izvajali kot. David Raum je žogo odbil z glavo do Floriana Wirtza, ki je poslal žogo v prazen prostor. Musiala je stekel sam proti vratom, počakal, da sta se dva branilca Madžarske zapletla, in z desnico povišal na 2:0.

V 66. minuti si je Wirtz izmenjal dvojno podajo z Musialo, nato z natančnim strelom z desno nogo poslal žogo s 15 metrov tik ob vratnici v mrežo. Tudi pri četrtem zadetku je bil podajalec Musiala, Aleksandar Pavlović pa je z desne strani ukanil Petra Gulascija. To je bil prvi zadetek za vezista Bayerna v dresu nemške izbrane vrste, potem ko je moral izpustiti evropsko prvenstvo zaradi poškodbe.

Wout Weghorst je potrdil zmago Nizozemske na stadionu Philips v Eindhovnu. Foto: EPA
Wout Weghorst je potrdil zmago Nizozemske na stadionu Philips v Eindhovnu. Foto: EPA

Končni izid je postavil Kai Havertz z bele točke devet minut pred koncem, potem ko je tudi priigral najstrožjo kazen, saj ga je branilec Willi Orban podrl v kazenskem prostoru. Selektor Nagelsmann se je veselil najvišje zmage na klopi elfa.

Nizozemci trepetali do 88. minute
Več težav so imeli Nizozemci v Eindhovnu. Do 88. minute so vodili le s 3:2, za zmago še trepetali, potrdila pa sta jo Wout Weghorst in Xavi Simons.

Pred tem so za Nizozemce gole dosegli Joshua Zirkzee, Tijani Reijnders ter Cody Gakpo, za goste sta bila natančna Ermedin Demirović za 1:1 ter Edin Džeko za 3:2.

Jack Grealish si je oddahnil, ko je odstopil selektor Gareth Southgate. Foto: EPA
Jack Grealish si je oddahnil, ko je odstopil selektor Gareth Southgate. Foto: EPA

Rice in Grealish poskrbela za uspešen debi Carsleyja
Anglija je v prejšnji izvedbi Lige narodov izpadla v drugo kakovostno skupino, že takoj pa je pokazala, da se namerava takoj vrniti v prvo. Irska je bila v Dublinu nemočna proti finalistom evropskega prvenstva (0:2).

Declan Rice, ki je leta 2018 odigral tri tekme tudi za reprezentanco Irske, je v 13. minuti zadel z desetih metrov. V 26. minuti je še podal do Jacka Grealisha, ki je postavil končni izid. Nekdanji selektor Gareth Southgate ga ni uvrstil v ekipo za evropsko prvenstvo, zdaj pa se je vrnil v reprezentanco.

Na klopi Anglije je uspešno debitiral Lee Carsley, ki samo začasno vodi tri leve. Vodstvo angleške nogometne zveze bo imenovalo novega selektorja do začetka kvalifikacij za SP 2026


Skupina A3:
NIZOZEMSKA – BiH 5:2 (2:1)
Zirkzee 13., Reijnders 45., Gakpo 56., Weghorst 88., Simons 92.; Demirović 27., Džeko 73.

NEMČIJA – MADŽARSKA 5:0 (1:0)
Füllkrug 27., Musiala 58., Wirtz 66., Pavlović 77., Havertz 81./11-m


Skupina B1:
GRUZIJA – ČEŠKA 4:1 (1:0)
Kvarachelia 33., Čakvetadze 53., Mikautadze 63., Kočorašvili 66.; Kalvach 80.

UKRAJINA – ALBANIJA 1:2 (0:0)
Konoplja 49.; Ismajli 54., Asani 66.
(v Pragi)


Skupina B2:
IRSKA – ANGLIJA 0:2 (0:2)
Rice 11., Grealish 26.

GRČIJA – FINSKA 3:0 (2:0)
Ioanidis 23., 76., Kallman 37./ag


Skupina C4:
FERSKI OTOKI – SEVERNA MAKEDONIJA 1:1 (1:0)
Davidsen 9./11-m; Bardhi 49./11-m

ARMENIJA – LATVIJA 4:1 (2:1)
Bičahčjan 6., Dubra 35./ag, Zelarajan 48., Spertsjan 86.; Harutjunjan 9./ag