Zdaj 69-letni Egil Olsen je v dveh letih prerodil norveško reprezentanco. Vodil jo je že med letoma 1990 in 1998 ter jo dvakrat popeljal na svetovno prvenstvo (1994, 1998). V tem času je bila na lestvici Fife Norveška dvakrat celo na drugem mestu. Foto: EPA
Zdaj 69-letni Egil Olsen je v dveh letih prerodil norveško reprezentanco. Vodil jo je že med letoma 1990 in 1998 ter jo dvakrat popeljal na svetovno prvenstvo (1994, 1998). V tem času je bila na lestvici Fife Norveška dvakrat celo na drugem mestu. Foto: EPA
Ottmar Hitzfeld
62-letni Ottmar Hitzfeld, po izobrazbi matematik, po poklicu pa nogometni trener, je najbrž najnevarnejši švicarski "napadalec". Hitzfeld je sicer po rodu Nemec iz Lörracha, kraja blizu švicarsko-francoske meje. Foto: EPA
Josip Kuže
58-letni Josip Kuže Albance vodi od leta 2009. Foto: EPA


"Gotovo bi bil lahko žreb slabši. Iz drugega bobna smo dobili tekmeca, ki smo si ga želeli, sicer pa nas Slovenija že dobro pozna. Pri žrebu Cipra in Islandije smo imeli malo smole, saj bi lahko iz teh dveh bobnov dobili slabši moštvi. Z žrebom iz tretjega in četrtega bobna (Švica in Albanija, op. a.) smo zadovoljni. Gotovo bi se morali uvrstiti na eno od prvih dveh mest v skupini. Vse drugo bi bilo razočaranje," je za spletno stran norveške nogometne zveze povedal selektor "vikingov" Egil Olsen.

Več pozitivnih stvari kot negativnih
Ko je priljubljeni "Drillo" januarja 2009 drugič prevzel vodenje izbrane vrste, je bila ta na lestvici Fife šele na 59. mestu. Februarja letos je bila že 11., trenutno je mesto slabša. "Preden so žrebali reprezentance iz prvega bobna, sem upal, da bomo pristali v skupini G (s Slovaško in BiH-om, op. a.). Naša skupina ni ne najlažja ne najtežja. V celoti gledano sem zadovoljen. Več je pozitivnih stvari kot negativnih," je dodal Olsen. Norveška je na velikih tekmovanjih zadnjič nastopila na Euru 2000, ko je zadnjo tekmo odigrala ravno proti Sloveniji (0:0).

Hitzfeld: Favorit je Norveška
Švicarski selektor Ottmar Hitzfeld je žreb spremljal kar v nekem lokalu v Baslu. "Z Norveško in Slovenijo smo gotovo na enaki ravni, iz te skupine se lahko uvrstimo na SP. Zato smo zadovoljni. Favorit pa je kljub temu reprezentanca iz prvega bobna, torej Norveška," je dejal mož, ki se poleg Ernsta Happla in Joseja Mourinha edini lahko pohvali, da je bil evropski prvak z dvema različnima kluboma (Borussia Dortmund 1997 in Bayern 2001).

Dopolnil ga je njegov pomočnik Michel Pont: "S popolno zasedbo in novo generacijo igralcev, ki vse bolj opozarja nase, smo lahko konkurenčni Norveški in Sloveniji. Ti dve reprezentanci sta približno enakovredni. Vse je odvisno od nas samih."

Mlada reprezentanca evropski podprvak
Švica bo naskakovala tretji zaporedni nastop na svetovnem prvenstvu in ima zelo uspešne mlajše selekcije. Reprezentanca do 19 let je bila pred dvema letoma svetovni prvak, izbrana vrsta do 21 let pa se je prejšnji mesec na evropskem prvenstvu ustavila šele v finalu (poraz proti Španiji z 0:2). Švicarje nekoliko "skrbi" le negativna tradicija proti Norvežanom. Na 17 tekmah so petkrat zmagali in osemkrat izgubili.

Albanci prav tako optimisti
Tudi albanski selektor, Hrvat Josip Kuže, je optimist. Ob Cipru in Islandiji, ki sta bila izžrebana iz petega in šestega bobna, je sicer najprej pomislil, da bo skupina zelo zahtevna, vendar meni, da lahko njegova reprezentanca s pravim pristopom meša tudi štrene najboljšim v skupini ter se približa uspehom, ki jih od nje pričakuje zahtevna albanska javnost.