Kaka je podelil zlato žogo Messiju. Foto: Reuters
Kaka je podelil zlato žogo Messiju. Foto: Reuters
Carli Lloyd in Lionel Messi
Carli Lloyd in Lionel Messi sta dobila najprestižnejši nagradi večera. Foto: EPA
Neymar, Lionel Messi in Cristiano Ronaldo
Lionel Messi je prejel več glasov od Cristiana Ronalda in Neymarja. Foto: Reuters
Thiago Silva, Marcelo, Sergio Ramos, Dani Alves, Andres Iniesta, Luka Modrić, Paul Pogba, Neymar, Lionel Messi in Cristiano Ronaldo
Deset od enajstih izbrancev je prišlo v Zürich. Manjkal je le Manuel Neuer, vratar Bayerna je na pripravah v Dohi. Foto: Reuters
Jill Ellis
49-letna Jill Ellis je postala najboljša trenerka leta. Foto: EPA
Wendell Lira
Wendell Lira je bil zelo čustven, saj ni pričakoval, da se bo znašel v soju žarometov. Njegov evrogol iz tretje brazilske lige je bil izbran za najlepšega v preteklem letu. Foto: Reuters
Gerald Asamoah
Gerald Asamoah je blestel v Bundesligi, neizbrisen pečat je med letoma 1999 in 2010 pustil pri Schalkeju. Foto: Reuters
Messi petič prejel zlato žogo

V glasovanju je prejel 41,33 odstotka glasov. Drugo mesto je zasedel zvezdnik madridskega Reala Cristiano Ronaldo (27,76 odstotka), tretje pa klubski soigralec Messija pri Barceloni Brazilec Neymar (7,86 %). Za najboljšega igralca so glasovali selektorji in kapetani vseh reprezentanc na svetu ter po en novinar iz vsake države.

Slovenski glasovi:
Boštjan Cesar, kapetan reprezentance:
Ronaldo, Hazard, Messi
Srečko Katanec, selektor:
Messi, Ronaldo, Ibrahimović
Andrej Stare, novinar:
Messi, Ronaldo, Lewandowski


Messi ni niti sanjal, da mu bo uspelo petkrat

V letu 2015 je Messi odigral 62 tekem in dosegel 52 golov, prispeval pa je tudi 26 podaj. Zadetek je dosegel v povprečju na 101 minuto, podajo pa na 202 minuti. Najzaslužnejši je za pet lovorik Barcelone. Katalonci so osvojili Ligo prvakov, špansko prvenstvo in pokal, evropski superpokal ter klubsko svetovno prvenstvo.
"To je zares poseben trenutek zame. Vrnil sem se na ta oder in prejel zlato žogo, potem ko je bil zadnji dve leti najboljši Cristiano Ronaldo. Res je neverjetno, zdaj jih imam pet, veliko več, kot sem si lahko predstavljal v otroških sanjah," je poudaril Messi, ki na zelenici blesti precej bolj kot na odru. Pet nagrad zlata žoga ni uspelo dobiti še nikomur.
Neizpolnjen cilj naslov svetovnega prvaka
28-letni Argentinec je že pred prireditvijo dejal, da ceni to prestižno nagrado, vendar bi raje postal svetovni prvak. Vse nagrade bi zamenjal za en sam naslov svetovnega prvaka z Argentino. Ob številnih klubskih uspehih in rekordih namreč prav reprezentančna praznina boleče izstopa v njegovi karieri.
"Seveda bi bil raje svetovni prvak. Tu gre za moštveno delo, kar je vedno vredno več kot uspehi posameznika. Osvojiti svetovno prvenstvo bi mi pomenilo največ," je v Zürichu pojasnil zvezdnik Barcelone.
Messi je z Argentino nastopil na treh svetovnih prvenstvih, vsakič pa je moral priznati premoč Nemčiji. V letih 2006 in 2010 je bil "elf" boljši v četrtfinalu, 13. julija 2014 v Riu de Janeiru pa je finale v podaljšku odločil Mario Götze (1:0).

Idealna enajsterica Fife za leto 2015:
- vratar:
Manuel Neuer (Bayern)
- branilci: Dani Alves (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva (Paris SG), Marcelo (Real Madrid.
- vezisti: Andres Iniesta (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Paul Pogba (Juventus).
- napadalci: Neymar, Lionel Messi (oba Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid).


Llyodova nogometašica leta

Američanka Carli Lloyd je bila izbrana za najboljšo nogometašico leta 2015. Z izbrano vrsto ZDA je osvojila naslov svetovnih prvakinj, na SP-ju dosegla šest golov, v glasovanju pa premagala Japonko Ajo Mijama in Nemko Celio Šašić.
"To je res velika čast. Z naslovom svetovne prvakinje sem izpolnila cilj, svoje sanje, toda ne bi mi uspelo brez ekipe. Nagrada ni samo moja, je tudi nagrada Jill Ellis in vseh soigralk," je dejala dobitnica priznanja, ki je dobila 35,28 odstotka glasov, Šašićeva jih je zbrala 12,60, Mijama pa 9,88 odstotka.


Luis Enrique in Ellisova najboljša trenerja

Pri moških je bil za trenerja leta izbran strateg Barcelone Luis Enrique (31,08 % glasov). Barca je pod njegovim vodstvom lani osvojila pet lovorik (Ligo prvakov, špansko prvenstvo in pokal, evropski superpokal ter klubsko svetovno prvenstvo). Za njim sta se v razvrstitvi Fife uvrstila rojak Pep Guardiola (Bayern, 22,97 %) in Argentinec Jorge Sampaoli, selektor južnoameriškega prvaka Čila.

V ženskem nogometu je nagrado prejela Angležinja Jill Ellis, ki je z ekipo ZDA osvojila naslov svetovnih prvakinj. Za njo sta se uvrstila Valižan Mark Sampson in Japonec Norio Sasaki, selektorja angleške in japonske izbrane vrste.
Najlepšega zadetka ni dosegel Messi, ampak Brazilec Lira
Nogometaš Atletica Goianienseja Wendell Lira je z izjemnimi škarjicami prejel nagrado za najlepši zadetek leta 2015, poimenovano po Ferencu Puskasu. 27-letni napadalec igra v tretji brazilski ligi. Zbral je 46,7 odstotka glasov in prehitel Messija (33,3 %), ki je v finalu kraljevega pokala proti Athleticu iz Bilbaa zadel z izjemnim preigravanjem vse od sredine igrišča. Tretje mesto je zasedel evrogol Alessandra Florenzija s polovice igrišča proti Barceloni na tekmi uvodnega kroga skupinskega dela letošnje Lige prvakov na rimskem Olimpicu (1:1).
Asamoahu nagrada za fair play
Organizacije, ki so povezane z nogometom in se ukvarjajo s pomočjo beguncem, pa so prejele nagrado za fair play. Prevzel jo je nekdanji nemški reprezentant Gerald Asamoah. "Zelo sem počaščen, da lahko stojim pred vami. Za naše delo je takšna nagrada zelo pomembna," je dejal nogometaš, ki ima zelo osebne izkušnje z begunstvom, saj je njegov oče kot begunec prišel iz Gane v Nemčijo.

Fifini nogometaši leta:
1991 Lothar MATTHÄUS, NEM/Inter
1992 Marco VAN BASTEN, NIZ/Milan
1993 Roberto BAGGIO, ITA/Juventus
1994 ROMARIO, BRA/Barcelona
1995 George WEAH, LIB/Milan
1996 RONALDO, BRA/Barcelona
1997 RONALDO, BRA/Inter
1998 Zinedine ZIDANE, FRA/Juventus
1999 RIVALDO, BRA/Barcelona
2000 Zinedine ZIDANE, FRA/Juventus
2001 Luis FIGO, POR/Real Madrid
2002 RONALDO, BRA/Real Madrid
2003 Zinedine ZIDANE, FRA/Real Madrid
2004 Ronaldinho, BRA/Barcelona
2005 Ronaldinho, BRA/Barcelona
2006 Fabio CANNAVARO, ITA/Juventus
2007 KAKA, BRA/Milan
2008 Cristiano RONALDO, POR/Man. United
2009 Lionel MESSI, ARG/Barcelona
2010 Lionel MESSI, ARG/Barcelona
2011 Lionel MESSI, ARG/Barcelona
2012 Lionel MESSI, ARG/Barcelona
2013 Cristiano RONALDO, POR/Real Madrid
2014 Cristiano RONALDO, POR/Real Madrid
2015 Lionel MESSI, ARG/Barcelona






Messi petič prejel zlato žogo