Pep Guardiola je s svojo filozofijo prepričal vse vodilne pri Bayernu. Foto: EPA
Pep Guardiola je s svojo filozofijo prepričal vse vodilne pri Bayernu. Foto: EPA
Lionel Messi in Thiago Alcantara
Lionel Messi in Thiago Alcantara sta bila v središču pozornosti. Žal je argentinski virtuoz igral le v prvem polčasu. Foto: EPA
Franz Beckenbauer in Uli Hoeness
Predsednik Bayerna Uli Hoeness je prvič spregovoril tudi o davčni aferi. Foto: EPA
Michael Zorc in Matthias Sammer
Športna direktorja Borussie in Bayerna Michael Zorc in Matthias Sammer sta že spregovorila o sobotnem superpokalu. Rivalstvo med kluboma je veliko po razburljivi lanski sezoni. Foto: EPA
Jose Mourinho in Pep Guardiola
Jose Mourinho in Pep Guardiola se bosta znova srečala 30. avgusta v Pragi. Foto: Reuters
Bayern osvojil Pokal Ulija Hoenessa

premešal karte pri Bayernu. Pripravljalne tekme so se iztekle po njegovih željah, čeprav to ni pravi pokazatelj.

Barcelona je šele dobro začela priprave, ni v tekmovalnem ritmu, manjkali so številni nosilci igre, novi trener Gerardo Martino pa še ni sedel na klop Kataloncev. Zmaga Bayerna z 2:0 v Pokalu Ulija Hoenessa je le prestižnega pomena, vseeno pa se je zbralo več kot 71.000 gledalcev. Tudi novinarjev z vsega sveta je mrgolelo, saj se ne srečata vsak dan dve izmed najboljših moštev na svetu.
Guardiola je pred mesecem dni na predstavitvi napovedal, da ne bo spreminjal zmagovalne ekipe in sistema. Philipp Lahm, ki velja za enega najboljših bočnih branilcev, se je prelevil v vezista in dosegel celo zadetek z glavo na tekmi v sredo proti Barci. Franck Ribery po potrebi igra kar v napadu. "Vse skupaj je kar malce čudno, sistem je popolnoma nov, a trener ima veliko idej," je pojasnil francoski vezist.
Guardiola pravi poliglot
Na novinarski konferenci je 42-letni strateg odgovarjal v treh jezikih. Zelo se je sprostil, ko je lahko govoril špansko, nemščina mu gre vsak dan bolje, a taktičnih podrobnosti še ne zna pojasniti. Tudi angleških predstavnikov sedme sile ni manjkalo. Guardiola je kar 22 minut razlagal svoje načrte in uvodne tekme so utišale kritike.
Ima popolno podporo vodstva kluba, športni direktor Matthias Sammer, ki je bil lani v središču pozornosti, se je umaknil v ozadje. Poudaril je, da Guardiola sploh ni pod tako velikim pritiskom. Nihče mu ni ukazal, da mora ubraniti trojno krono. Pod večjim pritiskom je vodstvo kluba, ki se je spustilo v popolnoma novo zgodbo z enim izmed najbolj cenjenih trenerjev sveta.
"To je bila prav posebna tekma zame. Treba je vedeti, da je bila to le prijateljska tekma, a vseeno je bil to pravi test pred srečanjem z Dortmundom. Zelo sem zadovoljen s pripravami in tudi z uvodnimi prijateljskimi tekmami. Tekma proti Barceloni ni nikoli lahka. Imeli smo ogromno težav v uvodnih petih minutah proti presingu. Izgubili smo veliko žog, nato pa smo se zbrali. Filozofija v katalonskem klubu je vedno enaka. Pred dvema letoma smo prišli v München z mladimi igralci in osvojili smo Audijev pokal. Prvič sem vodil tekmo proti Barceloni, ki mi je v življenju toliko dala. Bila je zelo zanimiva izkušnja," je na začetku povedal Guardiola, ki ni bil zadovoljen z obrambo: "Pozna se, da je Dante prišel pozneje na priprave. Boateng, van Buyten in Kirchhoff so se že navadili na moj sistem igre."
Aplavz Messiju, negotovost v primeru Fabregas
Srečanje je bilo precej bolj zanimivo v prvem polčasu, ko so bili na zelenici zvezdniki, Lionel Messi je dobil ob predstavitvi velik aplavz navijačev Bayerna in z nekaj potezami dokazal, da ni zastonj štirikratni najboljši igralec sveta.
Glavna tema v katalonski prestolnici je trenutno morebitni odhod Cesca Fabregasa k Manchester Unitedu. Angleški novinarji so takoj začeli spraševati Guardiolo. "Le kako naj vem. Lani sem bil v New Yorku, zdaj sem malce bližje, a nimam natančnih podatkov. Fabregas si je zelo želel vrniti v Barcelono, v nogometu pa vse skupaj hitro poteka," je diplomatsko odvrnil.
Thiagu takoj mesto v začetni postavi
Prvič se je občinstvu v Münchnu predstavil Thiago Alcantara, ki je bil velika želja Guardiole v prestopnem roku. Odigral je 73 minut proti nekdanjim soigralcem. Glavni posrednik pri prestopu je bil Pepov brat Pere Guardiola, ki je agent Thiaga. Poznal je klavzulo v pogodbi, da se odškodnina zniža z 90 milijonov na 25 milijonov evrov, saj mladi španski reprezentant ni imel dovolj velike minutaže v pretekli sezoni. To ni ravno izboljšalo odnosov med predsednikom Barce Sandrom Rosellom in Guardiolo. "Thiago je šele en teden v Münchnu, mora se še navaditi na novo okolje. Potrebuje še nekaj časa, prav tako kot jaz," je pojasnil trener Bavarcev.
Luiz Gustavo na poti v Wolfsburg?
V sredo je imel Guardiola na voljo 23 igralcev, manjkala sta Javi Martinez in Mario Götze. Wolfsburg je pokazal velik interes za Luiza Gustava, na izhodnih vratih sta tudi Mitchell Weiser in Emre Can, ki verjetno ne bosta sedela niti na klopi. "Po sobotni tekmi superpokala v Dortmundu se bomo usedli z Matthiasom Sammerjem in Kallejem Rummeniggejem, skupaj bomo analizirali igralce in videli bomo, ali bo kdo še zapustil ekipo," je pojasnil Guardiola, ki je vseskozi stal ob stranski črti in dajal navodila svojim izbrancem. Tudi na prijateljski tekmi je oddajal veliko energijo.
Številne zmage razvedrile obraz Hoenessa
Pokal je kapetanu Lahmu predal predsednik Hoeness, v dobrodelne namene so s to tekmo zbrali 2,5 milijona evrov. "Na sredini igrišča imamo zares veliko kakovostnih igralcev. To je lahko težava, saj lahko sijajni igralci sedijo na tribuni," je povedal 61-letni Hoeness, ki še vedno čaka na odločitev sodišča v primeru utaje davkov, ki je spomladi tako razburkala nemško javnost.
"Zadnji tedni in meseci so bili težki zame in za mojo družino, izjemni športni uspehi so pripomogli k boljšemu počutju. V naslednjih dveh ali treh mesecih bo znana odločitev o celotni zadevi. Podal sem samoprijavo in to naj bi se upoštevalo," je razložil Hoeness, ki je v druženju z novinarji deloval zelo sproščeno. Ni bil videti tako zaskrbljen kot še pred meseci. Ni se izogibal neprijetnim vprašanjem v povezavi z utajo davkov.
Nemški superpokal bo prava "prvenstvena" tekma
Bayern je prejšnji konec tedna v Pokalu Telekom napolnil mrežo Hamburga (4:0) in Borussie iz Mönchengladbacha (5:1), sledila je zmaga na Barco, a vseeno pravi test bo superpokal v soboto ob 20.00 na stadionu Westfalen. Lani so Bavarci na Allianz Areni ugnali večne tekmece z 2:1 in nato stopnjevali formo, veselili so se zgodovinskega trojčka. Pika na i je bila seveda zmaga nad Borussio z 2:1 v finalu Lige prvakov na Wembleyju. V Porurju so zelo motivirani, pred 80.000 gledalci to niti slučajno ne bo revijalna tekma.
"Sezona se sploh še ni začela, pa nekateri že delajo zaključke. Lani smo si priigrali 25 točk prednosti ob koncu, a čez dva tedna se vse skupaj začenja z ničle. Odigrali smo zelo dobro na prijateljskih tekmah, a to nam v uvodnem krogu proti Borussii iz Mönchengladbacha ne bo prav nič pomagalo," je dejal Toni Kroos.
Avgusta bodo na sporedu že štirje krogi v Bundesligi, 30. avgusta v Pragi pa še evropski superpokal med Bayernom in Chelseajem. Guardiola se bo znova srečal z velikim tekmecem Josejem Mourinhom.
Iz Münchna
Aleš Golob

Bayern osvojil Pokal Ulija Hoenessa