Joe Šimunić še vedno dviguje mnogo prahu. Foto: EPA
Joe Šimunić še vedno dviguje mnogo prahu. Foto: EPA

Navijači so začeli vzklikati znano geslo pronacističnega hrvaškega ustaštva v drugi svetovni vojni "Za dom", medtem ko so navijači z vzhodne tribune odgovarjali z vzklikom "Spremni". Sramotno navijanje je spremljal aplavz, nato pa je bilo na stadionu slišati še refren: "Ajmo, ajmo ustaše, u boj, u boj."

Predsednik belih Marin Brbić je navijaški incident označil za nedopusten: "Gre za porazno početje, ki ga moramo nemudoma obsoditi. Na našem stadionu za takšne izpade ne bi smelo biti mesta, rad bi, da bi se na Poljudu navijalo le za Hajduk," je bil zgrožen Brbić. Zanimivo je, da so navijači Hajduka skandirali in vzklikali Šimuniću, ki je bil rojen v Canberri v Avstraliji in je igralec tekmeca zagrebškega Dinama.

Fifa je zaradi neprimernega obnašanja v torek po drugi tekmi dodatnih kvalifikacij med Hrvaško in Islandijo v Zagrebu za nastop na svetovnem prvenstvu sprožila disciplinski postopek zoper Šimunića, ki je po tekmi v Maksimirju vzel mikrofon v roke in večkrat vzkliknil "Za dom", privrženci hrvaške izbrane vrste pa so mu odgovorili "Spremni".

Hrvaško sodišče mu je zaradi neprimernega obnašanja in spodbujanja nestrpnosti že izreklo kazen 3270 evrov, njegovo neprimerno obnašanje pa so obsodile številne domače in tuje institucije. Šimuniću, ki svojega početja po torkovi tekmi z Islandijo ni obžaloval, grozi, da zaradi kazni ne bo smel nastopiti v Braziliji.