Milivoje Novaković je na novoletni zabavi NZS-ja predstavil novo kolekcijo dresov slovenske izbrane vrste. Foto: MMC RTV SLO
Milivoje Novaković je na novoletni zabavi NZS-ja predstavil novo kolekcijo dresov slovenske izbrane vrste. Foto: MMC RTV SLO
Milivoje Novakovič
Novakovič se je v Kölnu odlično znašel. Foto: MMC RTV SLO
Christoph Daum
Christoph Daum je mislil Milivoja na tekmi proti Augsburgu (3:0) pustiti na tribuni. Prvi strelec lige je odgovoril z dvema goloma. Foto: EPA
Milivoje Novakovič,
Milivoje bo v naslednjih kvalifikacijah glavni slovenski adut. Foto: Reuters
Intervju z Milivojem Novakovičem

S 14 zadetki je po jesenskem delu najboljši strelec druge nemške lige. Köln je na 3. mestu in je na poti k vrnitvi med elito. Ponudb mu ne manjka, na njegova vrata trkajo tudi zelo znani evropski klubi, vendar imen za zdaj še ni hotel razkriti. V reprezentanci se še ni najbolje znašel. Na tekmi proti Bolgariji ni dobil priložnosti od začetka, kljub odličnim predstavam v Nemčiji, kar ga je pošteno razjezilo.

Za vami je sanjski jesenski del sezone. Kakšni so glavni razlogi, da ste letos postali pravi zvezdnik druge nemške lige?
Bil sem dovolj dobro pripravljen. Veliko sem treniral. Taka dobra sezona je res presenečenje. Vedel sem, da imam to kvaliteto, to sem dokazal v letošnjem letu. Upam, da bom s Kölnom še napredoval.

V metropoli Kölnu ste se odlično znašli. Cilj je uvrstitev nazaj v prvo ligo. Je to uresničljivo, konkurenca je kar močna?
Vsi vemo, da bo vsak proti Kölnu odigral 120-odstotno. Ko so na začetku sezone prišli novi igralci, smo imeli nekaj težav. Zdaj smo se našli in po jesenskem delu smo zasluženo osvojili 30 točk. To je šele prvi polčas. Čakal nas bo še veliko težji spomladanski del. Upam, da nam bo brez večjih poškodb uspelo.

Trener je zloglasni Christoph Daum, zares veliko ime evropskega nogometa. Kako ste se ujeli z njim?
Na začetku je bilo težko. Sčasoma, ko spoznaš človeka, vidiš, kaj hoče od tebe. Pod njegovim vodstvom sem se enkrat znašel tudi na tribuni. Vedno moraš dati vse od sebe tudi na treningu, na igrišču pa potem vse poteka samo od sebe.

Zaupajo vam soigralci. Po nesporazumu s trenerjem (Daum je bil jezen, ker so nemški policisti med kontrolo prometa Novakoviču namerili 1,3 promila alkohola v krvi, in ga sprva ni mislil uvrstiti v ekipo, op. a.) pred nekaj tedni so sami hoteli, da zaigrate in ostanete brez kazni. Očitno ste res prava ikona?
Za menoj stoji cela ekipa, celo mesto. To nas lahko pripelje do Bundeslige! Vidim, da me drugi igralci spoštujejo. Vem, da sem naredil napako, ampak na njih se učimo. To je v Kölnu že pozabljeno. Pomembno je, da smo na 3. mestu. Upam, da ga bomo obdržali.

V slovenski reprezentanci stanje ni tako rožnato. Prihaja nov kvalifikacijski ciklus za SP 2010. Ali še vedno obstaja nek optimizem?
Mlajšim fantom moramo dati nekaj časa. Tega se zavedam iz svojih izkušenj, ko sem prišel v Köln, tudi sam nisem mogel takoj pokazati vsega. Imamo dobro reprezentanco, kolektiv je pravi, rezultati pa bodo s pravim delom prišli sami od sebe.

Kako komentirate nasprotnike v kvalifikacijski skupini za SP? Pristali ste v slovanski skupini, nasprotnike najbrž dobro poznate.
Lahko rečemo, da je zelo težka skupina. Tekmeci niso nepremagljivi. Igralci morajo igrati v svojih klubih, potem lahko vsakega presenetimo.

V reprezentanci za zdaj še ne dajete tistega, kar slovenska javnost od vas pričakuje. Kakšen je glavni razlog? Morda premalo uporabnih žog, morda nimate pravega partnerja v napadu?
Bil sem nervozen, ker nisem igral. V klubu igram zelo dobro, potem pa pridem v reprezentanco in ne igram od začetka. To me je razjezilo. Prišla bo tudi moja priložnost in takrat jo moram izkoristiti, tako kot sem jo v Kölnu. Vem, da sem tega zmožen.

Ste bili razočarani po zadnji kvalifikacijski tekmi proti Bolgariji v Celju? Kot najboljši strelec druge nemške lige niste začeli v prvi postavi.
Seveda sem bil razočaran. Ves teden sem delal, da bi zaigral že od začetka, potem pa pride dan tekme in obsedel sem na klopi. Normalno, da me je presekalo. Upal sem, da bi vstopil v drugem polčasu, a je Bojan Jokič dobil rdeči karton in potem ni bilo več možnosti.

Kako ocenjujete delo v reprezentanci, glede na to, da poznate delo v vrhunskem klubu?
Fantje zelo dobro delajo. Potrebujemo čas in postopoma bomo napredovali. Težko je uresničiti cilje, ki jih javnost pričakuje. Vsi bi radi šli na evropsko in svetovno prvenstvo. Z dobrim delom na treningu se bo dalo marsikaj uresničiti.

Kot najboljši strelec druge nemške lige ste tarča velikih klubov. So bile že kakšne konkretne ponudbe?
Imam dovolj konkretnih ponudb, ne samo iz Nemčije, ampak tudi iz drugih držav. Mislim, da me Köln niti za veliko milijonov evrov ne bo hotel spustiti do poletnega prestopnega roka. Če se prebijemo v Bundesligo, bom verjetno kar ostal v Kölnu.

Kje mislite, da bi Köln z zdajšnjo ekipo pristal v prvi nemški ligi?
Mislim, da imamo najboljšo ekipo v drugi ligi. O tem sem prepričan. Imamo veliko tujcev, zato je težko sestaviti pravi kolektiv. Najbrž bi nam bilo lažje igrati v prvi ligi. Znašli bi se verjetno na sredini lestvice.

Kako komentirate izjemno dobre rezultate Bojana Prašnikarja v Cottbusu?
Sem zelo presenečen. Imajo nekaj Bolgarov, ki jih dobro poznam. Boljši so od Rostocka in Duisburga, ostali bodo v prvi ligi.

Aleš Golob/Matej Rijavec

Intervju z Milivojem Novakovičem