Michael Ballack je z izjemnim zadetkom potrdil odlično formo, kar pa ni bilo dovolj za zmago. Foto: EPA
Michael Ballack je z izjemnim zadetkom potrdil odlično formo, kar pa ni bilo dovolj za zmago. Foto: EPA
Michael Rensing
Michael Rensing je bil ob enajstmetrovki Andreja Ševčenka brez moči. Foto: Reuters
David Beckham in Thierry Henry
David Beckham in Thierry Henry sta bila najboljša igralca svojih moštev, bolj uspešen pa je bil Francoz. Foto: EPA
Benfica - Liverpool
Nogometaši Liverpoola so se po golu Luisaa lahko prijeli le za glavo. Foto: Reuters
Sidney Govou
Sidney Govou (v sredini) ni videl konca tekme v Eindhovnu. Foto: EPA

Po več kot dveh mesecih se je z osmino finala nadaljeval nogometni ples v najmočnejšem evropskem temovanju, zadetkov pa ni bilo veliko. Na Allianz Areni dva, na preostalih tekmah pa le po eden. Arsenal je slavil v Madridu, Lyon v Eindhovnu, Benfica pa doma proti Liverpoolu.

Bayern je povedel z izjemnim volejem Michaela Ballacka, ki ga je sprožil z več kot 20 metrov. Končni izid je v 57. minuti iz najstrožje kazni postavil Andrej Ševčenko, potem ko je po predložku Serginha z roko igral Valerien Ismael.

Sodnik je morda nekoliko prestrogo pokazal na belo točko, saj je imel francoski branilec roko ob telesu. Odkar so se preselili na nov stadion, so Münchenčani v 16 tekmah prvič ostali brez zmage.

Kahn tekmo spremljal s tribune
Nemškim prvakom ni mogel pomagati vratar Oliver Kahn, saj si je na ogrevanju obnovil poškodbo stegenske mišice, ki jo je staknil pretekli konec tedna. Brez svojega prvega čuvaja mreže so v 69. minuti ostali tudi rdeče-črni. Dida je nerodno padel, zamenjal pa ga je Avstralec Željko Kalač.

Kahnova zamenjava Michael Rensing je bil v prvem polčasu povsem nezaposlen, tudi gostitelji pa sprva niso pokazali veliko. Postopoma so le začeli stopnjevati ritem, plod boljše igre pa je bil zadetek Ballacka v 23. minuti. Kmalu zatem bi na 2:0 lahko povišal Roy Makaay, vendar je prešibko streljal.

Tudi v drugem polčasu velikana evropskega nogometa nista navdušila.

Petnajst minut pred koncem se je izkazal Rensing, ki je z levo roko lepo ustavil strel Ševčenka. Ukrajinec je poskušal žogo spraviti pod mladega nemškega vratarja, a se slednji ni dal.

Real bo težko videl četrtfinale
Arsenal je z zmago na Santiagu Bernabeuu podaljšal agonijo Reala. Odločila je mojstrovina Thierryja Henryja, ki je na začetku drugega polčasa v prodoru s sredine igrišča, kjer je Ronaldo izgubil žogo, nanizal tri igralce in matiral Ikerja Casillasa. To je bil že 40. zadetek pretkanega Francoza v Ligi prvakov.

Topničarji bi lahko povedli že v prvem delu, saj so imeli v uvodnih 15 minutah kar tri priložnosti za zadetek. Strel Joseja Antonia Reyesa je Casillas odbil v kot, Freddie Ljungberg ni izkoristil izvrstne podaje Henryja, slednji pa je z glavo streljal mimo vrat. Madridčane sta zbudili dve priložnosti Davida Beckhama, a Jensa Lehmanna je v prvih 45 minutah resneje ogrozil le Robinho.

Tudi v nadaljevanju so bili domači v napadu brez pravih idej. Trener Juan Ramon Lopez Caro je ob koncu v ogenj poslal še Raula, katerega edino priložnost pa je v sodnikovem podaljšku Lehmann lepo ubranil.

Beli balet je na domači zelenici v Ligi prvakov izgubil prvič po oktobru leta 2002, ko je premoč moral priznati Romi, prvič po 18 tekmah pa nasprotniku ni zabil gola. Londončani so prvo angleško moštvo, ki je slavilo v Madridu, med evropsko elito pa so dobili že četrto zaporedno srečanje v gosteh.

Gerrard vstopil, Liverpool izgubil
Benfica je evropskega prvaka Liverpoola na tekmi z malo priložnostmi presenetila tik pred koncem. V 84. minuti je Luisao z osmih metrov zadel z glavo po prostem strelu Petita. Redsi so prejeli prvi gol v Ligi prvakov po 13. septembru, kapetan Steven Gerrard pa jim je "pomagal" le v zadnjih 12 minutah, saj je imel pred začetkom tekme težave z nogo.

Juninho kaznoval neučinkoviti PSV
Najbolj zaslužen za slavje Lyona proti PSV-ju je bil kdo drug kot mojster prostih strelov Juninho. Brazilec v 65. minuti s 25 metrov niti ni streljal, tako kot zna, toda po napaki vratarja Gomesa se je žoga le nekako znašla v mreži.

V prvem polčasu so bili sicer veliko boljši gostitelji. V 2. minuti je Francoze rešila sijajna obramba Gregoryja Coupeta, 14 minut kasneje pa je Alex s prostega strela stresel prečko. Po odmoru se je v napadu Lyona Johnu Carewu pridružil Sylvain Wiltord in gostje so zaigrali podjetnejše. Kljub izključitvi Sydneyja Govouja so v zadnjih 10 minutah zadržali prednost in PSV-ju prizadejali prvi domači poraz v evropskih tekmovanjih po skoraj dveh letih in pol.

Osmina finala, prve tekme:
BAYERN - MILAN 1:1 (1:0)
69.000; Ballack 23.; Ševčenko 57./11-m

REAL MADRID - ARSENAL 0:1 (0:0)
78.000; Henry 47.

BENFICA - LIVERPOOL 1:0 (0:0)
65.000; Luisao 84.

PSV - LYON 0:1 (0:0)
35.000; Juninho 65.
RK: Govou 81./Lyon

Sreda ob 20.45:
CHELSEA - BARCELONA (prenos na TVS 2)
WERDER - JUVENTUS
AJAX - INTER
GLASGOW RANGERS - VILLARREAL

Povratne tekme bodo 7./8. marca, z izjemo srečanja Inter - Ajax, ki bo na sporedu 14. marca.