Amar Osim ni dobil lepega darila za 45. rojstni dan, ki ga je praznoval ravno v sredo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Amar Osim ni dobil lepega darila za 45. rojstni dan, ki ga je praznoval ravno v sredo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Očitno še nismo dorasli srednjemu evropskemu razredu. Že pred tekmo smo vedeli, da bomo morali imeti tudi srečo in odlično razpoložene posameznike, da bi prišli do ugodnega izida. To se je zgodilo v prvem polčasu, v drugem pa smo grešili tam, kjer ne bi smeli. Nogomet je takšna igra, da si neusmiljeno kaznovan za napake.

Amar Osim, trener Željezničarja
Zajko Zeba
Zajko Zeba je za Maribor v sezonah 2005/06 in 2006/07 na 43 tekmah dosegel 10 zadetkov. Povedal nam je, da je z nekaterimi nekdanjimi soigralci še vedno v stikih, največ z Martinom Pregljem in Žikico Vuksanovićem. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Maribor v Sarajevo z lepo prednostjo

Več kot tisoč jih je prišlo v Ljudski vrt. 600 iz Sarajeva, kjer so vstopnice pošle v dveh urah in od koder je že v torek na pot krenila karavana avtobusov, nekaj iz drugih držav po Evropi, veliko pa seveda tudi iz Slovenije. Po prvem polčasu so bili lahko zadovoljni, saj so njihovi ljubljenci z golom Eldina Adilovića (med pripravami ni dosegel niti enega in obljubljal je, da se čuva za Maribor) vodili, po koncu tekme pač ne.
Slab večer Bogičevića
Štirih zadetkov v mreži "Želja" nihče izmed njih ni pričakoval in oživeli so spomini na težka poraza na prvih ovirah v kvalifikacijah za Ligo prvakov v sezoni 2001 proti Levskemu iz Sofije in pred dvema letoma proti Hapoelu iz Tel Aviva, ko so "plavi" prejeli tri oziroma pet zadetkov v enem polčasu, le da tedaj obakrat že v prvem. V edinem preostalem nastopu v tem tekmovanju je Željezničar pred desetimi leti prek norveškega Lilleströma prišel do zadnjega kroga kvalifikacij, kjer pa je bil premočan Newcastle.

V nasprotju s Sofijo, kjer bo danes v Evropski ligi pri Levskem gostovalo Sarajevo in je prišlo do nekaj vroče krvi med navijači obeh moštev, incidentov v Mariboru ni bilo.

"Katastrofa!" je bilo slišati enega izmed bosanskih poročevalcev, ki se je med čakanjem na prihod Darka Milaniča na novinarsko konferenco pod vzhodno tribuno mariborskega stadiona po telefonu pogovarjal z nekom v domovini. Trener Željezničarja Amar Osim, sin legendarnega Ivice Osima, je svoje delo takrat že opravil. Četica precej nejevoljnih novinarjev iz BiH-a ga je zasula s kar precej vprašanji. Nekateri so ugotavljali, da so najbolj razočarali najboljši igralci iz lanske sezone, med drugim Jadranko Bogičević, ki je nespametno zrušil Marcosa Tavaresa za 11-metrovko, nato pa naredil še začetniško napako, ko mu je ušel Robert Berić in povišal na 3:1.

Amatersko prejeti zadetki
"Maribor je v drugem polčasu iz treh priložnosti dosegel štiri zadetke. Žal mi je, da smo na tako poceni način zapravili vodstvo, za katerega smo se toliko časa borili in smo ga v prvem polčasu zadržali brez velikih težav. Na takšnem nivoju si ne bi smeli dovoliti, da na tak način prejmemo prve tri zadetke. Drugega in tretjega smo dobili na prav amaterski način. Pri 11-metrovki je bila res smešna situacija. Na takšnih tekmah pade tak gol vsakih 14 let. Po nenevarni globinski podaji smo naredili nepotreben prekršek. Mariboru, ki je bil sicer boljši in je zasluženo zmagal, ne bi bila potrebna takšna pomoč z naše strani. Vedeli smo, da nimamo toliko moči, da bi napadali in preobrnili izid, a bolje bi morali čuvati rezultat 1:1 ali 1:2. Štirih zadetkov nismo prejeli že pol leta," je povedal Osim, ki upa, da bodo vijoličasti na povratni tekmi v torek na Koševu manj razpoloženi.

Tudi nekdanji nogometaš Maribora, zdaj pa eden glavnih igralcev Željezničarja Zajko Zeba, je lahko le zmajeval z glavo. "Težko je pojasniti, zakaj smo v drugem polčasu tako padli. Mogoče nas je presekal hitro prejeti zadetek. Razočaran sem, mislim, da si nismo zaslužili tako visokega poraza. V prvem polčasu smo odlično igrali. Ne samo, da smo vodili, tekmo smo imeli pod nadzorom, vsilili smo jim naš ritem in Maribor ni bil preveč nevaren. Kazalo nam je dobro. V drugem polčasu pa je cela ekipa igrala slabo. Vsi zadetki so padli po naših napakah. Žal mi je navijačev, saj smo imeli res veliko podporo," je dejal Zeba.
Začetek domače sezone 4. avgusta
Zaveda se, da bo Željezničar doma težko preobrnil izid: "Če bi ostalo 3:1, bi morda še imeli kaj možnosti za napredovanje, zdaj pa bo težko, čeprav se v nogometu nikoli ne ve. Poskušali bomo. Maribor ima izkušnje s tekem v Evropi, odigral je veliko težkih tekem. Mi proti močnejšim tekmecem igramo le prijateljske tekme. To je velika razlika."
Sarajevčani, ki so se na novo sezono pripravljali v Medžugorju in Avstriji, od ponedeljka pa bivali na Ptuju in trenirali v Kidričevem, so pričakovali, da bo pred "revanšo" še vse odprto, toda po predstavi v sredo so njihove možnosti za uspeh precej pičle. Evropske nastope bodo, kot kaže, končali že pred začetkom državnega prvenstva 4. avgusta.

Očitno še nismo dorasli srednjemu evropskemu razredu. Že pred tekmo smo vedeli, da bomo morali imeti tudi srečo in odlično razpoložene posameznike, da bi prišli do ugodnega izida. To se je zgodilo v prvem polčasu, v drugem pa smo grešili tam, kjer ne bi smeli. Nogomet je takšna igra, da si neusmiljeno kaznovan za napake.

Amar Osim, trener Željezničarja
Maribor v Sarajevo z lepo prednostjo