David Beckham je proti Hrvaški v igro prišel v drugem polčasu, kar je bil njegov 99. nastop za izbrano vrsto. Na novinarsko vprašanje po tekmi o reprezentančni upokojitvi je Becks zatrdil, da o tem sploh ne razmišlja. Foto: EPA
David Beckham je proti Hrvaški v igro prišel v drugem polčasu, kar je bil njegov 99. nastop za izbrano vrsto. Na novinarsko vprašanje po tekmi o reprezentančni upokojitvi je Becks zatrdil, da o tem sploh ne razmišlja. Foto: EPA
Hrvaški navijači
Na Wembleyju je bilo 6.000 hrvaških navijačev. Foto: EPA
Hrvati junaki, Angleži bedaki

"Neuporabno, patetično, neokusno, brez hrbtenice, obupno, bedno," je po porazu proti Hrvaški z 2:3 neusmiljen The Sun in dodaja: "Anglija je v posmeh evropskemu nogometu". "Potem ko je Anglijo v soboto v igro vrnil Izrael, je ta izbrala samomor, ki ga je vodil vratar Scott Carson, čigar napaka je Anglijo izločila z Eura 2008. Slabše ne more biti. Ta poraz lahko enačimo z remijem proti Poljski pred 34 leti, ki nas je stal svetovnega prvenstva. Oba izida sta sramotna," še dodaja The Sun.


Za zlato generacijo naloga pretežka

The Daily Mail je prepričan, da je "usodna napaka" končala reprezentančno kariero zlate generacije. "V zadnjem desetletju je bil cilj Angležev okrog Davida Beckhama, Garyja Nevilla, Sola Campbella, Michaela Owna in Davida Jamesa zgraditi moštvo, ki bi bilo spoštovano v svetovnem merilu. Na žalost je bila zanje naloga pretežka," meni novinar Daily Maila.

Nadigrani in pretentani
"Premagani, nadigrani, pretentani," ni prizanesljiv niti Daily Telegraph, ki še piše: "Anglija je ostala brez Eura in Steve McClaren bo zagotovo ostal brez službe, potem ko se bo sešel izvršni odbor Angleške nogometne zveze. Zasluženo. Na EP se je poleg izvrstne Hrvaške uvrstila Rusija in Anglija se lahko za to "zahvali" le McClarnu."

Najnižja točka angleškega nogometa v zgodovini
Najtežjo kritiko pa je izrekel BBC-jev komentator Alan Hansen: "Prvi polčas je bil verjetno najslabši, kar ga boste od Anglije kdaj koli videli. Napaka je bila v vsem: v izbiri taktike, v golmanu ... To je najnižja točke angleške nogometne zgodovine". "Razen Croucha so bili vsi pod kakovostno ravnijo reprezentance. Nihče ne more reči, da smo si zaslužili odhod na Euro. Zaslužili si nismo ničesar," je ogorčen Hansen.

Wright: Mislil sem, da bo vsak napad gol
Spregovorila sta tudi dva nekdanja reprezentanta, ki zdaj sodelujeta v televizijskih analizah in komentarjih. "V naši igri ni bilo ničesar. Prav neverjetno je, koliko prostora so imeli Hrvati. Lahko govorimo o taktiki, kakovosti igralcev, a dejstvo je samo eno, nismo si zaslužili odhoda na Euro," pravi Alan Shearer. Slikovit je bil Ian Wright: "Vsakič, ko je bila Hrvaška v napadu, sem mislil, da nam bo zabila gol." Anglija ne bo sodelovala na velikem tekmovanju prvič po letu 1994, ko se ni uvrstila na svetovno prvenstvo v ZDA.

Hrvaška javnost zdaj pričakuje naslov prvaka
Medtem ko je angleška športna javnost ogorčena, je na Hrvaškem prava evforija. "Zdaj ni cilj več drugi krog, pač pa naslov evropskega prvaka," lahko preberemo na hrvaških spletnih straneh. Enakega mnenja je tudi prvi strelec Hrvatov Eduardo. Nogometaše je zgodaj zjutraj na letališču v Zagrebu pričakalo na tisoče navijačev. "Smo majhna država, ampak z velikim srcem in ponosom," je bil vzhičen selektor Slaven Bilić, ki mu tudi Angleži napovedujejo veliko trenersko kariero.

"Fantastična predstava. Angleži so lahko počaščeni, da so videli tako kakovostno ekipo na Wembleyju. Z visoko dvignjeno glavo in ognjem v srcu gremo v Avstrijo in Švico. Ne potrebujemo nobenih daril od bogatih Rusov," je evforičen Večernji list.

Olić vabi Angleže poleti na Jadran
Napadalec Ivica Olić je še dodal sol na angleško rano: "6.000 naših navijačev je naredilo vzdušje, kot da igramo doma. Angležem je čisto prav, ker so nas podcenjevali. Zdaj jih poleti vabim na čudovito hrvaško obalo."

Jakostne skupine pred žrebom, skupina 1:
AVSTRIJA
ŠVICA
GRČIJA
NIZOZEMSKA

Skupina 2:
HRVAŠKA
ITALIJA
ČEŠKA
ŠVEDSKA

Skupina 3:
ROMUNIJA
NEMČIJA
PORTUGALSKA
ŠPANIJA

Skupina 4:
POLJSKA
FRANCIJA
TURČIJA
RUSIJA

Žreb bo 2. decembra.

R. K.

Hrvati junaki, Angleži bedaki