Jose Pekerman je Kolumbijo popeljal v četrtfinale in osmino finala zadnjih dveh SP-jev, leta 2006 pa je bil z Argentino prav tako četrtfinalist. Foto: BoBo
Jose Pekerman je Kolumbijo popeljal v četrtfinale in osmino finala zadnjih dveh SP-jev, leta 2006 pa je bil z Argentino prav tako četrtfinalist. Foto: BoBo

Kolumbija je na SP-ju 2018 po golu Yerryja Mine tik pred koncem tekme remizirala z Anglijo 1:1, a nato izpadla po enajstmetrovkah. "Kafetarji" so s Pekermanom v Braziliji 2014 prišli vse do četrtfinala, kjer so izgubili z gostiteljico Brazilijo, skupno pa je Pekerman poskrbel za najboljša dosežka Kolumbije na svetovnih prvenstvih.

69-letni trener je bil na čelu Kolumbije od leta 2012 in jo uspešno popeljal do dveh zaporednih nastopov na SP-ju; leta 2014 je igrala v četrtfinalu in izgubila proti Braziliji.
"Vedno bom preveril, kako gre Kolumbiji. Ne samo v nogometu, temveč tudi kot državi in ljudem. Vedno bom del te države in upam, da se bodo uspehi nadaljevali. Po vseh golih, ki smo jih dosegli in vseh zmagah, sem želel poljubiti vse Kolumbijce, za vso podporo, ki sem jo bil deležen," se je na robu solz na torkovi poslovilni novinarski konferenci poslovil Pekerman. Sicer je že kot igralec preživel 4 sezone v Kolumbiji in je pri Independiente Medellinu tudi sklenil svojo kariero vezista. Pekerman je bil do novinarjev sicer vedno zadržan in težko dostopen, intervjuji so bili izredno redki, zato pa je v kolumbijski reprezentanci vzpostavil strokovnost in vzpostavil kult državnega dresa.

Vrnitev v Argentino tudi kot strokovnjak?
Pekermanu je pogodba potekla 31. avgusta, lokalni mediji pa so ugibali, da se s kolumbijsko zvezo ni mogel dogovoriti za podaljšanje, saj naj bi se zataknilo pri financah. A Pekerman je dejal, da delo končuje iz osebnih razlogov, saj ga zadnja leta pestijo zdravstvene težave, hkrati si po letih življenja v Kolumbiji želi vrniti v domovini. V Argentini se mu obetajo nove priložnosti, saj je omenjen kot enega izmed glavnih kandidatov za direktorja vseh reprezentanc, ki naj bi na novo postavil reprezentančni sistem. Ne nazadnje se je uveljavil kot selektor mladinske reprezentance Argentine, s katero je trikrat postal svetovni prvak in še poskrbel za prvo olimpijsko zlato La Albicelesta v Atenah 2004.

Za naslednika Pekermana kolumbijski mediji izmed tujcev omenjajo Nizozemca Guusa Hiddinka, Portugalca Carlosa Queiroza in Hrvata Zlatka Dalića, po drugi strani pa je v Latinski Ameriki uspešnih kar nekaj kolumbijskih trenerjev.