Kam drugam kot v osrčje Milanove ekipe spada veliki predsednik Silvio Berlusconi. Po nastopu funkcije leta 1986 se je okitil že s petim naslovom najboljšega v Evropi. Foto: EPA
Kam drugam kot v osrčje Milanove ekipe spada veliki predsednik Silvio Berlusconi. Po nastopu funkcije leta 1986 se je okitil že s petim naslovom najboljšega v Evropi. Foto: EPA
Filippo Inzaghi in Andrea Pirlo
Filippo Inzaghi je v prvem delu komajda videl žogo, a je znova udaril v pravem trenutku. Trener Ancelotti že ve, zakaj mu je dal prednost pred Albertom Gilardinom ... Foto: Reuters
Kaka in Javier Mascherano
Javier Mascherano je, potem ko je v osmini finala sijajno oviral Ronaldinha, opravil izvrstno delo tudi pri ustavljanju drugega brazilskega velemojstra Kakaja. Foto: EPA
Da je Milanovo zmagoslavje v letošnji sezoni popolno, je poskrbel Kaka, ki je z 10 goli osvojil naziv najboljšega strelca tekmovanja. Foto: EPA
Navijači Liverpoola
Navijači Liverpoola so skupaj z Milanovimi pričarali vzdušje, vredno veličastnega zaključka sezone. Foto: EPA
Milan na vrhu nogometne Evrope

Čeprav so Milanovi nogometaši ponovitev finala Lige prvakov izpred dveh let proti Liverpoolu vzeli kot novo poglavje, jih je boleča izkušnja, ko so zapravili prednost treh zadetkov, očitno precej naučila. Milančani so namreč v tokratnem obračunu znali zadržati vodstvo, junaka pa našli v Super Pippu. Ta je pred dvema letoma besen sedel na tribuni, tokrat pa prevesil tehtnico na stran rdeče-črnih.

Najprej z golom ob koncu prvega dela, nato pa še po podaji Kakaja v prazen prostor. Redsem, ki so imeli očitno terensko premoč, je več kot zasluženi zadetek po akciji iz kota prinesel Dirk Kuyt.

Pri Milanu v prvem delu "izstopali" branilci
Inzaghi je bil v prvem polčasu neviden, tako kot praktično vsi njegovi soigralci. No, razen tistih v obrambni liniji, ki so kot na pladnju z napakami ponudili dve priložnosti Angležem.

Po desni strani pretil hitronogi Pennant
Ti so tekmo začeli aktivneje in prevladovali v prvem polčasu, predvsem po desni strani je pretilo manjše presenečenje Rafe Beniteza - Jermaine Pennant.

S pridom je izkoriščal prostor, ki mu ga je namenil Marek Jankulovski. Pennant njegove napake v 10. minuti ni znal kaznovati, tako kot je ostala nekaznovana slaba poteza Paola Maldinija 26 minut pozneje. Dobro je po akciji redsov v 27. minuti meril Xabi Alonso, a je njegov poskus zletel meter mimo desne vratnice Didinih vrat.

Edini omembe vreden strel Milana sprožil Kaka
Kaka je pred golom v 17. minuti z razdalje sprožil edini omembe vreden strel Italijanov, ki pa je le nekoliko predramil španskega vratarja v angleških vratih Pepeja Reino. Ravno prekršek Alonsa nad brazilskim zvezdnikom v 45. minuti pa je posredno pripeljal do prvega zadetka. Strel je z roba kazenskega prostora zvito sprožil Pirlo, žoga pa je oplazila Inzaghija in prevarala Reino.

Milan napake delal tudi v drugem delu
Nogometaši iz mesta Beatlov so od začetka drugega dela poskušali priti do priložnosti za zadetek, vendar so jim pravo priložnost znova ponudili šele nasprotni igralci. Tokrat je napako v 62. minuti storil Gennaro Gattuso, Steven Gerrard je z žogo prehitel Alessandra Nesto, vendar nato slabo streljal.

Streli z razdalje premalo natančni
Igralci v rdečih dresih so nato pretili predvsem s streli z razdalje, a sta bila John Arne Riise in kapetan Gerrard premalo natančna. Milančani so zdržali pritisk, čutili, da so vse bliže velikemu slavju, dvome o zmagovalcu pa razrešili v 82. minuti, ko je udarila naveza Kaka - Inzaghi. Prvi je podal, 33-letna Milanova devetica pa je rutinirano še drugič na tekmi ugnala Reino.

Gol za redse šele minuto pred koncem
Tako želeni zadetek so Benitezovi varovanci zabili šele minuto pred koncem rednega dela, ko je podajo iz kota Daniel Agger poslal prek kazenskega prostora, kjer jo je z glavo v mrežo Dide zabil Dirk Kuyt.

Od Moggiopolija do vrha Evrope
Milanova zmaga je obliž na rane, ko so po aferi Moggiopoli zaradi odvzema točk tekmovanje začeli šele v kvalifikacijah, "calcio" pa po poletnem škandalu spet doživlja zvezdne trenutke in se je z enajstimi evropskimi klubskimi naslovi pridružil Španiji na vrhu najuspešnejših držav.

Maldini dosegel več mejnikov
Atenski spektakel je bil pomemben tudi za zimzelenega kapetana čete Carla Ancelottija Paola Maldinija. Pridružil se je eliti igralcev, ki so s kapetanskim trakom na roki svoje moštvo pripeljali do dveh evropskih naslovov, obenem pa osvojil že petega v karieri, hkrati pa v statistiko vpisal že osmi nastop v finalu, kar je izenačitev rekorda.

MILAN     2 - 1         Liverpool 
Inzaghi 45., 82.   Kuyt 89.            
---------------------------------------
Dida               Reina               
Oddo               Finnan              
Nesta              Carragher           
Maldini            Agger               
Jankulovski *      Riise               
Gattuso            Pennant             
Pirlo              Alonso              
Ambrosini          Mascherano **       
Seedorf ***        Zenden *            
Kaka               Gerrard             
Inzaghi **         Kuyt                
---------------------------------------
* 79./Kaladze      * 59./Zenden        
** 88./Inzaghi     ** 78./Crouch       
*** 90./Favalli                        
Sodnik: Herbert FANDEL (NEM) 
C. R.
Milan na vrhu nogometne Evrope