Mauricio Pochettino je pred zahtevno, a jasno nalogo. ZDA mora na domačem svetovnem prvenstvu popeljati v četrtfinale turnirja z 48 reprezentancami. Foto: EPA
Mauricio Pochettino je pred zahtevno, a jasno nalogo. ZDA mora na domačem svetovnem prvenstvu popeljati v četrtfinale turnirja z 48 reprezentancami. Foto: EPA

Američani so bili brez selektorja, odkar je tamkajšnja nogometna zveza (USMNT) odpustila Gregga Berhalterja po izpadu v skupinskem delu južnoameriškega prvenstva.

Mauricio Pochettino doslej še nikoli ni bil selektor kakšne izmed reprezentanc, nase pa je opozoril predvsem z vodenjem Espanyola, Southamptona in Tottenhama med letoma 2009 in 2019. Nato je bil nekaj let še na čelu Paris Saint-Germaina in nazadnje Chelseaja, a se ne v Londonu ne v Parizu ni proslavil.

Namesto Anglije prevzel vodenje ZDA

Vseeno je bil Pochettino zaradi iger in izidov iz časa Tottenhama v igri celo za prevzem vodenja angleške reprezentance po odhodu Garetha Southgata. Vodenje Anglije je sicer pred kratkim prevzel Lee Carsley, zdaj pa je USMNT uradno predstavila 52-letnega Argentinca kot njihovega selektorja za hitro prihajajoče domače svetovno prvenstvo.

SP 2026 v Severni Ameriki bosta gostila še Kanada in Mehika, a velika večina prvega svetovnega prvenstva z 48 reprezentancami se bo odvijala v ZDA. Od leta 1990 je reprezentanca ZDA le enkrat nastopila v četrtfinalu (2002), štirikrat je izpadla v osmini finala, leta 2018 pa se na zaključni turnir sploh ni uvrstila.

Težka prva selektorska naloga

Christian Pulisic je s 30 goli na 72 tekmah gonilna sila ameriške nogometne reprezentance. Foto: AP
Christian Pulisic je s 30 goli na 72 tekmah gonilna sila ameriške nogometne reprezentance. Foto: AP

"Mauricio je serijski zmagovalec z veliko strastjo do razvoja igralcev," je dejal športni direktor USMNT-ja Matt Crocker. "Njegovi rezultati govorijo sami zase."

Pochettino je bil brez dela, odkar je po koncu lanske sezone sporazumno zapustil Chelsea. "Priložnosti, da vodim ameriško moško reprezentanco pred navijači, ki so prav tako strastni kot igralci, je nekaj, česar nisem mogel izpustiti," je dejal Pochettino in nadaljeval: "Vidim skupino igralcev, polnih talenta in potenciala, in skupaj bomo zgradili nekaj posebnega, na kar bo lahko ponosna vsa država."

Pochettina čaka ogromno dela. V torek je ZDA še pod vodstvom začasnega selektorja Mikeyja Varasa v Cincinattiju odigrala prijateljsko tekmo z Novo Zelandijo. Christian Pulisic je v 69. minuti poskrbel za vodstvo Američanov, a so Novozelandci izenačili v 89. minuti po zaslugi Bena Waina.

Leto 2024 so Američani začeli s porazom proti Sloveniji (0:1), poleti so razočarali na Copi Americi, ki je potekala v ZDA. Prav tako so ostali brez odmevnega izida na olimpijskih igrah, v četrtfinalu jih je s 4:0 razbil Maroko. Članska reprezentanca je letos dobila le tri od desetih tekem in doživela pet porazov.