Porto je lani v finalu Evropske lige z 1:0 premagal Brago. Ta je igrala že v torek in doma z 0:2 klonila proti Bešiktašu. Foto: EPA
Porto je lani v finalu Evropske lige z 1:0 premagal Brago. Ta je igrala že v torek in doma z 0:2 klonila proti Bešiktašu. Foto: EPA
Roberto Mancini
Roberto Mancini bo imel s svojimi varovanci težko delo. Foto: EPA
Luis Nani
Luis Nani se po poškodbi vrača v moštvo Manchester Uniteda. Foto: Reuters
Spektakularna pomlad v Evropski ligi

Obe ekipi sta jeseni zaostali za pričakovanji v Ligi prvakov, zasedli tretje mesto v svojih skupinah in sezono nadaljujeta stopničko nižje.
Mancini: Njihova krila so zelo hitra
"Želim se osredotočiti na naše dobre strani, saj mislim, da bomo, če bomo prikazali našo najboljšo igro in igrali svojo igro, lahko napredovali. Naš namen je, da bi držali žogo, to je naš slog in to bomo poskušali prikazati tudi tokrat," pravi trener Porta Vitor Pereira.

Njegov kolega na klopi Angležev Roberto Mancini lahko znova računa na Yayo in Kola Toureja, ki sta se vrnila z afriškega prvenstva. "Po navadi je bolje igrati prvo tekmo v gosteh, tokrat pa je to težko reči, saj bosta obe srečanji nepredvidljivi. Porto ima zelo dobre nogometaše. Njihova krila so zelo hitra, tudi branijo se dobro - gotovo so ena izmed najboljših ekip v Evropi," je pred prvim "spomladanskim" dejanjem v Evropi dejal Italijan.

Evra ostal doma
Žreb se je poigral tudi z drugim klubom iz Manchestra. United bo namreč ob 19.00 igral v Amsterdamu proti Ajaxu. Doma je med drugim ostal Patrice Evra. Francoz je bil konec tedna v središču pozornosti, ker se na tekmi z Liverpoolom z njim ni želel rokovati Luis Suarez. Francoza so sicer tudi kritizirali, ker je po zmagi z 2:1 pred Urugvajcem "divje" proslavljal uspeh.

"Za njim je čustven konec tedna, zato mislim, da je to pravilna odločitev," je povedal trener Alex Ferguson. Manjkala bosta tudi poškodovana Dimitar Berbatov in 38-letni Ryan Giggs, ki bo moral še počakati na 900. nastop v dresu rdečih vragov. Na Nizozemsko pa sta odpotovala Phil Jones in Nani, ki sta okrevala po poškodbah.
Ajax v nizozemskem prvenstvu šele šesti
United bo prvič po letu 1995 igral tekmo v Evropi zunaj Lige prvakov. Oba kluba sta do zdaj odigrala le dve medsebojni srečanji, in sicer v 1. krogu Pokala Uefa v sezoni 1975/76. Ajax je doma zmagal z 1:0, na povratni tekmi pa je bilo 2:0 za United.

Ajax je v nizozemskem prvenstvu zdrsnil na šesto mesto. Sobotna zmaga nad NAC Bredo z 2:0 je bila njihova prva v letu 2012. Amsterdamčani imajo precej težav s poškodbami. Trener Frank de Boer se je po nasvete zatekel tudi k nekdanjemu soigralcu pri Ajaxu in dolgoletnemu vratarju Uniteda Edwinu van der Sarju.

Igrajo tudi štirje Slovenci
Zanimivo bo tudi v Rimu, kjer bo pri Laziu gostoval Atletico Madrid s trenerjem Diegom Simeonejem, ki je dres sinjemodrih nosil štiri sezone, od leta 1999 do 2003.
Udinese Samirja Handanovića se bo pomeril s Paokom, PSV Tima Matavža s Trabzonsporjem, Wisla Andraža Kirma s Standardom iz Liega, Lokomotiva Moskva Branka Ilića pa z Athleticom Bilbaom.

Povratne tekme bodo že prihodnji četrtek.
Evropska liga, 1/16 finala, prve tekme:
RUBIN KAZAN - OLYMPIACOS 0:1 (0:0)
Torrijos 71.
RK: Megyeri 73./Olympiacos
Natcho (Rubin) je v 76. zapravil 11-metrovko.

BRAGA - BEŠIKTAŠ 0:2 (0:1)
Sivok 37., Simao 58.
RK: Barbosa 30./Braga

Četrtek ob 18.00:
LOKOMOTIVA MOSKVA - ATHLETIC BILBAO

Ob 19.00:

VIKTORIA PLZEN - SCHALKE
AJAX - MANCHESTER UNITED
ALKMAAR - ANDERLECHT
SALZBURG - METALIST
LAZIO - ATLETICO MADRID
LEGIA VARŠAVA - SPORTING
Četrtek ob 21.05:
PORTO - MANCHESTER CITY
STEAUA BUKAREŠTA - TWENTE
STOKE CITY - VALENCIA
TRABZONSPOR - PSV EINDHOVEN
UDINESE - PAOK
WISLA KRAKOV - STANDARD LIEGE
HANNOVER - CLUB BRUGGE

Povratne tekme bodo 23. februarja.

Spektakularna pomlad v Evropski ligi