Diego Forlan je dosegel že 34 zadetkov za izbrano vrsto Urugvaja. Foto: EPA
Diego Forlan je dosegel že 34 zadetkov za izbrano vrsto Urugvaja. Foto: EPA
Diego Lugano
Diego Lugano z levico ni najbolje zadel žoge, a je vseeno ukanil vratarja Vincenta Enyeamo. Foto: EPA
John Obi Mikel
John Obi Mikel pri Chelseaju na 182 tekmah v Premier ligi še ni dosegel zadetka. V izbrani vrsti mu gre bolje, to je bil njegov četrti gol na petdeseti tekmi. Foto: EPA

za preboj v polfinale.

Južnoameriški prvaki imajo tri točke, v zadnjem krogu skupine B pa jih čaka obračun z amaterji s Tahitija. Nigerijci imajo prav tako tri točke, a se bodo v nedeljo pomerili s svetovnimi prvaki Španci.

Lugano z nekaj sreče do vodilnega zadetka
Urugvajci, ki so v uvodnih minutah narekovali ritem igre, so povedli v 19. minuti, ko je Diego Forlan izvajal kot. Nigerijci so žogo odbili nazaj do 34-letnega veterana, ki jo je po tleh poslal pred vrata, Edinson Cavani jo je prepustil Diegu Luganu, ki jo je z levico poslal v mrežo. Žoge ni najbolje zadel, a je s petih metrov vseeno matiral vratarja Vincenta Enyeamo.
Mikel v slogu najboljših napadalcev izenačil
Afriški prvaki so nato prevzeli pobudo in izenačili v 37. minuti, ko je Brown Ideye z roba kazenskega prostora podal do Johna Obija Mikela. Vezist Chelseaja, ki v Premier ligi še ni zadel, se je otresel Lugana in z levico z desetih metrov ukanil Fernanda Muslero.

Forlan spomnil na zlate čase

V 51. minuti je Luis Suarez podal do Cavanija, ki je na levi strani podaljšal do Forlana, najboljši igralec zadnjega svetovnega prvenstva pa je z močnim strelom z levico poslal žogo pod prečko. Nigerijci niso imeli pravih idej v napadu, Cavani pa bi po protinapadu lahko celo povišal na 3:1. V zadnjih minutah so poskušali Nigerijci s streli od daleč, najnevarnejša sta bila Gotfried Oboabona in Michel Babatunde, a se izid se ni več spremenil.
"Zelo sem zadovoljen s predstavo svojih izbrancev. Odlično so se borili proti Urugvaju, ki ima izkušeno ekipo, igralci so skupaj že šest let, mi pa le leto in pol. Delati moramo še bolj zavzeto in profesionalno. Vse je mogoče proti Španiji. Na taki tekmi bomo potrebovali tudi nekaj sreče," je poudaril trener Nigerije Stephen Keshi.
Zadnji krog v skupini B bo na sporedu v nedeljo ob 21.00.

Skupina B, 2. krog, Salvador:
NIGERIJA - URUGVAJ 1:2 (1:1)
50.000; Mikel 37.; Lugano 19., Forlan 51.

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Oboabona, Omeruo, Elderson, Ogude, Mikel, Ugochukwu ( 66./Mba), Oduamadi ( 45./Babatunde ), Ideye ( 74./Akpala ), Musa.

Urugvaj: Muslera, Maxi Pereira, Lugano , Godin, Caceres, Arevalo Rios, A. Gonzalez, Forlan, C. Rodriguez ( 87./A. Pereira), Suarez ( 82./Coates ), Cavani.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


ŠPANIJA - TAHITI 10:0 (4:0)
40.000; Torres 5., 33., 57., 78., Silva 31., 89., Villa 39., 49., 64., Mata 66.

Lestvica:                         
ŠPANIJA           2  2 0 0 12:1  6
NIGERIJA          2  1 0 1  7:3  3
URUGVAJ           2  1 0 1  3:3  3
TAHITI            2  0 0 2  1:16 0