Bo Ljudski vrt poleg reprezentančnih tekem poln tudi konec maja ob proslavljanju novega naslova Maribora? Foto: MMC RTV SLO
Bo Ljudski vrt poleg reprezentančnih tekem poln tudi konec maja ob proslavljanju novega naslova Maribora? Foto: MMC RTV SLO
Slaviša Stojanovič
Slaviša Stojanovič je prepričan, da so priprave Celjanov uspele. Foto: www.nkcelje.si
Damir Pekič
Damir Pekič se je z Madžarske vrnil v Slovenijo. Foto: RTV SLO
Primož Gliha
Lahko Primož Gliha s svojimi varovanci še ogrozi Mariborčane in Celjane? Foto: MMC RTV SLO
Dario Zahora
Dario Zahora je jeseni zabil 12 zadetkov. Foto: www.nkinterblock.eu
Andraž Kirm
Andraž Kirm bo moral na odhod v tujino še malo počakati. Foto: www.nkdomzale.si
Marijan Pušnik
Kako bo trener Rudarja Marijan Pušnik nadomestil odhod Edina Junuzovića? Foto: MMC RTV SLO
Senad Tiganj
Senad Tiganj je na Ptuju pred leti že igral. Foto: MMC RTV SLO
Za Primorje bo spomladi dragocena vsaka točka. Foto: MMC RTV SLO
Patrik Ipavec
Patrik Ipavec je pozimi pokazal odlično formo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski nogometni ples se nadaljuje

Razmerja na lestvici obetajo zanimive tekme, deset si jih boste lahko ogledali tudi na TV Slovenija. Upajmo, da bo vseh 10 klubov kljub zlovešči gospodarski krizi uspelo pripeljati sezono do konca, kot kaže, pa se obetajo spremembe pri glavnem pokrovitelju lige, saj se bo Telekom najverjetneje umaknil.

Po šestih letih čas za osmo zvezdico?
Mariborski nogometaši pomlad začenjajo z najboljšega izhodišča. Vse, razen osmega naslova državnega prvaka (prvega po letu 2003), bi bilo za Štajerce veliko razočaranje. Za uvod v soboto v Ljudski vrt prihajajo sosedi s Ptuja. Zaradi torkovega sneženja so tekmo premaknili z 18. na 15. uro, saj naj bi bile razmere za igro takrat bolj ugodne.

Mariborska zasedba praktično ostaja enaka kot jeseni, od nosilcev igre je odšel le branilec Lubomir Kubica (Ašdod). Zamenjal ga bo Miral Samardžič, ki je okreval po poškodbi. Suad Filekovič je bil nekaj dni na Kitajskem, a je prestop naposled padel v vodo, vijoličasti pa so zadržali tudi najboljšega strelca Marcosa Tavaresa (11 golov), za katerega se je zanimal Olympiacos.

Filekovič je bil edini strelec na zadnji prijateljski tekmi, na kateri so Mariborčani z 1:0 slavili v Kidričevem pri Aluminiju. Najtežji preizkus med pripravami so imeli varovanci Darka Milaniča na začetku februarja, ko so v Vidmu proti Udineseju klonili z 0:5. Maribor je še vedno najmlajša ekipa v ligi. Zanimivo bo videti, kaj se bo dogajalo z napadalcem Davidom Bunderlo, s katerim v klubu niso zadovoljni. Morda se bo moral celo preseliti drugam.

Burno dogajanje v Celju
Pri Mik CM Celju, najbližjem mariborskem zasledovalcu, so se poleg priprav na drugi del sezone (glavni del so opravili v Italiji) veliko ukvarjali tudi z nezavidljivim finančnim položajem, v katerem se je znašel klub. Z glavnim pokroviteljem CM Celjem so le podaljšali pogodbo do junija, na čelu kluba pa je še vedno Marjan Vengust.

Ta je v zadnjih dneh poskrbel za jezo predsednika sindikata slovenskih nogometašev (SPINS) Dejana Stefanoviča, ki zaradi kazni trem nogometašem Celja grozi s solidarnostnim protestom ob začetku tekem konec tedna. Vodstvo celjskega kluba je Aleša Puša, Gregorja Režonjo in Slavišo Dvorančiča, na katere ni več računalo, skušalo prisiliti v sporazumno prekinitev pogodbe. Ker so se igralci temu uprli, jih je klub kaznoval z 81.000 evri kazni, kar je več kot 40-kratnik njihove mesečne plače. Celjani bodo po nekaterih informacijah proračun skrčili kar za tretjino.

Maribor, ki jim beži za štiri točke, bodo lovili z Nejcem Pečnikom, ki se je vrnil iz praške Sparte. Iz Interblocka je prišel Janez Zavrl, pogrešali pa bodo Dejana Kelharja, ki se je preselil v Cercle Brugge. Vratar Amel Mujčinovič, ki si je na turnirju v malem nogometu na odboj v Mariboru ob trku z nogometašem Drave Rokom Kronavetrom štirikrat zlomil ličnico, bo kmalu lahko začel vaditi z ekipo.

Pekič dodana vrednost Nafte
Presenetljivo dobra Nafta bo spomladi močnejša za starega znanca slovenskih nogometnih zelenic Damirja Pekiča, ki je nazadnje igral v Zalaegerszegu na Madžarskem. Dobro pripravljenost je napadalec potrdil na zadnji pripravljalni tekmi, ko je ob zmagi proti Rudarju z 2:1 prispeval oba zadetka za Lendavčane. Z enakim izidom so pred dnevi "naftarji" v Murski Soboti ugnali tudi tradicionalnega tekmeca Muro, s katero so se pomerili prvič po več kot petih letih. Lendavo so zapustili Aleš Čeh (Labod Drava) ter Amel Mujakovič in Jozsef Sebök, ki bosta kariero nadaljevala v Avstriji.

Demirovič se je pobotal z Gliho
Osnovni cilj četrtouvrščene Hit Gorice je zagotovitev nastopa v evropskih pokalih. V Novo Gorico je prišel srbski vratar Dragan Žilić (Rijeka), iz Ajdovščine Matej Mlakar, v staro jato pa sta se vrnila koristni branilec Dragoljub Nikolič (Mura 05) in Domen Fratina, ki je nazadnje igral mali nogomet za Oplast Kobarid. Vodstvo kluba je nekoliko nepričakovano prekinilo sodelovanje s portugalskim branilcem Jorgejem Ferreiro, ki se je jeseni izkazal tudi z nekaj zadetki. Velika okrepitev bo Enes Demirovič, ki naj bi zgladil nesporazume s trenerjem Primožem Gliho. Nekaj težav imajo Goričani s poškodbami, začetek pomladi bosta izpustila Mladen Kovačevič in Simon Živec.

Interblock cilja tudi na pokal
Interblock, ki se je pripravljal v Turčiji in Italiji, kljub drugačnim napovedim po precej skromnih jesenskih predstavah ni veliko trgoval. Spodnjo Siško sta zapustila le Igor Lazič in Janez Zavrl (MIK CM Celje), obrambo pa sta okrepila v Novi Gorici odpisani Alen Jogan in član slovenske reprezentance do 19 let Matej Rapnik, ki je izkušnje nabiral na Škotskem pri Heartsu. Trener Igor Benedejčič računa tudi na usluge Martina Preglja in Ivana Joliča, ki sta bila jeseni na stranskem tiru. Velik izziv bo za Ljubljančane tudi polfinale Pokala Hervis, kjer jih aprila čaka repriza lanskega finala z Mariborom.

Čavuševič Badžimov adut iz rokava?
Dvakratne prvake iz Domžal je gotovo najbolj "prizadelo" slovo Luke Žinka, ki se je preselil v Turčijo (Kocaelispor), zelo odmevna pa je bila tudi prodaja 16-letnega Harisa Vučkiča v Newcastle. Andraž Kirm je ostal v klubu, čeprav si je zelo želel odhoda v tujino. Nekaj iskric je bilo ob tem tudi s trenerjem Vladom Badžimom. Novi prišleki so Marko Božič (Rad), Diego Barrios (Osijek) in Janez Perme (Livar). Slednji bo prišel še kako prav, saj so med številnimi poškodovanimi nogometaši tudi Jože Benko, Jani Šturm in Mitja Zatkovič.

Na zadnjih dveh prijateljskih tekmah je blestel Džengis Čavuševič, ki je od petih zadetkov Domžal dosegel kar štiri. Zmagovalci januarskega malonogometnega spektakla v mariborski Lukni so se na sklepnih pripravah v Prekmurju z Nafto razšli z 2:2, tretjeligaša iz Odrancev pa so premagali s 3:0. Na začetku spomladi jih čakata dve težki preizkušnji - v nedeljo gostujejo v Celju, prihodnjo soboto pa bodo doma pričakali Maribor.

Glavni cilj "knapov" obstanek
Velenjski Rudar bo še kako pogrešal najboljšega strelca jeseni Edina Junuzovića (13 golov), ki ga je decembra za lepe denarce prodal v ruskega prvoligaša Amkar iz Perma. Napadalci Gorazd Zajc, Ozren Perić in Luka Prašnikar se bodo bržkone znašli v prevelikih čevljih. Pomagal jim bo tudi Uroš Veselič, ki je jeseni iz Aluminija prestopil v avstrijskega prvoligaša LASK iz Linza, zdaj pa je pristal v Velenju. Sin Bojana Prašnikarja Luka je bil med pripravami najbolj učinkovit strelec. Prvi cilj "knapov" ostaja obstanek v ligi, z nekaj sreče pa bi se lahko borili tudi za zgornjo polovico lestvice. Proti prvi tekmi lahko zrejo z optimizmom, saj so Hit Gorico jeseni dvakrat premagali.

Bo Tiganj preporodil Dravo?
Labod Drava, Primorje in Luka Koper imajo že kar velik zaostanek za sedmouvrščenim Rudarjem (6 oziroma 7 točk) in jim verjetno preostane le boj za obstanek. Ptujčani imajo novega trenerja Adnana Zildžovića, ki je predtem sedel na klopi novomeške Krke in Bele krajine. Zamenjal je Ljubinka Drulovića, ki je pri Dravi zdržal manj kot pol leta. Najbolj zveneče ime med okrepitvami je nekdanji reprezentant Senad Tiganj (prišel je iz Aluminija), veliko bi za ekipo lahko pomenila tudi prihoda Aleša Čeha (Nafta) in Joaa Gabriela Da Silve (Primorje).

Primorje v boj za preživetje v prvi ligi
Poleg slednjega so Ajdovce zapustili še trije jeseni pomembni členi moštva. Edin Šaranović je odšel v Zadar, Nedžad Serdarević v Sarajevo, Matej Mlakar pa k Hitu Gorici. Primorje je pripeljalo kar nekaj novih nogometašev, vendar nihče med njimi ni kakšno širši javnosti znano ime. Morda bo presenetil 20-letni napadalec Mirko Žaja, ki ga je trener Vjekoslav Lokica pripeljal iz Hajduka.

Glavni adut Kopra bo Ipavec
Koprčani so med drugim ostali brez ljubljenca svojih navijačev, Nigerijca Adewlaeja Amusana, in branilca Jana Pahorja, ki je novega delodajalca našel pri romunskem prvoligašu Farulu. Iz Italije se je vrnil Ivica Guberac. Na pripravljalnih tekmah je z 10 zadetki blestel Patrik Ipavec. "Kanarčki" veliko upov polagajo tudi v Pokal Hervis, kjer se bodo v polfinalu pomerili z Novogoričani.

21. KROG

Petek ob 20.00:

HIT GORICA - RUDAR

Sobota ob 15.00:
NAFTA - PRIMORJE
INTERBLOCK - LUKA KOPER
MARIBOR - LABOD DRAVA

Nedelja ob 15.00:
MIK CM CELJE - DOMŽALE

 
Lestvica:
MARIBOR 20 11 7 2 41:24 40 MIK CM CELJE 20 10 6 4 32:20 36 NAFTA 20 9 6 5 25:21 33 HIT GORICA 20 9 2 9 32:34 29 INTERBLOCK LJ 20 7 6 7 27:28 27 DOMŽALE 20 6 8 6 25:23 26 RUDAR 20 7 4 9 27:24 25 LABOD DRAVA 20 5 4 11 17:27 19 PRIMORJE 20 3 9 8 21:31 18 LUKA KOPER 20 4 6 10 22:36 18


M. R.

Slovenski nogometni ples se nadaljuje