Rdeči vragi so prispeli na letališče Domodedovo v Moskvi. Foto: EPA
Rdeči vragi so prispeli na letališče Domodedovo v Moskvi. Foto: EPA
Avram Grant
Avram Grant bi se s sredino zmago v manj kot letu dni zapisal med legende Chesleaja. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je po mnenju mnogih trenutno najboljši igralec na svetu. Na velikih tekmah zaenkrat še ni pokazal svojih najboljših partij. Se bo to spremenilo v Moskvi? Foto: EPA
Michael Ballack
Michael Ballack je Manchestru zabil dva gola 26. aprila na Stamfordu, ko je Cheslea slavil z 2:1. Foto: Reuters

Rdeči vragi so večji del sezone zaostajali za Arsenalom, ki pa je v zadnjem delu prvenstva popustil. Cheslea se je prebudil prepozno, ujel varovance Alexa Fergusona po točkah, kljub temu pa ostal brez naslova. Zvezdniki z Old Trafforda bodo že drugo leto zapored skušali osvojiti dvojno krono. Lani so prav tako osvojili prvenstvo, v polfinalu Lige prvakov jih je izločil Milan, prav Chelsea pa je bil usoden v finalu Pokala FA. Zadetek Didierja Drogbaja v 116. minuti je odločil prvi finale na novem Wembleyju pred natanko letom dni (1:0).

Moštvi se bosta tokrat prvič srečali v Evropi, gledalci po vsem sveta pa upajo na precej bolj zanimivo srečanje, kot je bila tista taktična bitka na Wembleyju.

Grant stopil iz sence Mourinha
Nogometaši Manchester Uniteda so v letošnji sezoni v vseh tekmovanjih zabili kar 109 golov, a strokovnjaki napovedujajo izenačeno tekmo, kjer bodo odločale malenkosti. To potrjujejo tudi številni statistični podatki. Chelsea igra precej bolj preudarno in računa na napake nasprotnika. Trener Avram Grant je septembra zamenjal Joseja Mourinha. Angleški mediji so ga močno kritizirali, a uspelo mu je to, kar portugalskemu strategu ni v treh poskusih. Chelsea je popeljal v prvi finale Lige prvakov in je le še korak do izpolnitve sanj bogatega lastnika modrih Romana Abramoviča.

Ronaldo, Rooney in Tevez so nezaustavljivi
Obe ekipi imata v svojih vrstah nogometaše najvišjega svetovnega razreda. Cristiano Ronaldo je odigral sanjsko sezono: dosegel je 41 zadetkov v vseh tekmovanjih za rdeče vrage, postal pa je tudi najboljši strelec Premier lige z 31 goli. V Premier ligi so Ronaldo, Wayne Rooney in Carlos Tevez zabili skupaj kar 58 izmed 60 zadetkov za Manchester.

Ballack v sijajni formi
Pri Chelseaju je blestel Frank Lampard z 19 zadetki v vseh tekmovanjih skupaj, Drogba pa jih je prispeval 15. Pri modrih imajo zelo nevarno sredino; zadnji derbi na Stamford Bridgeu (2:1) je z dvema goloma odločil Michael Ballack, ki je v zadnjem delu sezone v izjemni formi. Nemec je bil dolgo časa poškodovan in pod vprašajem je bilo celo njegovo nadaljevanje kariere. Zdaj je postal glavni up Granta v Moskvi, nanj pa se bo na Euru močno upiral tudi selektor nemške izbrane vrste Joachim Löw.

Sir Alex ima precej več izkušenj od Granta
Ferguson je na klopi Manchestra že skoraj neverjetnih 22 let. Ekipo je vodil na 151 tekmah Lige prvakov in osvojil že 28 lovorik. Na drugi strani je Grant vodil 15 tekem v Ligi prvakov: 11 na klopi modrih, dvakrat je treniral Maccabi Tel Aviv, dvakrat pa Maccabi Haifo. Izraelec še čaka na svojo prvo lovoriko. Tudi razočaranje v Premier ligi bi bilo hitro pozabljeno, če bi se najprestižnejši pokal v klubskem nogometu svetil v vitrinah Stamford Bridgea.


Finale. Moskva, sreda ob 20.45:
MANCHESTER UNITED               CHELSEA
---------- Verjetni postavi: ----------
van der Sar           Čech             
Brown                 Essien           
Ferdinand             Terry            
Vidić                 Carvalho         
Evra                  A. Cole          
Park                  Makelele         
Carrick               Lampard          
Scholes               Ballack          
Ronaldo               J. Cole          
Rooney                Drogba           
Tevez                 Kalou            
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Luboš MICHEL (Slovaška)

A. G.