Foto:
Foto:
Igralci Porta - od leve: Derlei, Jorge Costa, Nuno Valente in Vitor Baia.
Fernando Morientes

Preberite, kakšno je po njihovem mnenju razmerje moči med obema finalistoma. Prispevek si boste lahko v sliki skupaj z drugimi ogledali v posebni nogometni oddaji pred tekmo, ki jo bo seveda v živo prenašala TV Slovenija.

Baia ima več izkušenj
Vratarja Porta Vitorja Baie presenetljivo ni na spisku selektorja Scolarija za evropsko prvenstvo. 34-letni Portugalec pa ima precej več izkušenj kot pet let mlajši Flavio Roma v Monacovem golu, nenazadnje je to njegov tretji evropski finale. V vratih torej prednost za Porto.

Monaco redko ohrani mrežo nedotaknjeno
Prvi mož obrambne vrste Porta je Jorge Costa. Okrog njega so čvrsti in ostri soigralci, ki znajo predvsem izjemno zapirati prostor. To še najbolje vedo pri Deportivu. Monaco ni prejel zadetka le na obeh tekmah proti AEK-u in na povratni tekmi osmine finala proti moskovski Lokomotivi. Squillaci je eden najboljših branilcev francoske lige, vendarle pa je prednost na strani zadnje vrste lanskih prvakov pokala UEFA.

Deco je srce ekipe
Na sredini igrišča je odkritje lanske sezone na eni in veliko odkritje letošnje sezone na drugi strani. Brazilec Deco, ki sedaj igra za portugalsko reprezentanco je srce Portov ekipe. Brez njega si igre moštva, ki ga vodi Jose Mourinho, ne znamo predstavljati. Tu sta še vsaj Alejničev in Costinha, sicer pa je zvezna vrsta Porta skoraj identična tisti v portugalski reprezentanci. Ekipa iz kneževine ima na sredini umetnika Rothena in Guilyja ter garače Zikosa, Cisseja in Bernardija. Majhna prednost pa za Portugalce.

Nevarni Morientes
Utemeljitev velike razlike v napadu lahko strnemo v dve besedi - Fernando Morientes. Najboljši strelec dvanajste izvedbe lige prvakov je do danes zadel že devetkrat, od tega štirikrat na zadnjih štirih tekmah. Tudi drugi strelec tekmovanja je napadalec Monaca Dado Pršo. Tu je še Shabani Nonda, ki se je uspešno vrnil po poškodbi in takoj zadel proti Chelseaju. Derlei, McCarthy, Carlos Alberto in Jankauskas niso prepričali športnega uredništva.

Stari lisjak Mourinho
Na klopi sedita morda najbolj vroča trenerja na svetu ta trenutek. Po vsej verjetnosti je to tudi njuna zadnja tekma za Porto oz. Monaco. Velika razlika je v tem, da je bil Deschamps vrhunski igralec, Mourinho pa je praktično že celo življenje trener, njegov mentor je bil veliki Bobby Robson. Izkušnje vodenja ekipe - tudi na največjih tekmah - so na strani portugalskega trenerja, zato glas zanj.

Le v napadu torej prednost Monaca, vse ostalo pa naj bi bilo na strani Porta. Predvsem gre za izkušnje in igralca s polnim imenom Anderson Luís de Souza Deco. Umetniki iz kneževine na eni strani in taktično izjemni varovanci trenerja Mourinha na drugi.

Končna sodba se glasi - Porto naj bi postala prva ekipa, ki bo v zaporednih letih osvojila Pokal UEFA in Ligo prvakov.

Pripravil Tomaž Hudomalj v sodelovanju z nogometnim krožkom športnega uredništva TV Slovenija.